KGM:s vd om inkjetsatsning: ”Pålitlig och har en hög upptid”

 

Canons rulle till rulle-skrivare med inkjetteknik kan producera 2 152 A4-sidor per minut. Foto: Pressbild

Nästa år fyller KGM Datadistribution 40 år. Företaget tjuvstartar det nya decenniet med att som första tryckeri i Norden investera i Canons senaste inkjetteknik för att ta hand om stora volymer transaktionsprint. I höst ska maskinen gå för fullt.
– Vår förhoppning är att ColorStreamen kommer bidra till ett stabilt processflöde från print till kuvertering och fortsatt hög kvalitet för våra slutkunder, säger vd:n Mia Steen.

KGM har tre produktionsställen. Merparten av digitaltrycksproduktionen finns i Stockholm och Sundsvall men de har också en enhet i Köpenhamn. Företaget har nu valt att säkra upp inför framtiden med Canons senaste inkjetbaserade rulle till rulle-teknik för transaktionsprint och annan affärskommunikation.

Mia Steen, vd för KGM Datadistribution.

– Vi valde tekniken av flera anledningar. Dels för att vi har en tidigare installation från ColorStream-familjen i Sundsvall som vi är väldigt nöjda med, dels för att den nya ColorStreamen är resurssnål, och således den mest miljövänliga inkjetprintern för transaktionsprint på marknaden idag, samt har en hög tryckkvalitet och produktionskapacitet. säger vd:n Mia Steen.

Vad var avgörande faktorer i maskininvesteringen?

– Det är ju alltid flera faktorer som spelar in i en maskininvestering. Vår maskinpark behövde uppdateras, då den teknik vi använder idag börjar gå ur tiden, och det sammanföll med att Canon släppte sin nya ColorStream på marknaden och tekniken nådde upp till flera av våra kriterier för miljö och kvalitet.

Vad är det för typer av tryckjobb som kommer gå i den nya maskinen?

– Vi producerar primärt vad vi kallar administrativa utskick för våra kunder i form av fakturor och informationsbrev. Det är även den sortens produktion som kommer gå i denna installation.

Nästa år fyller företaget 40 år och sedan starten har de fokuserat på det de kallar utdata.

– Vi har inga planer på att avvika från den linjen. Det här speglar sig väldigt väl i vår vision. KGM:s vision är att vi ska kommunicera våra kunders budskap i alla tänkbara utkanaler på det mest miljö- och kostnadseffektiva sättet.

– Vi har engagerade medarbetare som jobbar kundfokuserat och vi har en hög nivå av service och kundkännedom.

Reglering av bläckåtgång

Mia Steen framhåller att Canon ColorStream-maskinen skall vara resurssnål, den nya tekniken möjliggör för reglering av bläckanvändningen utan att för den delen påverka kvaliteten på trycket negativt.

– Elförbrukningen bör även vara lägre per producerad enhet än för våra tidigare installationer. Och pausfunktionen som finns i den nya ColorStreamen bör innebära ett lägre papperssvin, säger hon men poängterar att alla dessa fördelar än så länge är spekulationer baserade på specifikationer då de inte har någon data på utfallet att tillgå än.

– Utöver detta så är vår erfarenhet av tidigare installationer, av en tidigare ColorStream-modell, att installationen är pålitlig och har en hög upptid. Det är avgörande för ett stabilt processflöde.

Den nya inkjetmaskinen från Canon ska ge ett stabilt processflöde från print till kuvertering och fortsatt hög kvalitet för företagets slutkunder, hoppas Mia Steen. Foto: Pressbild

Stora mängder kommunikation

Enligt Mia Steen består KGM:s kundbas främst består av större organisationer så som banker, telekom- och energibolag samt till viss del offentliga verksamheter. Många av dem faller inom ramen för vad Post och telestyrelsen (PTS) definierar som stora avsändare. Det vill säga företag och offentliga aktörer som skickar stora mängder kommunikation såväl analogt som digitalt.

– Majoriteten av våra kunders kommunikation är av arten där företag skickar information till konsumenter (B2C).

Canons nya toppmodell som ska producera de stora inkjetvolymerna inom transaktionsprint hos KGM är en vidareutveckling av ColorStream 6000. Den nya maskinen har utskriftsupplösningen 1200 dpi och variabel droppstorlek. Jämfört med föregångaren har den fått en bredare pappersbana. Pappersstorleken har utökats till 570 millimeter och med en utskriftsbredd på 560 millimeter har produktiviteten ökat avsevärt jämfört med föregående modell. 2 152 A4-sidor kan produceras i minuten. ColorStream 8000 finns i två varianter som kan köra 133 respektive 160 meter per minut. KGM har valt att satsa på den snabbare modellen för att matcha hastigheten med tidigare installationer.

Vattenbaserat bläck

Bläcket i maskinen är vattenbaserat med latexpolymerer som kan användas på obestrukna papperskvaliteter, återvunnet papper och på inkjetbehandlat papper. Dock inte med bestrukna offsetkvaliteter. Som standard kan skrivaren printa på gramvikter från 40 till 160 gram, och maskinen kan även uppgraderas för att skriva ut 220 gram.

Hur känns det att vara först ut i Norden att installera den nya maskinen?

– Det spontana svaret är att det känns väldigt roligt. Vi har vid tidigare tillfällen varit först ut med ny teknik med goda resultat och jag är övertygad om att så även kommer vara fallet den här gången.

Hur ser er strategi och femårsplan ut?

– Fortsatt stabil tillväxt i den nordiska utdatabranschen, med fokus på digital och analog produktion. Vi har som sagt inga planer på att avvika från vår snart 40-åriga affärsstrategi, säger Mia Steen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Plastexperten: Tunt underlag för gröna påståenden

Emma Strömberg är plastexpert på oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska miljöinstitutet AB och docent i polymera material. Hon har tittat på om det gjorts någon specifik forskning på pvc-vinyler eller pvc-fria alternativ, men det visar sig att det är knapert med forskningsrapporter om detta.

Publicerat av: 

Återförsäljarna: ”Något slutkunderna vill ha”

Pvc är sedan länge ett populärt material för olika typer av vinyler, bland annat på grund av sin långa hållbarhet och sitt pris. På senare år har det kommit fler och fler produkter utan pvc, med varierande kvalitet och hållbarhet. Hos återförsäljarna märks efterfrågan på pvc-fritt tydligt.

Publicerat av: 

Kalmar Kuvert satsar på bredd i produktfloran

Ryggraden för mellanledsleverantören Kalmar Kuvert är som namnet lyder – tillverkning av specialkuvert från ark. Men annat i tryckväg ska också hållas ajour. Ett nytt Duplo-system för att klamra och plocka både offset- och digitaltryckta ark går nu med hög beläggning. Det gör också en maskin för att skära, biga och perforera visitkort och förpackningar.

Publicerat av: 

Digitala volymer växer som aldrig förr hos Billes

Tryckvolymerna har under flera månader sista året nått nya rekordhöjder hos Billes tryckeri i Mölndal trots pandemin. Nu byter de ut två av sina tre HP Indigo-maskiner för att få ännu mer tryckkapacitet. Vd:n Niklas Bille förklarar kalkylen bakom investeringen och varför de valt att fortsätta med HP Indigo istället för inkjet-tekniken.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]