Visual Business Systems (VBS) har länge varit en leverantör av programvarulösningar till den grafiska branschen. Säljstarten är nu igång i ett nytt affärsområde, grafisk efterbehandling. Arkmatad skärning står i fokus och en rad maskinmärken finns i portföljen. Vi möter Björn Olsson, nybliven vd hos VBS som berättar mer om företagets nya agenturer.
Den nordiska återförsäljaren VBS ger sig in i ny terräng – grafisk efterbehandling. Förvisso är affärsområdet inget nytt för nytillträdde vd:n Björn Olsson, ett välbekant ansikte i den grafiska branschen som under många år ansvarade för försäljningen av grafisk utrustning hos Quadient, tidigare Neopost.
Affärsområde med potential
Björn Olsson tog över vd-stolen hos VBS i maj. Han svarar jakande på att det var ett naturligt steg för företaget att börja erbjuda produkter inom grafisk efterbehandling sett till hans bakgrund. Men han baserar det också på att det är ett affärsområde med mycket potential där man kan föra fram nya tankesätt och nya produkter till företag i den grafiska branschen.
– Det område vi primärt har och kommer att fokusera på är skärning via arkmatade skärbord, säger Björn Olsson och börjar med att berätta att de har tagit upp agenturen för italienska Valiani.
Valianis serie med arkmatade skärbord heter Omnia. Först ut i VBS erbjudande är en modell i B2-formatet anpassad för 50/70-produktioner. Upp till tio millimeter tjocka ark kan bearbetas på 660 x 800 millimeters skäryta. Arkmataren kan laddas med 2 decimeter höga pappersbuntar. Senare i år kommer VBS också kunna erbjuda en större maskin för 70/100-format.
– Med deras lösningar laddas skärbordet med en bunt ark och skärbordet matar sedan själv fram arken och spottar ut dem efter att de har skurits, bigats, perforerats eller präglats.
Är stabila maskiner
Björn Olsson säger att det handlar om stabila och robusta maskiner med knivar som oscillerar vilket gör dem användbara för många olika typer av material.
– Maskinen är otroligt kompetent och det är ganska nytt i den grafiska branschen med den typ av profilskärning som handlar om att skära ut olika oregelbundna former.
Björn Olsson säger att marknaden för att sälja maskiner för grafisk efterbehandling är relativt liten samtidigt som den är konkurrensutsatt. Han har därför sökt efter lösningar som verkligen sticker ut, tillför något extra och skapar nya intäktsmöjligheter för grafiska bolag.
– Dessa skärbord är absolut en sådan sak. Vi erbjuder faktiskt bolagen att kunna sänka sina produktionskostnader. I dag handlar det konkret om att sänka sina produktionskostnader eller att öka volymerna.
– Vad mer tror vi att vi kan tillföra den grafiska branschen? Vi vet att förpackningsindustrin mår bra och ökar. Behovet av dekaler och etiketter har ökat lavinartat med alla e-handelsföretag.
Lösning för etikettproduktion
En annan nyhet är att de startar försäljningen av sydkoreanska tillverkaren Bitek Technologies produktserie Anytron. Det rör sig om en komplett produktionslinje på löpande bana upp till 350 millimeters bredd för att producera dekaler och etiketter. Systemet är modulbaserat och skalbart för att ge kunden valmöjligheter att skräddarsy sin produktion.
– Det som gör det extra kul och nytt med det här systemet är att de äntligen har lyckats få till laserskärningen.
– Den skär 45 meter i minuten och på alla prover jag har sett så finns det inte en antydan till att det ska smälta eller vara bränt. Den skär också partiellt för att skära ut dekaler och etiketter. Det varumärket kommer vi marknadsföra i Norden.
Mindre etikettprintrar
Den tredje agenturen återförsäljaren har gjort klart med är Afinia Label, en tillverkare av mindre etikettprintrar för detaljmarknaden som även har instegsmodeller.
Björn Olsson betonar också att VBS, tack vare sitt breda nätverk, kan bistå med ett ännu större maskinutbud från andra leverantörer för de kunder som efterfrågar andra lösningar i efterbehandlingsledet.
Programvaror för grafiska branschen
Själva grundbulten i VBS har genom åren varit försäljning av grafiska programvaror med tillhörande service och support. I dagsläget har de agenturen för Taopix, en plattform för att administrera och optimera bilder för exempelvis fotoboksproduktion. En annan agentur är Cloud Lab, utvecklaren av Printq. Programvaran bearbetar kommersiella dataflöden och har också en inbyggd funktion för att bygga en e-handelsplattform med tillhörande debiteringslösningar.
VBS erbjuder även service, rådgivning och utbildning till sina kunder under paraplyet Grafisk service.
Senare i år är planen för VBS att lansera en webshopp.