”Vi har utvecklat förpackningstrycket till en hög nivå”

PUBLICERAD: 8 september 2021
UPPDATERAD: 8 september
Magnus Johansson, vd för Mixi Print, berättar om senaste årens satsningar på förpackningstrycket med ett nytt lager och en ny offsetpress. Foto: Claes Nordström

Offsettryck av konst-och fotoböcker och andra klammerhäftade produkter regerar i Olofström. Men det är legotryck av förpackningar som nått nya höjder på senare år.
– Det är en bra mix vi har, konstaterar Magnus Johansson, vd för Mixi Print.

I september 2019 tog Magnus Johansson över vd-stolen hos Mixi Print i Olofström. Hans far Sven-Eric startade Mixi Print 1982 och har fortfarande en aktiv roll i företaget . Generationsväxlingen tog vid ett halvår innan coronapandemin lamslog industrin och samhället i stort några månader.

– Det har varit en berg- och dalbana i och med corona, men vi har klarat oss relativt bra 2020 jämfört med 2019. En jämförelse mellan helåren så tappade vi 10 procent. Marknaden gick ner 20 procent så där ligger vi lite bättre till, säger Magnus Johansson som kan familjeföretaget utan och innan.

Från att ha jobbat extra som ung under skoltiden har Magnus jobbat i företaget drygt tio år innan han blev vd.

Färgrika konst- och fotoböcker

Mixi Print är ett renodlat offsettryckeri. Ett normalår omsätter företaget omkring 25 miljoner kronor. Böcker med högkvalitativt tryck står för cirka en femtedel.

– Vi producerar mycket böcker med färg i. På så sätt har många konstnärer, formgivare och museer hittat oss för att få hjälp med konst- och fotoböcker. Vi hjälper kunder med färgjustering och rastrering, för att det skall bli samma kvalité och originallikt, säger han och tillägger att det inte är ovanligt att dessa kunder vill stå bredvid tryckpressen när böckerna trycks.

 

[metaslider id=”215959″]

 

Två Manroland-pressar i 70/100-formatet, en med fyrfärg och en med fem färger och vattenlackverk, är företagets arbetshästar på trycksidan. För produkter som skall klammerhäftas har Mixi Print en modern utrustning med stor kapacitet.

– Fyra personer arbetar i bokbinderiet och gör allt utom limbindningar. Vi tar hjälp av Förlagshuset Nordens Grafiska i Malmö när det är hårda böcker som ska göras.

La grunden 2016

Mixi Print lade grunden 2016 för att börja trycka förpackningar. Då investerades det i en femfärgs offsetpress med vattenlack. Magnus Johansson säger att satsningen blev väldigt uppskattad av flera kartongfabriker vilket gjorde att de blev trångbodda. Lösningen blev att de köpte granntomten och byggde ett lager och logistikcenter på 1 000 kvadratmeter.

– När man trycker förpackning så är det skrymmande, förklarar han.

Beslutet att flytta lagret har enligt Magnus Johansson gett dem en effektiv maskinpark med två trycklinjer och avdelningar för prepress och efterbearbetning.

GL Tryck i Kristianstad förvärvades 2016 och i samband med detta flyttades produktionen över till Olofström med fyra anställda.

–Mixi Print har personal med gedigen erfarenhet och stor kunskap, vilket gör oss till en väl sammansatt grupp med korta ledtider.

I snart två år har de använt Summa Kalkylsystems affärssystem för att kunna ha kontroll på hela produktionskedjan.

– Vi har fått en helt annan kontroll vad produkterna finns i produktionen. Vi kan följa ett jobb, vilken avdelning det finns på, vad som ligger för tryck och vad som har tryckts. Från offert till kundreskontra.  Därmed får vi en annan uppföljning av efterkalkylen, vilket är mycket viktigt.

25 procent inom förpackning

Magnus Johansson ser att förpackningstrycket är växande. Uppåt 25 procent av allt tryck hos Mixi Print är inom förpackning och med maskinparken de har i dag skulle de även klara en ökad efterfrågan.

– Det är en stabil bas vi har med förpackningar. Vi kör ren legotryckning. Ingen efterbehandling. I så fall skulle jag få konkurrera med mina kunder. Det ska man inte göra.

– Vi har utvecklat förpackningstrycket till en hög nivå. Och där kommer vi ligga för stunden.

 

[metaslider id=”215964″]

 

Trenden hos många varumärkesägare i dag –att fasa ut plast och ersätta med wellpapp eller kartong  har också varit till draghjälp.

–  Vi trycker produkter nu som jag vet gick i plastförpackningar tidigare men nu har blivit omlagda till att gå i pappersförpackningar. Papper förmultnar, går att återvinna och är bättre för miljön än vad plasten är.

Medelupplagor runt 5 000

Med de två offsetpressarna i 70/100-formatet får de också andra tryckerier som kunder.

– Vi har tryckerikunder som själva har SRA3-formatet. De vänder sig till oss när de behöver större format.

Magnus Johansson är övertygad om att offsettekniken och inte digitaltekniken fortsatt kommer att vara kärnan hos Mixi Print.

–Vi har en medelupplaga på 4 500–5 000 exemplar så den är rätt hög. Det går fortfarande att trycka billigare med offset.

Magnus Johansson framför lagret som byggdes för runt fem år sedan.

Läs vidare

Axfood använder AI som AD i kampanj

Verktyget är utvecklat utifrån Axfoods tidigare experimenterande med AI och har på så vis lärt in vad företaget och dess varumärken står för, både när det gäller produkter och designspråk. 
g44

Matt revolution: Ny UV-inkjetteknologi för etiketter

Heidelbergs dotterbolag presenterar forskningsgenombrott: Matta etiketter trots UV-inkjetteknik.
MatteJet_01

Här är de nominerade i Packnorth Award

Juryn i Packnorth Award 2024 är nu klar med sitt arbete.
FotoJet---2024-09-27T132418.775

Här invigs DS Smiths nya jätteanläggning

– Vi finns i ett område som är något av en motor för Sverige, säger Thorbjörn Sagerström, vd för DS Smith Norden.
Intervju

Senaste nytt

Gop lanserar nytt återvinningskoncept

Materialleverantören Gop har inlett samarbete med flera skandinaviska återvinningspartners och presenterar nu konceptet go Circular. Det innebär att kunderna kan returnera de flesta plastbaserade material för återvinning. 
go-circular-rasmus-martin-pressbild

PWA:s förändringsvåg: "Det ska inte vara stiltje i en förening"

Projektledaren Maria Olsson om: ✔ En mässa per år från 2026 ✔ Utbyggt showroom ✔ Tillströmning av ny typ av medlemmar ✔ Namnbytet
Maria-pwa-beskuren

Reducera manuella steg i arkbaserad bokproduktion

För närvarande finns det många manuella steg i arkbaserad bokproduktion. Det vill Müller Martini förändra med den nya Starbook Sheetfolder från systerbolaget Hunkeler.
hunkeler-starbook

Signcomchef ansluter till Signcore

– Jag tycker kanske att vår största leverantör Mimaki inte fått det genomslag på maskinsidan som varumärket förtjänar, säger Mattias Söderberg, som rekryterats till återförsäljaren Signcore.
DSC_4560