Tar nästa steg i förpackningssatsning

PUBLICERAD: 7 oktober 2021
UPPDATERAD: 7 oktober
Nya digitalpressen Kodak ASCEND släpps i början av 2022. Foto: Pressbild

För två år sedan lanserade Kodak sex nya produkter vid ett stort släpp. Nu är det dags igen, den här gången lanseras fyra nyheter, framför allt nya digitalpressen Kodak ASCEND.

Produktnyheterna presenterades i samband med en digital presskonferens den 6 oktober. Huvudnumret var digitalpressen Kodak ASCEND som riktar sig till förpackningsindustrin och detaljhandeln, två växande marknader. Det är den första EP-pressen (electrophotographic) som är avsedd för utskrifter på tunga substrat upp till 762 micron med iögonfallande CMYK-färger och foliering i en enda körning. Den klarar längder upp till 122 centimeter och kan köra 7 200 A4-ark i timmen.

Kodak lovar att ASCEND ska vara mer flexibel än traditionella pressar och med högre produktivitet än flatbäddsskrivare med inkjet-system. Den använder miljövänliga KODACHROME dry inks, anpassade även till matförpackningar, och finns med 13 olika möjligheter till att förädla tryckta produkter.

– Det är en press för korta serier med produkter som ska stå ut, men utan att det är tidskrävande och komplext att trycka dem. Det här är en väldigt spännande nyhet, sammanfattar Jeff Perkins, ansvarig för digital print hos Kodak, släppet av den nya digitalpressen.

Kodak PROSPER Digital Varnish kan integreras med Kodak PROSPER S-series och Plus Imprinting Systems.
Vattenbaserat lack

Det är inte den enda maskinnyheten som presenterades. Även nya Kodak PROSPER Digital Varnish visades upp för världen för första gången. Denna efterbehandlingsmaskin erbjuder digital bestrykning av pappersbaserade förpackningar inline med vattenbaserat lack. Den kan användas till inomhusskyltar, falskartong och för kampanjmaterial till detaljhandeln i korta serier. Lacken ger, enligt Kodak, en varaktig matt finish.

Nya PROSPER Digital Varnish kan integreras med Kodak PROSPER S-series och Plus Imprinting Systems. Lacken appliceras bara på de ytor som krävs och det behövs inte några särskilda plåtar för att göra spotlack. Sammantaget ska detta vara ett mer kostnadseffektivt alternativ när det gäller såväl avfall och påverkan på miljön, jämfört med traditionella metoder. Det vattenbaserade alternativet är mer miljövänligt än bestrykningar med solvent och uv.

Molnbaserat MIS-system

På mjukvarusidan presenterades Kodak PRINERGY On Demand Access, ett molnbaserat MIS-system som riktar sig även till små och medelstora tryckföretag som vill automatisera sitt flöde i större utsträckning. En skalbar produkt som erbjuder full anslutning till digitala pressar och säkerhet genom Microsoft Azure. PRINENERGY On Demand Access omfattar kvalitetskontroll i preflight, färghantering, filhantering, backup och styrning.

– Vår utmaning var att ta fram en lösning där företagen kan flytta sina data upp i molnet, utan att det blir för stora kostnader. Och det har vi gjort med Kodak PRINERGY On Demand Access, säger Todd Bigger, ansvarig för mjukvara hos Kodak.

 

En förbättrad Mobile CTP Control App ska ge färre driftstopp.
Uppdaterad version av app

Kodak presenterade även en förbättrad Mobile CTP Control App för en mer effektiv tillverkning av plåtar. Den uppdaterade versionen har fler kontroll- och övervakningsfunktioner för upp till tio enheter. Detta ska minska behovet av personal på plats för att hantera jobb som står i kö, statusuppdateringar och på så sätt minska antalet driftstopp. Appen ger tillgång till såväl realtidsdata som historiska data.

”Starkare än på många år”

Vd:n Jim Continenza medverkade också under presskonferensen för att berätta lite om statusen för Kodak som företag.

– I dag står vi starkare ekonomiskt än vi har gjort på många år. Och det är jag väldigt stolt över, för det har inte varit en lätt resa, säger Jim Continenza.

Under senare år har det bland annat gjorts en omorganisation och det har satsats mycket på innovation. En utveckling som ska fortsätta, bland annat genom vidareutveckling av Kodaks processfria plåtar Sonora X.

– Vårt engagemang ligger inom print, det är i vårt dna, säger säger Jim Continenza.

Hjälpa kunder i skiftande bransch

Fokus under omorganisationen har varit att utgå från kunden.

– Vi har frågat våra kunder vad som krävs för att de ska bli framgångsrika. Vår uppgift är att hjälpa dem att anpassa sig i en skiftande bransch, berättar Jeff Zellmer, ansvarig för försäljning och strategi.

Kodak ASCEND kommer att finnas tillgänglig i Nordamerika, Storbritannien och Europa under kvartal två 2022 och Kodak PROSPER Digital Varnish är ute på marknaden i slutet av 2021. Kodak PRINERGY On Demand Access släpps i början av 2022. Kodak Mobile CTP Control App är redan nu tillgänglig i hela världen och kan laddas ner med både Android och iOS.

Läs vidare

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera