De går grönt med polyestermaterial för digitaltryck

PUBLICERAD: 15 oktober 2021
UPPDATERAD: 15 oktober
Tom Hogarth, internationell försäljningsansvarig för A.Berger Textiles framför den uppbyggda väggen i montern, med inspiration hämtad från periodiska systemet som på ett enkelt sätt ska visa vilka egenskaper textilprodukterna i sortimentet har. Foto: Claes Nordström

A.Berger Textiles har en lång historia, men från 1980-talet har företaget lagt fokus på polyestertextilier och en egen teknik att bestryka dem för digitaltryck. På Fespa la de ett extra fokus på polyestermaterial av återvunnen pet och sitt periodiska system som ska förenkla för kunder att beställa produkter i sortimentet.

I tyska A.Berger Textiles sortiment med polyestermaterial och tillbehör finns bland annat egenutvecklade textilprodukter för till exempel displaylösningar och ljuslådor. Två varumärken är be.tex och och Samba.FR. I Sverige är Scandraft återförsäljare för textilsortimentet.

Grönare alternativ

På Fespa visade företaget upp sina senaste materialinnovationer för exempelvis bakbelysta ljuslådor och roll up:er. De presenterade också hållbara textilprodukter tillverkade av återvunna pet-flaskor.

– Höjdpunkten i montern är vår representation av gröna produkter. Vi har ett antal produkter som består av 100 procent återvunna material, framtagna från flaskor som hämtats från deponier och havet som bryts ner och snurras ihop till nystan och blir textilprodukter. Det är så häftigt att vi verkligen går i en miljövänlig riktning, säger Tom Hogarth, internationell försäljningsansvarig för A.Berger Textiles.

– Just nu har vi sju stycken miljövänliga produkter som har samma egenskaper som våra standardprodukter så det är riktigt bra.

Kundmötena duggade tätt i företagets Fespa-monter. Foto: Anja Degerholm
Förenklar sökning i sortiment

Företaget presenterade även ”Elements of digital Textiles” som tagits fram för att visuellt förenkla produktsökningen i företagets sortiment.  Produktsortimentets upplägg och indelning har hämtat inspiration från grundämnenas periodiska system. I varje ruta för respektive polyestermaterial framgår det vilken eller vilka trycktekniker de är lämpade för.

Material för flera trycktekniker

De flesta polyestermaterialen går att skriva ut med en rad inkjetsystem såsom uv, latex, solvent samt sublimerings- och DTG-skrivare, enligt Tom Hogarth.

– Vårt periodiska system visar exakt vilka skrivare du kan använda. När kunden har en applikation i åtanke så kan denne enkelt ta reda på vilken textilprodukt som är passande för ändamålet oavsett om det handlar om tryckteknik, om det behöver vara ett brandskyddat material eller andra egenskaper. Nu kan de enkelt hitta det och behöver inte längre scrolla igenom en bok med 200 sidor.

Läs vidare

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Har Drupa svaren på branschens utmaningar?

Efter en paus på åtta år kan vi på nytt besöka Drupa för att se vad leverantörerna tycker att vi behöver.
drupa24_08

Färger för screen-, digital- och tampotryck

Färgtillverkaren Marabu lyfter fram några av sina produkter för screen-, digital- och tampotryck på Drupa.
marabu2

Konica Minolta: Det här kan du förvänta dig av Drupa

Tryckerier som håller sig uppdaterade kring tekniska trender och innovationer kommer bäst kunna utnyttja och se potentialen, skriver Konica Minolta i ett pressmeddelande. Under Drupa kommer de visa sin syn på vart framtidens tryckteknik är på väg.
Konica-Minolta-Drupa

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS