De går grönt med polyestermaterial för digitaltryck

PUBLICERAD: 15 oktober 2021
UPPDATERAD: 15 oktober
Tom Hogarth, internationell försäljningsansvarig för A.Berger Textiles framför den uppbyggda väggen i montern, med inspiration hämtad från periodiska systemet som på ett enkelt sätt ska visa vilka egenskaper textilprodukterna i sortimentet har. Foto: Claes Nordström

A.Berger Textiles har en lång historia, men från 1980-talet har företaget lagt fokus på polyestertextilier och en egen teknik att bestryka dem för digitaltryck. På Fespa la de ett extra fokus på polyestermaterial av återvunnen pet och sitt periodiska system som ska förenkla för kunder att beställa produkter i sortimentet.

I tyska A.Berger Textiles sortiment med polyestermaterial och tillbehör finns bland annat egenutvecklade textilprodukter för till exempel displaylösningar och ljuslådor. Två varumärken är be.tex och och Samba.FR. I Sverige är Scandraft återförsäljare för textilsortimentet.

Grönare alternativ

På Fespa visade företaget upp sina senaste materialinnovationer för exempelvis bakbelysta ljuslådor och roll up:er. De presenterade också hållbara textilprodukter tillverkade av återvunna pet-flaskor.

– Höjdpunkten i montern är vår representation av gröna produkter. Vi har ett antal produkter som består av 100 procent återvunna material, framtagna från flaskor som hämtats från deponier och havet som bryts ner och snurras ihop till nystan och blir textilprodukter. Det är så häftigt att vi verkligen går i en miljövänlig riktning, säger Tom Hogarth, internationell försäljningsansvarig för A.Berger Textiles.

– Just nu har vi sju stycken miljövänliga produkter som har samma egenskaper som våra standardprodukter så det är riktigt bra.

Kundmötena duggade tätt i företagets Fespa-monter. Foto: Anja Degerholm
Förenklar sökning i sortiment

Företaget presenterade även ”Elements of digital Textiles” som tagits fram för att visuellt förenkla produktsökningen i företagets sortiment.  Produktsortimentets upplägg och indelning har hämtat inspiration från grundämnenas periodiska system. I varje ruta för respektive polyestermaterial framgår det vilken eller vilka trycktekniker de är lämpade för.

Material för flera trycktekniker

De flesta polyestermaterialen går att skriva ut med en rad inkjetsystem såsom uv, latex, solvent samt sublimerings- och DTG-skrivare, enligt Tom Hogarth.

– Vårt periodiska system visar exakt vilka skrivare du kan använda. När kunden har en applikation i åtanke så kan denne enkelt ta reda på vilken textilprodukt som är passande för ändamålet oavsett om det handlar om tryckteknik, om det behöver vara ett brandskyddat material eller andra egenskaper. Nu kan de enkelt hitta det och behöver inte längre scrolla igenom en bok med 200 sidor.

Läs vidare

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

Nu lanseras Ricohs B2-inkjet: "En ny nivå av prestanda"

Nu står det klart att Ricoh är redo att lansera sin Pro ProTM Z75. Det är den första B2-perfekterade, arkmatade vattenbaserade bläckstrålepressen. Den spås accelerera den digitala transformationen för tryckföretag, enligt tillverkaren.
Commercial-printers-preview-the-RICOH-ProTM-Z75-B2-sheetfed-inkjet-press-designed-to-enab_tcm96-46409

Antalis lyfter den heta PVC-frågan

Antalis har tagit fram ett white paper om PVC-plastens vara eller inte vara. Syftet är att kunna hjälpa kunderna med den svåra frågan när det är lämpligt att använda PVC och när PVC-fria alternativ är bättre.
Antalis guide

Möjligt möta krav på hållbarhet utan höjda priser

Fespas medlemmar vittnar om stark efterfrågan på miljövänliga produkter. En majoritet menar att de kan möta de gröna kraven utan prisjusteringar. Dessutom har de företag som höjt priserna inte minskat försäljningen. Det är några av huvudresultaten som nu presenterats från Fespas kommande rapport Print Census 2023.
FotoJet-(9)

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R