Maskinaffär klar på Innovation Week

PUBLICERAD: 15 oktober 2021
UPPDATERAD: 15 oktober
Det gjordes affärer under Heidelberg Innovation Week, 13–15 oktober. Heidelbergs svenska representanter Oscar Hugosson och Lars Lindberg flankerar Filip och Stig-Göran ”Jojo” Ringqvist på Tellogruppen. Tryckeriet har investerat i Heidelbergs digitalpress Versafire EP och arbetsflödet Prinect. Foto: Claes Nordström

Tellogruppen investerar i Heidelbergs högvolymspress Versafire EP. Det blev helt klart på Heidelbergs kundevent Innovation Week. Företaget kommer framåt komplettera sitt offsettryck med bland annat digitaltryckta broschyrer i CMYK som görs med hjälp av efterbehandling inline från Plockmatic.

Familjeföretaget Tellogruppen i Söderköping har realiserat sina tankar på en ny digitalpress. Och när far och son från företaget, Stig-Göran ”Jojo” och Filip Ringqvist, var plats på under Heidelbergs kundevent Innovation Week och i den nya utställningshallen i Wiesloch-Walldorf befäste de officiellt att det skulle bli fyrfärgspressen Versafire EP. För broschyrframställningen kompletterar företaget med efterbehandlingslösningar som levereras av Plockmatic. Filip Ringqvist, vd för Tellogruppen, förklarar anledningen till valet av högvolymsmaskin:

– Jag skulle säga att det är helhetslösningen med Bookletmakern för att öka vår produktivitet när det gäller broschyrframställningen och sådana saker.

Kan köra långa ark

Versafire EP skriver ut 135 A4-sidor i minuten (simplex), alternativt 4 500 A3-sidor i timmen, och hanterar papperstjocklekar upp till 470 gram per kvadratmeter. Det Tellogruppen har valt är en maskinkonfiguration med två pappersfack och en extra enhet med två fack till för longsheet. Totalt kan de processa fyra papperssorter. Plockmatics lösningar som kommer att kopplas på – en stacker, enhet för fyrkantsrygg, falsning, häftning och framkantsskärning –gör det möjligt att även köra fotoboksproduktion med liggande ark.

Får ut färdig produkt

Tonermaskinen, en investering på cirka 2,5 miljoner kronor, är tänkt att stödja företagets offsetproduktion i de mindre volymerna. Filip Ringqvist säger att de också sett tendenser över tid att volymerna blivit något lägre.

– Det är effektivare att köra i en sådan här maskin i och med att du framför allt får ut en färdig produkt.

– Offset och digitalt ligger så pass nära varandra nu så vi skulle nog kunna lägga över mer produktion i den här maskinen än vad vi gör i dag.

[metaslider id=”216965″]

På den analoga sidan trycker företaget med uv-led. Tryckkvaliteten, offset jämfört med toner blir närmast likadan, enligt Ringqvist, och syftar på att teknikerna jobbar med färg som läggs på papperet och sedan härdas.

Investerar i workflow-mjukvara

Tellogruppen får även in mjukvarusystemet Prinect som kopplar samman alla tryckmaskiner i produktionen. Det har varit ett annat passande argument för valet av maskin och tillverkare:

– Det gör att vi kan koppla ihop vår digitala produktion med det med vår offsetproduktion så att de kommer närmare varandra, säger han och fortsätter:

– I ärlighetens namn finns det fler maskiner på marknaden som sköter den här typen av produktion, men helheten var viktig för oss med Heidelbergs mjukvara och hårdvara ihop.

Tellogruppen med 22 anställda omsatte 38 miljoner kronor i senaste bokslutet. Under hösten 2019 gick Norrköpings tryckeri i samman med Tellogruppen. Norrköpings Bildekor och Digitalprint har också blivit en del av företaget.

Ser ökad försäljning

Tellogruppen har ett brutet räkenskapsår. Kvartal ett som gick från 1 juli till sista september fick ett rejält uppsving:

– Om man ser från vårt pandemiår förra året så har vi haft en 40 procent ökning i vårt ordervärde. Det har verkligen vaknat till liv. Det är inte så mycket nya kunder utan det är våra befintliga kunder som har fått luft under vingarna igen, säger Filip Ringqvist och tillägger att många av kunderna är företag som återfinns inom besöksnäringen, vilka har fått lida mycket under pandemin. Men nu läggs alltså beställningarna igen på marknadsmaterial, informationsbroschyrer och andra trycksaker.

Läs vidare

Tapet- och rullproduktion: Tätt samarbete intensifieras

Skrivarleverantören Canon och leverantören av efterbehandlingsutrustning, Fotoba, intensifierar samarbetet med gemensamma demonstrationslokaler hos den skandinaviska Fotoba-återförsäljaren PMH Systems i Ringsted.
Fotoba-canon_01

Först med planprinter: ”Tidsvinsten är enorm”

Level 10 i Västra Frölunda är först i Sverige med att installera en ny planprinter som ska få dem att växa på skyltsidan. Arbetstiden för de två skyltmakarna i huset kapas nu rejält.
Niclas

Textilföretaget som breddar sin profil

Helsingborgsbaserade Profilewear firar i år 10-årsjubileum och har under årens lopp hunnit bli varma i kläderna när det gäller textil. Nu vill företaget även satsa på andra profilprodukter.
Epson SC-red kopiera

Tryckeriet som älskar utmaningar

Störst går först i maskinväg hos tremannaföretaget D-Max Print när de investerar i nytt. Snabba tempoväxlingar och att ta fram fiffiga speciallösningar till kunderna utmärker den lilla, men kraftfulla produktionen.
D-Max

Senaste nytt

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2