Robusta materialskivor för tryck

PUBLICERAD: 18 oktober 2021
UPPDATERAD: 18 oktober
Tommy Andersson i Swedboards Fespa-monter. Foto: Anja Degerholm

Swedboard tillverkar olika typer av materialskivor för bland annat den grafiska industrin. 95 procent går på export. På Fespa visades rigida pappersbaserade material i olika tjocklekar. De kommer i bredare format än de flesta andra på marknaden, enligt Tommy Andersson, marknadsansvarig.

Swedboard ställde ut på Fespa-mässan i Amsterdam, 12–15 oktober, med olika materialprodukter i olika tjocklekar. Miljöriktiga material, enligt försäljnings- och marknadsansvarige Tommy Andersson.

– Vi gör dem på lite annorlunda sätt och bredare än de flesta andra. Vi kan göra dem upp till 2,5 meter i bredd. Pappersbaserade skivor brukar annars stanna vid 1,6 meter.

Rigida pappersmaterial

Mässbesökarna fick se det robusta och FSC-märkta materialet av papper, SB Fibre. Ett annat var SB Composite. Ett pappersbaserat lättviktsmaterial med tre procent polystyren som tillverkas i tjocklekarna 5 till 40 millimeter, enligt Tommy Andersson:

– Det är så lätt men fortfarande väldigt stabilt. Många använder det istället för stadur, Forex och pvc-material så det har blivit ett otroligt positivt mottagande för oss med det här.

– Vi ser en jättepositiv ökning av den här typen av material där man vill ändra från plaster och metall till mer miljöriktiga material, säger han och tillägger att materialskivorna även kan användas för utomhusbruk tack vare deras speciella ytskikt.

Det FSC-märkta robusta materialet av papper, SB Fibre. Foto: Claes Nordström

På vilket sätt sticker ni ut med era material jämfört med andra tillverkare?

– Det större formatet och att vi gör skivorna på ett lite annorlunda sätt. De är helt dammfria samt att de har ett speciellt ytskikt som gör att det är vattentåligt. Det spricker heller inte endera riktning. Vi använder samma ytskikt på alla våra material så oavsett vad man trycker så blir det samma tryckresultat.

Merparten exporteras

Företaget med säte och tillverkning i Katrineholm har distributörer i flera länder, exempelvis, Frankrike, England, Ryssland och Mellanöstern. I övriga Europa arbetar de med direktförsäljning mot kunderna. 95 procent av alla material som tillverkas går på export.

– Vi växer väldigt kraftigt.

I den grafiska industrin används materialskivorna för att trycka displayer, kampanjmaterial, sekundärförpackningar och mässmontrar. Men produkterna kommer också till användning inom helt andra områden.

– Vi jobbar också mycket mot övrig industri. Betongindustrin använder till exempel våra material som mallar. Istället för att använda trä så använder de våra pappersbaserade skivor för att hålla bort betongen i gjutningar, säger Tommy Andersson.

Läs vidare

Direct Color Systems visar LED-printers på Fespa

Direct Color Systems ska demonstrera sina LED-printers på Fespa. Flatbädden UV-44 DTS släpptes förra året och är en mångsidig printer i mellanformat.
3_4View2_3846-1536x1119

Det händer på årets Fespa-mässa

När Fespa Global Print Expo återvänder till Amsterdam RAI i mars så är det med välkända inslag som Sustainability Spotlight och World Wrap Masters, men även med nyheter som rör digital signage, personalisering och ett initiativ för att minska spillet.
Fespa kollage

Brodyrmaskiner spänner tråden automatiskt

ACG Nyström visade bland annat flera brodyrmaskiner under Nordic Profile Fair. Med sig hade de Tajima TMEZ SC1501 som har automatisk trådspänning.
ACG1

Brandmästarens baseballjackor hett mode

Baseballjackor Sverige firar 20 år i år. Helsingborgsföretagets jackor bärs av allt från företag till föreningar, skolor och musiker från Mando Diao och Lasse Stefanz.
Baseballjackor

Senaste nytt

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w

Snabb DTF-affär: ”Funderade bara en halvtimme”

Reklamlabbet i Glasriket hade i några år funderat på att uppgradera sitt textiltryck. När de fick höra talas om Mimakis DTF-lösning slog de till direkt. Företaget har även utökat med fler maskiner – och personal.
RL Fredrik Sara 2