Robusta materialskivor för tryck

PUBLICERAD: 18 oktober 2021
UPPDATERAD: 18 oktober
Tommy Andersson i Swedboards Fespa-monter. Foto: Anja Degerholm

Swedboard tillverkar olika typer av materialskivor för bland annat den grafiska industrin. 95 procent går på export. På Fespa visades rigida pappersbaserade material i olika tjocklekar. De kommer i bredare format än de flesta andra på marknaden, enligt Tommy Andersson, marknadsansvarig.

Swedboard ställde ut på Fespa-mässan i Amsterdam, 12–15 oktober, med olika materialprodukter i olika tjocklekar. Miljöriktiga material, enligt försäljnings- och marknadsansvarige Tommy Andersson.

– Vi gör dem på lite annorlunda sätt och bredare än de flesta andra. Vi kan göra dem upp till 2,5 meter i bredd. Pappersbaserade skivor brukar annars stanna vid 1,6 meter.

Rigida pappersmaterial

Mässbesökarna fick se det robusta och FSC-märkta materialet av papper, SB Fibre. Ett annat var SB Composite. Ett pappersbaserat lättviktsmaterial med tre procent polystyren som tillverkas i tjocklekarna 5 till 40 millimeter, enligt Tommy Andersson:

– Det är så lätt men fortfarande väldigt stabilt. Många använder det istället för stadur, Forex och pvc-material så det har blivit ett otroligt positivt mottagande för oss med det här.

– Vi ser en jättepositiv ökning av den här typen av material där man vill ändra från plaster och metall till mer miljöriktiga material, säger han och tillägger att materialskivorna även kan användas för utomhusbruk tack vare deras speciella ytskikt.

Det FSC-märkta robusta materialet av papper, SB Fibre. Foto: Claes Nordström

På vilket sätt sticker ni ut med era material jämfört med andra tillverkare?

– Det större formatet och att vi gör skivorna på ett lite annorlunda sätt. De är helt dammfria samt att de har ett speciellt ytskikt som gör att det är vattentåligt. Det spricker heller inte endera riktning. Vi använder samma ytskikt på alla våra material så oavsett vad man trycker så blir det samma tryckresultat.

Merparten exporteras

Företaget med säte och tillverkning i Katrineholm har distributörer i flera länder, exempelvis, Frankrike, England, Ryssland och Mellanöstern. I övriga Europa arbetar de med direktförsäljning mot kunderna. 95 procent av alla material som tillverkas går på export.

– Vi växer väldigt kraftigt.

I den grafiska industrin används materialskivorna för att trycka displayer, kampanjmaterial, sekundärförpackningar och mässmontrar. Men produkterna kommer också till användning inom helt andra områden.

– Vi jobbar också mycket mot övrig industri. Betongindustrin använder till exempel våra material som mallar. Istället för att använda trä så använder de våra pappersbaserade skivor för att hålla bort betongen i gjutningar, säger Tommy Andersson.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449