Robusta materialskivor för tryck

PUBLICERAD: 18 oktober 2021
UPPDATERAD: 18 oktober
Tommy Andersson i Swedboards Fespa-monter. Foto: Anja Degerholm

Swedboard tillverkar olika typer av materialskivor för bland annat den grafiska industrin. 95 procent går på export. På Fespa visades rigida pappersbaserade material i olika tjocklekar. De kommer i bredare format än de flesta andra på marknaden, enligt Tommy Andersson, marknadsansvarig.

Swedboard ställde ut på Fespa-mässan i Amsterdam, 12–15 oktober, med olika materialprodukter i olika tjocklekar. Miljöriktiga material, enligt försäljnings- och marknadsansvarige Tommy Andersson.

– Vi gör dem på lite annorlunda sätt och bredare än de flesta andra. Vi kan göra dem upp till 2,5 meter i bredd. Pappersbaserade skivor brukar annars stanna vid 1,6 meter.

Rigida pappersmaterial

Mässbesökarna fick se det robusta och FSC-märkta materialet av papper, SB Fibre. Ett annat var SB Composite. Ett pappersbaserat lättviktsmaterial med tre procent polystyren som tillverkas i tjocklekarna 5 till 40 millimeter, enligt Tommy Andersson:

– Det är så lätt men fortfarande väldigt stabilt. Många använder det istället för stadur, Forex och pvc-material så det har blivit ett otroligt positivt mottagande för oss med det här.

– Vi ser en jättepositiv ökning av den här typen av material där man vill ändra från plaster och metall till mer miljöriktiga material, säger han och tillägger att materialskivorna även kan användas för utomhusbruk tack vare deras speciella ytskikt.

Det FSC-märkta robusta materialet av papper, SB Fibre. Foto: Claes Nordström

På vilket sätt sticker ni ut med era material jämfört med andra tillverkare?

– Det större formatet och att vi gör skivorna på ett lite annorlunda sätt. De är helt dammfria samt att de har ett speciellt ytskikt som gör att det är vattentåligt. Det spricker heller inte endera riktning. Vi använder samma ytskikt på alla våra material så oavsett vad man trycker så blir det samma tryckresultat.

Merparten exporteras

Företaget med säte och tillverkning i Katrineholm har distributörer i flera länder, exempelvis, Frankrike, England, Ryssland och Mellanöstern. I övriga Europa arbetar de med direktförsäljning mot kunderna. 95 procent av alla material som tillverkas går på export.

– Vi växer väldigt kraftigt.

I den grafiska industrin används materialskivorna för att trycka displayer, kampanjmaterial, sekundärförpackningar och mässmontrar. Men produkterna kommer också till användning inom helt andra områden.

– Vi jobbar också mycket mot övrig industri. Betongindustrin använder till exempel våra material som mallar. Istället för att använda trä så använder de våra pappersbaserade skivor för att hålla bort betongen i gjutningar, säger Tommy Andersson.

Läs vidare

Drupa i samarbete med amerikansk printmässa

Messe Düsseldorf Group som arrangerar Drupa har ingått ett strategiskt samarbete med Printing United Alliance som arrangerar Printing United Expo i USA. 
drupa24_MT35845

Ricoh: "Alla vill se utvecklingen på inkjetsidan"

Sign&Print hängde med på en visning bland snabba jaguarer, örnar och kraftfulla drakar på Drupamässan. Vad vi pratar om? Ricohs nya maskinavatarer så klart!
FotoJet-(84)

ECO3 närmar sig flexomarknaden

Det tidigare Agfa Offset Solutions har blivit ECO3, som fokuserar på kompletta prepress-arbetsflöden inom både offset och flexo. Flexo är nytt för dem, men tekniken fungerar väl även där säger man.
eco3

Screen höjer ribban med ny höghastighetsinkjet

Screen premiärvisade en helt ny rullmatad höghastighetspress för inkjet under Drupa, Truepress JET 560HDX.
_DSC0800

Senaste nytt

Alvöen breddar utbudet av fräs- och skärmaskiner

Alöven är nu skandinavisk distributör av Kimlas CNC-fräs- och skärbord för industriell produktion. Det ska komplettera de lösningar som företaget sedan tidigare erbjuder från MultiCam. 
CNC Alvöen

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnorth Award kommer nu in i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x

Wackes tror på starkt år – nyanställer tre

Produktmediaföretaget Wackes förstärker organisationen med tre anställda. Detta för att möta en ökad efterfrågan på bolagets produkter och tjänster.
Wackes 1

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
Lessebo Paper