Pappersbruk firar tio år med naturaffischer

Ebba Ingvarsson, kommunikationschef hos Lessebo Paper. I bakgrunden hänger många av affischerna som har tagits fram genom åren. Foto: Pressbild

Det är tio år sedan den allra första upplagan som de klassiska naturaffischerna som belyser skogens mångfald trycktes på Lessebo Papers obestrukna papper Scandia 2000. Temat för jubileumsaffischen 2021 är fredade djur i de svenska skogarna. 

Årets affisch med fredade djur har gjorts i samarbete med Naturskyddsföreningen. Foto: Pressbild

För två år sedan var det skalbaggar. I fjol var det skogens bär som pryddes på affischen som trycks på Lessebo Papers papper Scandia 2 000. Affischerna firar nu tio år. Ett samarbete mellan pappersbruket och den grafiska leverantören Antalis.

– Årets tema är fredade djur som vi har valt ut i samarbete med Naturskyddsföreningen. Det handlar om utrotningshotade djur med fokus på den svenska skogen. Vi vill skapa en positiv förändring för att främja deras fortsatta levnadsskap, säger Ebba Ingvarsson, kommunikationschef hos Lessebo Paper.

Planscherna kan beställas hos Antalis eller direkt från pappersbruket och finns på svenska, norska och danska. Upplagan trycks hos offsettryckeriet Mixi Print i Olofström:

– Vi har sett att planscherna har varit väldigt populära i och med att de spelar an på miljötemat men kanske mest för att de kopplar an till den nostalgiska skolplanschen. Det är en kul kampanj och det känns roligt att fortsätta för det finns så många olika aspekter i skogen som man kan lyfta upp.

På obestruket papper

Affischerna trycks i en upplaga om 1 600 stycken. Det obestrukna papperet som används är Scandia 2000. Den härliga papperskänslan, dess råa yta och naturliga vithet är papperets kännetecken, enligt Ebba Ingvarsson som också framhåller det fina tryckresultatet.

Lessebo Paper tillverkar alla papper i Scandia 2000-kollektionen i en och samma pappersmaskin. Foto: Pressbild

Scandia 2000 lanserades i början av 1990-talet. Papperskvaliteterna har byggts på eftersom. På bruket är en pappersmaskin speciellt avsedd för att tillverka allt papper som faller inom Scandia 2000-sortimentet, och dess internationella syskonprodukt Lessebo Design.

För analogt tryck

Det klassiska Scandia 2000-papperet är anpassat för traditionella tryckmetoder som boktryck, offset och silkscreen och finns i ytvikterna 80 till 440 gram.

– Dessa har vi på lager, men sedan finns också möjlighet att få högre ytvikter. Sortimentet har genom åren byggts på med Scandia 2000 Smooth, för den som eftersöker ett lenare ytskikt på papperet. För ett par år sedan lanserades även Scandia 2000 Digital, speciellt utvecklat för att ge bästa möjliga tryckresultat i digitalpressar.

Initiativ för miljön

Ebba Ingvarsson säger att Lessebo Paper har ett långsiktigt miljöarbete, något de också vill visa med sitt papperssortiment och de framtagna affischerna som visar upp skogens mångfald.

– Alla typer av initiativ gör skillnad – hur vi källsorterar, väljer råvaror till hur vi kör pappersmaskinerna. Det mest konkreta är våra koldioxidutsläpp som stadigt minskar varje år och det är ett resultat av investeringar vi gjort på bruket och hur vi helt enkelt tillverkar papperet, säger hon och fortsätter:

– Vi har valt en råvara med den svenska björken som ger miljöfördelar med tanke på att vi får kortare transportsträckor och att träden växer här i Sverige utifrån svensk lagstiftning kring hur vi sköter om skogar. Kommer det bli en fortsättning med era affischer efter dessa tio år?

– Jag vet inte. Det har vi inte bestämt än. Det kanske blir att vi går ut med det här tioårsjubileumet big bang och sedan är vi nöjda, säger Ebba Ingvarsson.

Foto: Pressbild

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: