Bokbinderi: ”Vi investerar för att finnas kvar”

PUBLICERAD: 25 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 oktober
Jörgen Hellström, vd för Hellströms Grafiska hoppas kunna ta ökade marknadsandelar med den nya limbindningslinjen från Horizon. Foto: Claes Nordström

Hellströms Grafiska hoppas på kundtillskott. Och det är en för Sverige unik helautomatiserad limbindningslinje som tacklar 4 000 böcker i timmen som ska få tryckerikunderna att lägga beställningar.

Hellströms Grafiska i Västra Frölunda är ett av de få bokbinderier som finns kvar i Sverige. Många bokbinderier har tvingats lägga ner i takt med att tryckerier under flera år konsoliderats och valt att investera i egen efterbehandlingsutrustning. För att överleva blir det allt viktigare för bokbinderier att utmärka sig med produktion som få andra har. Så tänker i alla fall Hellströms Grafiska. De har investerat 6,5 miljoner kronor för att bli först i Sverige med en limbindningslina från Horizon som ska stå för produktionen kommande år.

Jörgen Hellström, ägare och vd, säger att siktet är inställt på att ta en större del av kakan på limbindning i Sverige. – Vi investerar för att finnas kvar. Den gamla vi hade innebar mycket krångel, produktionsstopp och reparationer. Det låg i tiden och vi har pratat om detta en massa år. Förhoppningen är att vi ska öka marknadsandelarna.

En helautomatiserad maskinlinje

Maskinlinjen i sitt utförande har det långa namnet CABS4000S/V. Det är en digital och helautomatiserad lösning med tolv iläggarstationer för arkbuntarna, en limbindningsenhet och semiautomatisk trekantstrimmning. Maskinlinjen har gått skarpt sedan i mitten av augusti och beräknas ge bokbinderiet fördubblad kapacitet i verksamheten jämfört med tidigare. Linan producerar 4 000 böcker i timmen i format från A6 till A4.

[metaslider id=”217032″]

Jörgen Hellström säger att ställtiderna förkortas rejält vilket gör det lönsammare för dem att kunna ta sig an kortare serier. Ju kortare desto större tidsvinster, samtidigt som de på de stora upplagorna runt 30 000 får en helt annan trygghet. Dagligdags ligger körningarna hos Hellströms Grafiska mellan 1 600 och 4 000 exemplar i timmen.

– Inställningstiderna är så korta. Det tar nog bara en fjärdedel av tiden det brukar ta att ställa in ett jobb. Den vanliga upplagan ligger på 3 000–4 000 exemplar. Innan, i vår gamla, kunde vi köra max tre sådana jobb om dagen. I dag kan vi säkert köra fem eller sex sådana jobb.

Jobb kan sparas

Att ställa in ett jobb tar i runda slängar 20 minuter. Maskininställningarna som görs för respektive jobb kan sparas. Det gör att operatören med några knapptryck på pekskärmen lätt kan återgå till ett specifikt jobb när det är dags att köra en ny upplaga. Med ett sparat jobb i samma pappersformat som det föregående jobbet innebär att det inte behöver göras justeringar för nytt omslagsformat, ryggtjocklek, byte av pressplatta med mera. Det räcker för operatören att knappa in alla värdena i maskinen och lasta på ark i iläggaren. Maskinen är då i drift på ett par minuter.

Foto: Claes Nordström

Iläggaren består av tolv stationer som plockar upp de ark som ska bli till bland annat broschyrer, kataloger och böcker med mjuka omslag. Arken transporteras på högkant in i limbindaren där också omslaget läggs på. Sedan är det dags för utskjutning på en kylbana, antingen styckvis eller stapelvis upp till fem exemplar, innan trekantstrimmningen tar vid. Bokryggarna limmar de med konventionellt EVA-lim. Limbindaren skulle också kunna konfigureras med PUR-lim för de kunder som önskar.

Hanterar även korta jobb

Operatören kan om denne så vill även mata in korta digitala serier i en enhet för lösa ark. Det gör att korta digitala upplagor, exempelvis 25 eller 50 broschyrer som behöver limmas och skäras inte heller är någon match. En större upplaga kan brytas för att köra ett kort jobb emellan för att sedan återgå till det större jobbet.

– Det gör att vi blir klart mer flexibla. Vi kan ta korta jobb och riskerar inte att missa några leveranser bara för att det kommer ett litet jobb.

Hellströms förra maskin, en Müller Martini som gått i många år, var innan bytet fullbelagd. Med Horizon-linjens produktivitet, automatiseringsgrad och kortare ställtider blir volymen halverad:

– Nu räknar vi med att beläggningen ska uppgå till hälften i den nya linjen. Så det finns att ta av och kommer att frikoppla tid för oss att ta oss an fler jobb. Det gör att vi kan omsätta det dubbla om vi kan få den att gå hela tiden, säger Jörgen Hellström som tycker att Horizon i dagsläget ligger i framkant och har sprungit förbi sina konkurrenter när det kommer till teknikutvecklingen.

– Det vi får ut ur maskinen ser fantastiskt bra ut. Det är inget snack om saken. Det är klass. När man ser första boken komma ut och den är perfekt är det en wow-känsla, säger Jörgen Hellström.

”Det handlar om punktlighet”

Som bokbinderi är man sista anhalten i tryckerikedjan och Jörgen Hellström säger att det därför är extra viktigt att kunna leva upp till ord som flexibilitet och kvalitet.

– Det handlar om punktlighet och att hålla vad man lovar. Det är inte lätt att uppfylla om man inte har maskiner att lita på. Det har vi definitivt nu.

[metaslider id=”217045″]

Hellströms Grafiska startade 2000 och hade under glansdagarna 30 medarbetare i huset. I dag är de nio anställda och omsätter 6,5 miljoner kronor. Wire-o bindningen de hade tidigare lades ner för närmare sex år sedan av anledningen att det var en produkt som slukade enormt mycket timmar. Förr hade de också tre maskiner för klammerhäftning som omsatte en miljon kronor i månaden. I dag finns en maskin kvar och ordervolymerna har fortsatt avta. Fokus i dag ligger främst på limbindning, falsning, inplastning och adressering.

– Vi får ganska mycket jobb som ska häftas eller limmas för att sedan plastas och adresseras. Vi får dem mycket för att vi gör hela kedjan.

Planer på falsmaskin

De senaste två åren har de satsat på falsningen. Det började med en maskin i 50/70-formatet som sedan följdes upp med en i 70/100-formatet. Planen under det närmaste halvåret är att investera i ytterligare en stor falsmaskin för att summa summarum kunna öka kapaciteten ytterligare och samtidigt korta ledtiderna.

– Får vi fart på det här som vi vill, med nästan en fördubbling i limbindningen, så krävs det nog att vi skaffar en falsmaskin till.

En Horizon-maskin i 70/100-formatet är den senaste investeringen på falsavdelningen. Planen är att utöka med en maskin till om limbindningsvolymerna ökar. Foto: Claes Nordström

– Jag ser ljust på framtiden. Vi har känt sista åren att vi måste satsa och ha bättre maskiner. Bara den känslan att ha den här kvaliteten är värd mycket. De som jobbar här har jobbat i många år. Och vi vill göra bra grejer. Även falsmässigt, när vi nu har en ny maskin från Horizon så är det en väldig skillnad – både inställningsmässigt och när det kommer till kvaliteten.

Installerar Horizons iCE-link-system

Den nya limbindningslinjen kommer framöver att kopplas upp till Horizons iCE-link-system som övervakar maskinens drift och produktivitet. Tanken är även att falsmaskinerna på sikt ska integreras i systemet. Lösningen innebär att den faktiska produktionen kan övervakas i realtid. Samtidigt kommer Horizon kunna se när maskinerna exempelvis behöver underhållsservice och hur mycket de producerar. Att de har investerat i nytt har inte gått kunderna förbi, enligt Jörgen Hellström som har kommunicerat ut nyheten om både falsmaskinerna och limbindningslinjen på företagssajten.

– Genom att vi la ut detta på nätet har jag märkt att det faktiskt ringer folk som jag inte har pratat med på tio år, och även nya kunder har hört av sig.

– Det är bara visa framfötterna framåt nu när det gäller punktlighet och att vi suger åt oss de jobb som finns.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1