Snabbväxande inkjetlösningar för transfer

PUBLICERAD: 2 november 2021
UPPDATERAD: 2 november
Richard Rindelaub, försäljningsansvarig hos Folier.se säger att tryckmetoden DTF kommer med stormsteg. Foto: Pressbild

Folier.se lanserar Direct to film-lösningar. Med tryckmetoden produceras färdiga textiltransfer genom att motivet printas med vattenbaserade färger på en plastfolie från en A3- eller rulle till rulle-skrivare. Ett växande område, enligt försäljningsansvarige Richard Rindelaub:
– Till en relativt låg investering kan du producera väldigt kvalitativa transfer.

Tryckmetoden DTF (Direct to film) är på frammarsch, enligt Richard Rindelaub hos återförsäljaren Folier.se, som lanserar lösningar inom produktområdet i sitt sortiment. Han säger att DTF-metoden började dyka upp i slutet av förra året. Till en början var skrivarna av det experimenterande slaget. Användaren köpte en Epson A3-skrivare och konverterade den till att kunna trycka vattenbaserat CMYK plus vitt, direkt på film.

– Först kom skrivarna sakta men säkert via Asien upp i Europa där man till exempel byggde om en Epson-maskin där man bytte ut färgerna till textilfärger. På det sättet har man sedan tagit fram folier som man sedan printar på och skapar färdiga transfers på en gång. Du behöver inte göra något mer, de är färdigskurna.

Den mindre arkskrivaren Kolibri. Foto: Claes Nordström

– Det här har vuxit snabbt och är en relativt billig metod för att tillverka flerfärgstransfer. Det gör att fler och fler tillverkare har hakat på det här. Nu kommer det på bred front från flera leverantörer i Europa. Idag har flera europeiska företag hoppat på trenden och konverterar skrivare. Både de stora där du kör rulle och lägger på pulvret efter och även A3-skrivare.

Små serier av transfer

Transferna kan appliceras på vit och färgad bomull och polyester och trycket tål att tvättas i upp till 60 grader.

– Du uppnår väldigt bra printkvalitet med dem. Du presterar på ett enkelt och väldigt bra sätt små serier av transfer.

I samarbete med tyska leverantören Print Equipment har Folier.se fått in två nyheter inom DTF. Det är A3-skrivaren Kolibri och en rulle till rulle-skrivare vid namn Busy Bill. Färdiga paketlösningar inklusive programvara har tagits fram.

– Vi kommer även att sälja kompletta lösningar med skrivare, tork- och mjukvaror från CAdLink, Digital Factory.

Rulle till rulle-skrivare Busy Bill. Foto: Pressbild
Ark och rulle

Arkskrivaren skriver ut ett ark i taget. Viktigt att tänka på för användaren är att färgerna fortfarande måste vara blöta när transferpulvret läggs på för hand. För att föra över trycket på tyget krävs en värmepress. Rulle till rulle-skrivaren är anpassad för större volymer och har en mer automatiserad och har en transferpulverenhet för att kunna köra större volymer.

– Dessa passar de som i dag köper sina färdiga transfer från större tillverkare och som vill ha en större flexibilitet i sin produktion. Till en relativt låg investering kan du producera väldigt bra transfers.

Paketlösningen med den mindre arkskrivaren och tillhörande mjukvara landar på ett försäljningspris närmare 40 000 kronor. Rullskrivaren kommer att hamna runt 200 000 kronor.

Fler användningsområden för DTG

En annan ny lösning är att utöka möjligheterna med DTG-skrivare (Direct to garment) så att de även kan trycka transfer, enligt Rindelaub. Denna typ av skrivare är annars framtagna enbart för att printa förbehandlade t-shirtar och tröjor.

– Nu kommer det att komma folier till det här, något som vi håller på att testa ganska intensivt just nu och vi har redan färdiga koncept. Vi har till exempel Ricoh och Epson. Så du kan trycka t-shirts men också transfer för till exempel polyesterkläder eller väskor och annat med de här maskinerna med originalfärger.

– Du kan göra produkter som du inte tidigare har kunnat trycka med DTG-skrivare, och får ett nästan fördubblat användningsområde. Detta kommer också med stormsteg. Vi kommer med lösningar för dom flesta märken av DTG skrivare som Epson, Brother och Ricoh, säger Richard Rindelaub.

Richard Rindelaub, försäljningsansvarig hos Folier.se. Foto: Pressbild

 

 

 

 

Läs vidare

Eskils ökar tryckkapaciteten med B2-press

Lagom till jul levereras Eskils nya digitalpress. En investering som bäddar för variabeltryckta kartongförpackningar och mångsidigt tryck i stort.
Eskils kopia

Fogra släpper färgstandard för textiltryck

Digitalt textiltryck omfattar ett antal olika marknadssegment, som främst skiljer sig åt i fråga om tillämpning, val av naturliga eller syntetiska textilier och motsvarande färgkategorier för bläckstråleskrivare.
fogra-forschung-Textil

TMG investerar i sin fjärde HP Indigo

I oktober installerade Visutech den fjärde HP Indigo 15K hos Taberg Media group, TMG, denna gång i deras lokaler i Bromma.
HP-indigo-Tomas-eklund

Byter till nattskift efter skyhöga elpriser

De skenande elpriserna i södra Sverige är en tuff utmaning för många företag. När Scandexpo i Höör såg kostnaderna rusa ställde man snabbt om från dag- till nattskift.
Scandexpo

Senaste nytt

Standardiserade robotlösningar ska lyfta storformatsbranschen

Under de senaste åren har automatisering stått högt upp på önskelistan hos många skärbordskunder. Zünd Scandinavia har svarat genom att utveckla robotlösningar som kan uppfylla enskilda kunders specifika behov.
robot_zund_01a

Heidelberg Nordic: En kort svacka sen ljusnar det igen

Heidelberg Nordic rustar för en kort lågkonjunktur och förändringar på marknaden, men tror på en snabb vändning.
Heidelberg_01

Nize lägger många planer för 2023

Nize Equipment kom springande in i 2023 efter en hektisk avslutning på förra året. Det betyder att kursen ännu inte är satt för alla planer för det nya året, men en sak är säker, det blir fullt upp. 
nize_01

Screentryckarprofil har gått ur tiden

Jan Enberg, stark profil inom screentrycket i Sverige och internationellt, har gått bort. Föreningen Fespa Sweden minns sin hedersmedlem i en minnestext.
Jan-Enberg