Mikrotryckeriet som börjar i liten skala

PUBLICERAD: 12 november 2021
UPPDATERAD: 12 november
Den första maskinen Jonna Eriksson köpt in är en Stahls Hotronix Sprint Mag värmepress från Folier.se.

Först var Sorselebon Jonna Eriksson intresserad av att ta över ett tryckeri i kommunen, komplett med lokal, maskinpark och hela rubbet. Men till slut valde hon istället att satsa på ett eget tryckeri, om än i liten skala till att börja med.

– Jag har haft en klädbutik i Arvidsjaur tidigare och tyckte det var roligt att driva något eget. Den här gången blev det ett tryckeri eftersom jag såg många möjligheter att få jobba med saker jag tycker är roligt och för att det fanns en stor efterfrågan, säger Jonna Eriksson.

Tidigare har hon jobbat i den lokala järnaffären i Sorsele och kört testbil på vintrarna. Från och med den 1 oktober kan hon istället titulera sig tryckeriägare. Det lilla tryckeriet har fått namnet Skymta och ska syssla med marknadsföring, tryck och reklam.

– Min plan är att börja smått i en lokal på cirka 70 kvadratmeter här i Sorsele. Jag kommer sälja arbetskläder och jobba med transfertryck.

Jonna Eriksson.
Vill köpa in fler maskiner

En sublimeringsskrivare från Epson, en muggpress och en Stahls Hotronix Sprint Mag värmepress är redan beställda. Planen är att Jonna ska trycka på allt ifrån mössor och kepsar till tröjor och jackor, men även på till exempel muggar. Det kommer finnas kläder för såväl arbetslivet som för föreningar och privatpersoner. På önskelistan till maskinparken står också en storformatsskrivare.

– Jag har tittat på lite olika varianter, men jag vet inte om jag ska köpa eller leasa och har inte bestämt än vilken modell jag ska satsa på.

Paketerbjudanden ska locka kunder

Jonna Eriksson säger att det finns en efterfrågan på olika trycktjänster och hon har redan fått förfrågningar från potentiella kunder. Men hon vet att det är en tuff konkurrens i den grafiska branschen.

– Det finns tryckerier i varenda kommun. Jag tror det krävs att man utvecklas ständigt och hänger med i trenderna. Samtidigt verkar det vara lite av ett generationsbyte i branschen och det tror jag kan leda till nytänkande. Till exempel när det gäller hållbarhet, att hitta material som är hållbara och mer miljövänliga. Det är något jag själv har tänkt på när jag letat efter leverantör av arbetskläder.

Hon tror på att möta kunderna ansikte till ansikte.

– Min tanke är att sätta ihop olika paket som passar till exempel en yrkesgrupp, och åka ut till kunderna med det erbjudandet. Det kan vara arbetskläder eller julklappar till de anställda. När det gäller marknadsföringsbiten ska jag också sätta ihop paket för till exempel sociala medier.

Mjukstart i höst

Det kan även handla om att omvandla kundens handritade förslag på en logga till en digital färdig produkt. Idéerna är många och Jonna Eriksson hoppas kunna förverkliga dem längs vägen. Så snart pressarna och produkterna kommit så slår hon upp portarna. Under hösten blir det en försiktig uppstart, men till våren är planen att köra för fullt.

– På sikt hoppas jag kunna få så många kunder att jag kan byta till en större lokal och köpa in fler och större maskiner. Det hade även varit bra med en anställd så att en av oss alltid kan vara ute hos kunder och den andra kan jobba mer med det grafiska.

– Det är en stor risk att starta något eget, speciellt i dessa tider. Men jag tror jag har ett bra koncept med ett brett utbud, säger Jonna Eriksson.

Läs vidare

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Xeikon omorganiserar för att framtidssäkra

Xeikon ska omorganisera sin verksamhet "för att anpassa sig till den nuvarande verkligheten", med en post-Covid förändring i konsumentbeteende och en resulterande nedgång i försäljning, kombinerat med högre löner och stigande energipriser, som har "satt företagets framtid i riskzonen". Det skriver tidningen Digital Labels & Packaging.
Xeikonx

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera