Mikrotryckeriet som börjar i liten skala

Den första maskinen Jonna Eriksson köpt in är en Stahls Hotronix Sprint Mag värmepress från Folier.se.

Först var Sorselebon Jonna Eriksson intresserad av att ta över ett tryckeri i kommunen, komplett med lokal, maskinpark och hela rubbet. Men till slut valde hon istället att satsa på ett eget tryckeri, om än i liten skala till att börja med.

– Jag har haft en klädbutik i Arvidsjaur tidigare och tyckte det var roligt att driva något eget. Den här gången blev det ett tryckeri eftersom jag såg många möjligheter att få jobba med saker jag tycker är roligt och för att det fanns en stor efterfrågan, säger Jonna Eriksson.

Tidigare har hon jobbat i den lokala järnaffären i Sorsele och kört testbil på vintrarna. Från och med den 1 oktober kan hon istället titulera sig tryckeriägare. Det lilla tryckeriet har fått namnet Skymta och ska syssla med marknadsföring, tryck och reklam.

– Min plan är att börja smått i en lokal på cirka 70 kvadratmeter här i Sorsele. Jag kommer sälja arbetskläder och jobba med transfertryck.

Jonna Eriksson.

Vill köpa in fler maskiner

En sublimeringsskrivare från Epson, en muggpress och en Stahls Hotronix Sprint Mag värmepress är redan beställda. Planen är att Jonna ska trycka på allt ifrån mössor och kepsar till tröjor och jackor, men även på till exempel muggar. Det kommer finnas kläder för såväl arbetslivet som för föreningar och privatpersoner. På önskelistan till maskinparken står också en storformatsskrivare.

– Jag har tittat på lite olika varianter, men jag vet inte om jag ska köpa eller leasa och har inte bestämt än vilken modell jag ska satsa på.

Paketerbjudanden ska locka kunder

Jonna Eriksson säger att det finns en efterfrågan på olika trycktjänster och hon har redan fått förfrågningar från potentiella kunder. Men hon vet att det är en tuff konkurrens i den grafiska branschen.

– Det finns tryckerier i varenda kommun. Jag tror det krävs att man utvecklas ständigt och hänger med i trenderna. Samtidigt verkar det vara lite av ett generationsbyte i branschen och det tror jag kan leda till nytänkande. Till exempel när det gäller hållbarhet, att hitta material som är hållbara och mer miljövänliga. Det är något jag själv har tänkt på när jag letat efter leverantör av arbetskläder.

Hon tror på att möta kunderna ansikte till ansikte.

– Min tanke är att sätta ihop olika paket som passar till exempel en yrkesgrupp, och åka ut till kunderna med det erbjudandet. Det kan vara arbetskläder eller julklappar till de anställda. När det gäller marknadsföringsbiten ska jag också sätta ihop paket för till exempel sociala medier.

Mjukstart i höst

Det kan även handla om att omvandla kundens handritade förslag på en logga till en digital färdig produkt. Idéerna är många och Jonna Eriksson hoppas kunna förverkliga dem längs vägen. Så snart pressarna och produkterna kommit så slår hon upp portarna. Under hösten blir det en försiktig uppstart, men till våren är planen att köra för fullt.

– På sikt hoppas jag kunna få så många kunder att jag kan byta till en större lokal och köpa in fler och större maskiner. Det hade även varit bra med en anställd så att en av oss alltid kan vara ute hos kunder och den andra kan jobba mer med det grafiska.

– Det är en stor risk att starta något eget, speciellt i dessa tider. Men jag tror jag har ett bra koncept med ett brett utbud, säger Jonna Eriksson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]