Canon sätter standard för CAD-utskrifter

PUBLICERAD: 16 november 2021
UPPDATERAD: 16 november
Matteus Celinski, Sverigechef för Canon, ser stora möjligheter för kunderna med multifunktionsmaskinen imagePROGRAF TZ-30 000. Foto: Claes Nordström

Canons nya storformatsskrivare för CAD-ritningar och affischutskrifter i färg täpper till luckan tillverkaren haft när det gäller att nå kunder i låg- och mellansegmentet.
– Man har tagit de bästa bitarna från Canons produktionsperspektiv och gjort det i en ny smidig kompakt lösning. Den här kommer vi definitivt se mer av på marknaden i sitt segment, säger Matteus Celinski, Sverigechef hos Canon.

Skanning, kopiering och utskrift. Multifunktionsmaskinen imagePROGRAF TZ-30 000 är modellen i serien med snabbast produktionshastighet. En maskin anpassad för användare som i sitt dagliga arbete skriver ut GIS-kartor, CAD-ritningar och affischer.
– Skrivaren är tänkt att stå på olika typer av ingenjörs- och arkitektsbyråer och även kopieringsbyråer som levererar ritningar till sina kunder. Då är den här ett fantastiskt komplement, säger Matteus Celinski, Sverigechef för Canon.

Han säger att Canon traditionellt med sin skrivarserie befunnit sig i ett lägre produktionssegment med modeller som TM och TX. Och steget upp från dem har varit plotterserierna Crystal point och Colorwave för mellanvolymer och högre volymer.
– Den nya serien TZ ska täcka ett gap som vi har haft. Det här är något vi har saknat i vårt sortiment. Ett fantastiskt komplement som kunderna efterfrågar. Det är en kompakt lösning som har de bästa delarna från Colorwave-serierna. En allt i ett-maskin med ett väldigt intuitivt gränssnitt. Den är också lite mer avancerad än TM och TX serierna riktade till lågvolymskunder.

Ett övre utmatningsfack

Matteus Celinski lyfter speciellt fram den enkla materialhanteringen, den ökade produktionshastigheten och att TZ-skrivaren är enkel att använda. Två utmatningsmöjligheter finns i maskinen. Canon har valt att satsa på ett övre utmatningsfack, på skrivarens ovansida, i bekväm höjd för användaren att få ut sina original.

Maskinen laddas med två stycken pappersrullar och skriver ut i upp till 36 tums bredd. Tvåvalsmatningen maximerar skrivaren produktivitet, minimerar stillestånd och gör att användare kan nå produktionsvolymer på upp till 500 kvadratmeter per månad. Canons så kallade “hot swap” -funktionalitet gör att det går att fylla på mediarullar och bläck medan skrivaren arbetar.
I förhållande till skrivarens storlek har den en hög hastighet och produktivitet, enligt Celinski:
– Den producerar fyra A1 i minuten. När man har lite bläckpålägg, men behöver få igenom stora volymer, så är den här maskinen helt rätt.

[metaslider id=”217541″]

Två maskinmotorer får printvagnen att jobba fram och tillbaka, vilket gör att skrivarhuvudet kan hålla en hög och stabil påläggning av bläck. Användaren behöver inte tillkalla servicepersonal utan kan själv byta skrivarhuvud när det är dags för byte.

Dubbelt med svart

Vattenbaserade pigmentbläck tas upp från fem bläckbehållare med vardera 700 milliliter – CMY plus två olika sorters svärta.
– Du har två olika svarta färger att välja mellan beroende på om det är matt eller blankt papper.
I köpet av maskinen ingår imagePROGRAF TZ-skrivardrivrutin och PosterArtist Lite, en programvara för att på ett smidigt sätt kunna skapa affischmotiv. För köpare som inte är i behov av skanning eller kopiering finns maskinlösningen även i ett utförande som endast printer. Efterbehandlingsutrustning kan kombineras med skrivaren, exempelvis för falsning av ritningar.

Nya kunder

Storformatsskrivaren blev tillgänglig på marknaden i mars månad.
– Den har redan sålt ganska bra och vi har också fått ett gäng nya kunder där vi traditionellt inte har kunnat vara med och konkurrera på grund av pris och storlek. Men nu ligger vi helt rätt.

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)