V-TAB lägger ner coldset-anläggningar

V-TAB har beslutat att avveckla coldset-verksamheterna. Foto: Claes Nordström

Tryckerikoncernen avvecklar coldset-delen för en fortsatt satsning på affärsområden inom heatset, skylt och reklam samt affärstryck. Omkring 125 anställda berörs av beslutet.
– Beslutet har inte varit lätt, men det är rätt, säger vd:n Peder Schumacher.

Tre av åtta anläggningar hos V-TAB kommer avvecklas i januari 2023. Det är också då som koncernens avtal med Stampen Media och Schibsted löper ut.

125 anställda berörs

Avvecklingen innebär att omkring 125 anställda blir övertaliga inom drygt ett år. Fackliga förhandlingar har inletts och anställda har informerats. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Beslutet har inte varit lätt, men det är rätt för att långsiktigt rädda bolaget och de arbetstillfällen som finns i den del av verksamheten som har livskraft och potential i dag och i framtiden. Det är tung dag för alla berörda – och jag förstår den oro som många känner. Vi ska göra allt vi kan för att informera så mycket som möjligt under processens gång och stötta kollegor, säger Peder Schumacher, vd för V-TAB.

Coldset – vikande verksamhet

Petter Ski, styrelseordförande för V-TAB, säger att de har vänt på varje sten för att rädda så stor del av verksamheter och jobb som möjligt.

– Hur vi än vänder på stenarna så har vi en stabil och växande verksamhet i heatset, skylt och reklam och affärstryck och en snabbt vikande verksamhet med stora kostnader i coldset. Vi kommer bli ett mindre och delvis annorlunda bolag. Men vi kommer att fortsätta leverera och ser stor potential att utveckla våra mest lönsamma affärsområden och stärka relationen till våra kunder och leverantörer.

Flera orsaker ligger bakom

Tidningsbranschens kris med allt färre som läser papperstidningar och den ökade digitaliseringen pekas ut som orsaker till beslutet att lägga ner verksamheterna. Coronapandemin har också slagit hårt mot affärsområdet coldset med minskade intäkter som följd, skriver tryckerikoncernen.

V-TAB har i dag fem produktionsanläggningar – i Falkenberg, Landvetter, Norrahammar, Södertälje och Vimmerby. I Södertälje och Landvetter produceras huvudsakligen coldset- produkter som dagstidningar, direktreklam och tidskrifter. I Norrahammar, Jönköping, finns coldset för att trycka direktreklam, men även skyltproduktion inom segmentet de kallar Skylt och reklam. Vidare har V-TAB en heatset- anläggning i Vimmerby för att producera magasin. I Falkenberg finns ett arktryckeri.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: