Vi ger dig julfavorit i repris

Så här ser årets julgran ut, en lite modernare tappning av originalet.

Succén är tillbaka. Med det nya numret av den tryckta tidningen Sign&Print medföljer ett pennställ i form av en julgran. En uppföljning på den populära trycksakskonstruktionen för fyra år sedan som sedan dess har prytt många skrivbord på tryckerier runt om i Sverige. Ranhammar som ligger bakom julgranen i sin nya stilrena tappning berättar hur de rodde designprojektet i hamn i samarbete med Sign&Print.

Det lackar mot jul och i år bjuder Sign&Print sina läsare på en julklapp i årets sista nummer. Och det blir en favorit i repris.

– Förra gången vi gjorde julgranen landade den väldigt väl. Jag vet att det är många ute på tryckerierna som har kvar granen i skrivbordslådan och tar fram den till jul. Andra har den hemma som julpynt. Eftersom den var så populär ville vi gärna göra en uppdaterad version med ny design, berättar Lennart Jernfast, vd för Ranhammar, som sedan 2,5 år tillbaka är en del av SDK-gruppen.

Lennart Jernfast.

Ett serviceföretag

SDK-Gruppen är en totalleverantör av trycksaksbearbetning och gör allt ifrån förpackningskonstruktion och tillverkning av stansformar till olika ytbehandlingar samt bokbinderi, logistik och DR-service.

– De flesta av våra kunder är tryckerier. Andra är publicister eller verksamma inom reklam och kommunikation. Vi är ett serviceföretag. I enkäter har vi beskrivits med ord som leveranssäkra, hög servicegrad, problemlösare och ”resurs när det kniper”. Det stämmer väl överens med hur vi vill betraktas, säger han och tillägger att de erbjuder ett komplett tjänsteutbud för branschen och lotsar kunder och partners genom hela kedjan – från idéutveckling till överenskommen leverans.

Fick idén under Spanienresan

Lennart Jernfast säger att tryckerier med egen efterbearbetning använder SDK-gruppen för att jämna ut produktionstoppar.

– I andra fall för att slippa tacka nej till jobb där specifikt maskinella eller personella resurser saknas. Brister som annars hade krävt ekonomiska insatser i form av investeringar och anställningar. Vår kunskapsbank utnyttjas även för att lösa produktioner som upplevs innehålla krångliga och bökiga moment.

Som en julgran i form av ett pennställ. Den såg först dagens ljus i soliga Spanien där Lennart Jernfast var på höstlovsresa för fyra år sedan. Efter att ha spånat olika idéer och filat på konstruktionen blev det till slut en gran som både kunde fungera som julpynt och förvaring för pennor.

– Vi ville göra något som stack ut lite och som samtidigt hade en funktion, säger Lennart Jernfast.

 

Modern gran i år

Efter att idén spikats togs en prototyp fram med hjälp av ritningar i CAD. Modellen sattes sedan ihop i 3D på skärmen och trycket applicerades också på modellen för att se hur den färdiga produkten kommer att se ut.

Årets upplaga är en modernare variant av originalet med svart botten och silvriga glitterdetaljer, men formen och funktionen är densamma. Granen är tryckt med offset på 150 grams papper. Därefter har de olika ytbehandlingarna lagts till: matt laminat med detaljer av silverfolie och partiellt glitterlack på de övriga pyntdetaljerna.

Materialet har sedan fodrats upp på 1000-gramskartong och de olika delarna stansats ut. Totalt handlar det om en byggsats med sju delar som med lite knep och knåp, och en bruksanvisning för den som behöver, blir till ett granpennställ. Behöver du hjälp att sätta ihop granen? Lugn, Ranhammar/SDK-gruppen har gjort en liten instruktionsfilm som du kan se här.

Manuellt arbete

Byggsatsen läggs i ett 400 grams kuvert som trycks med soft touch laminat och partiellt uv-lack samt glitterlack. Även kuverten stansas ut.

– De olika delarna läggs sedan ner i kuvertet. Det handlar om ett par tusen kuvert och detta arbete görs manuellt. När de är packade går de till vår distributionsavdelning som plastar in dem med tidningen, säger Lennart Jernfast.

Slutligen skickas tidningen med posten till alla Sign&Prints prenumeranter och kan förhoppningsvis sprida lite julstämning.

(H)julen börjar snurra igen

Hela produktionsprocessen tar cirka fyra veckor. Ranhammar/SDK-gruppen har även en rad andra julrelaterade uppdrag så här års.

– Det är en del julkalendrar, jullådor och julförpackningar. Under pandemin var det en stor nedgång, men nu börjar det rulla igen, säger Lennart Jernfast.

God jul önskar Sign&Print och Ranhammar/SDK-gruppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Bokens förvandling genom hållbar innovation

Hållbarhet blir allt viktigare för alla aktörer i bokbranschen. Med det ökade fokuset på hållbarhet handlar årets Canon Future Book Forum den 2 december om att främja hållbar innovation i alla delar av förlagsbranschen – från hur böcker produceras, distribueras och är tillgängliga, till deras avtryck i vår vardag.

Publicerat av: 

Från glada gubbar till e-handel

System för att på riktigt kunna e-handla med trycksaker. Och då även komplexa former av förpackning. Det är vad det tyska företaget Cloudlab ägnar sig år. Detta snabbt växande företag – från 50 anställda i våras till 75 nu – används av de tyska nättryckerierna, samt tryckerier runt om i världen och sedan en tid tillbaka också på flera platser i Skandinavien.

Publicerat av: 

De demonstrerar komplett förpackningsflöde

Etiketter och förpackningar är två tillväxtområden inom den grafiska branschen. Konica Minolta har sammanställt några förslag på hur tryckerier kan ta del av den positiva utvecklingen, inte bara med en digital etikettskrivare, utan en komplett lösning för att producera etiketter och förpackningar i korta serier.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]