Fespa Sweden höll höstmöte

PUBLICERAD: 1 december 2021
UPPDATERAD: 1 december
Föreningen Fespa Swedens medlemmar tog tillfället i akt att träffas igen när det vankades höstmöte. Foto: Claes Nordström

Studiebesök, middag och socialt samkväm var på tapeten när branschföreningen Fespa Sweden fick möjlighet att träffas fysiskt igen.

– Det känns extra roligt att vi äntligen får träffas igen, sa styrelsens ordförande Johan Höckert under den inledande lunchen och passade samtidigt på att presentera styrelsen.

Fespa Swedens alla medlemsföretag med bland annat special- och digitaltryckare har inte haft möjlighet att träffas på 1,5 år eftersom coronapandemin kom emellan. Men 25-26 november var dags igen när föreningens medlemmar hade bjudits in till höstmöte i Borensberg och Motala.

– Vi har suttit i Teams och haft både styrelsemöten och årsmöten, säger han om pandemitiden och tillägger att det första fysiska styrelsemötet blev av i somras då de kunde träffas igen när alla var vaccinerade.

Två studiebesök

Vad betyder ett sådant här höstmöte för er?

– Det är fantastiskt kul. Det är ett gott gäng och jättetrevligt att kunna träffas igen och utbyta erfarenheter.

[metaslider id=”217766″]

Två studiebesök stod på agendan under dagarna. Första inbokade besöket var hos Arla Plast i Borensberg, inte att förknippas med mejerijätten. Företaget som funnits i drygt 50 år är en tillverkare och leverantör av extruderade skivor i tekniska plastmaterial. Plastskivorna tillverkas polykarbonat (PC), akrylnitrilbutadienstyren (ABS) och glykolmodifierad polyetentereftalat (PETG). Användningsområden är många, dels inom olika byggrelaterade områden, dels för  för säkerhetsprodukter, maskinskydd men även ishockeyrinkar, pooltak, ljudbarriärer, resväskor och fordonsdetaljer för att nämna några.

– Det är en väldigt nischad bransch det här och det finns inte så många som håller på med det vi gör. Det är bara några få i Europa, sa affärsutvecklingschef Peter Mikkonen under den inledande företagspresentationen innan det bjöds på en rundtur i fabriken och en titt på företagets senaste investering – en stor modern extruderingslinje.

Avtackning och middag

Under torsdagseftermiddagen följde ett besök på Motala Motormuseum och kvällen fortsatte sedan med mingel, middag och underhållning av komikern Peter Apelgren och en trubadur.

Gamleby Screens Anders Nilsson har haft ett över 20 år långt engagemang inom Fespa-organisationen internationellt. Dels bland annat som styrelserepresentant för de nordiska länderna, dels som Fespa-president 2007 till 2010. I den svenska föreningen har han varit med sedan 1995. Anders Nilsson som nu blivit pensionär avtackades under middagen av ordföranden Johan Höckert. Han räckte sedan över mikrofonen till Anders Nilsson som höll ett tal om vilken betydelse Fespa har haft för honom både personligen och socialt genom åren.

– Det är alltid kul att vara med och träffa alla goda kollegor i branschen. Tryckare, vi är någonting bra – så är det bara. Det finns många kreativa och galna människor. Som sagt det är alltid roligt att vara med i det här gänget, och vem vet, jag kanske kommer att vara med ett tag till. Vi får väl se, sa han bland annat från scenen.

Från scenen välkomnade ordföranden Johan Höckert även Sandra Ankarstrand. Hon har tagit över sekreterarskapet i föreningen efter Kaj Flick som innehaft tjänsten i 32 år.

Fespa Swedens styrelseordförande Johan Höckert informerade om vilka aktiviteter som är på gång det kommande året. Foto: Claes Nordström
Besök hos Motalaföretag

Fredagen fortsatte med ett studiebesök hos Motalaföretaget Inplastor. Vd:n Håkan Kindström berättade om företagets långa historia, namnbyten och koncernförändringar samt utvecklingsresa fram till i dag. Från cirka 2000 till 2008 tryckte Inplastor alla bankkort och många andra typer av plastkort för de nordiska länderna.

Motalaföretaget bearbetar och trycker på de flesta plastmaterial. Kunderna finns i stort inom de flesta branscher. I huvudsak använder de screentryck och offset men har också byggt ut med digital tryckteknik samt diverse utrustning för efterbehandling.

I början av året inledde Inplastor ett samarbete med profileringsföretaget AdRepublic och Brigo, en global leverantör av säljstödsmaterial till många biltillverkare i världen. Målet tillsammans är att bli en av Nordens största aktörer inom företags- och varumärkesprofilering.

[metaslider id=”217770″]

 

 

 

 

Läs vidare

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Djupdyk i Mimakis UV-nyheter

I september lanserade Mimaki två produktnyheter: UCJV330-160 och UJV100Plus. Under sina Global Innovation Days gick Mimaki in mer på djupet på de två nya maskinerna inom UV-print.
Mimaki innovation

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera