Fespa Sweden höll höstmöte

PUBLICERAD: 1 december 2021
UPPDATERAD: 1 december
Föreningen Fespa Swedens medlemmar tog tillfället i akt att träffas igen när det vankades höstmöte. Foto: Claes Nordström

Studiebesök, middag och socialt samkväm var på tapeten när branschföreningen Fespa Sweden fick möjlighet att träffas fysiskt igen.

– Det känns extra roligt att vi äntligen får träffas igen, sa styrelsens ordförande Johan Höckert under den inledande lunchen och passade samtidigt på att presentera styrelsen.

Fespa Swedens alla medlemsföretag med bland annat special- och digitaltryckare har inte haft möjlighet att träffas på 1,5 år eftersom coronapandemin kom emellan. Men 25-26 november var dags igen när föreningens medlemmar hade bjudits in till höstmöte i Borensberg och Motala.

– Vi har suttit i Teams och haft både styrelsemöten och årsmöten, säger han om pandemitiden och tillägger att det första fysiska styrelsemötet blev av i somras då de kunde träffas igen när alla var vaccinerade.

Två studiebesök

Vad betyder ett sådant här höstmöte för er?

– Det är fantastiskt kul. Det är ett gott gäng och jättetrevligt att kunna träffas igen och utbyta erfarenheter.

[metaslider id=”217766″]

Två studiebesök stod på agendan under dagarna. Första inbokade besöket var hos Arla Plast i Borensberg, inte att förknippas med mejerijätten. Företaget som funnits i drygt 50 år är en tillverkare och leverantör av extruderade skivor i tekniska plastmaterial. Plastskivorna tillverkas polykarbonat (PC), akrylnitrilbutadienstyren (ABS) och glykolmodifierad polyetentereftalat (PETG). Användningsområden är många, dels inom olika byggrelaterade områden, dels för  för säkerhetsprodukter, maskinskydd men även ishockeyrinkar, pooltak, ljudbarriärer, resväskor och fordonsdetaljer för att nämna några.

– Det är en väldigt nischad bransch det här och det finns inte så många som håller på med det vi gör. Det är bara några få i Europa, sa affärsutvecklingschef Peter Mikkonen under den inledande företagspresentationen innan det bjöds på en rundtur i fabriken och en titt på företagets senaste investering – en stor modern extruderingslinje.

Avtackning och middag

Under torsdagseftermiddagen följde ett besök på Motala Motormuseum och kvällen fortsatte sedan med mingel, middag och underhållning av komikern Peter Apelgren och en trubadur.

Gamleby Screens Anders Nilsson har haft ett över 20 år långt engagemang inom Fespa-organisationen internationellt. Dels bland annat som styrelserepresentant för de nordiska länderna, dels som Fespa-president 2007 till 2010. I den svenska föreningen har han varit med sedan 1995. Anders Nilsson som nu blivit pensionär avtackades under middagen av ordföranden Johan Höckert. Han räckte sedan över mikrofonen till Anders Nilsson som höll ett tal om vilken betydelse Fespa har haft för honom både personligen och socialt genom åren.

– Det är alltid kul att vara med och träffa alla goda kollegor i branschen. Tryckare, vi är någonting bra – så är det bara. Det finns många kreativa och galna människor. Som sagt det är alltid roligt att vara med i det här gänget, och vem vet, jag kanske kommer att vara med ett tag till. Vi får väl se, sa han bland annat från scenen.

Från scenen välkomnade ordföranden Johan Höckert även Sandra Ankarstrand. Hon har tagit över sekreterarskapet i föreningen efter Kaj Flick som innehaft tjänsten i 32 år.

Fespa Swedens styrelseordförande Johan Höckert informerade om vilka aktiviteter som är på gång det kommande året. Foto: Claes Nordström
Besök hos Motalaföretag

Fredagen fortsatte med ett studiebesök hos Motalaföretaget Inplastor. Vd:n Håkan Kindström berättade om företagets långa historia, namnbyten och koncernförändringar samt utvecklingsresa fram till i dag. Från cirka 2000 till 2008 tryckte Inplastor alla bankkort och många andra typer av plastkort för de nordiska länderna.

Motalaföretaget bearbetar och trycker på de flesta plastmaterial. Kunderna finns i stort inom de flesta branscher. I huvudsak använder de screentryck och offset men har också byggt ut med digital tryckteknik samt diverse utrustning för efterbehandling.

I början av året inledde Inplastor ett samarbete med profileringsföretaget AdRepublic och Brigo, en global leverantör av säljstödsmaterial till många biltillverkare i världen. Målet tillsammans är att bli en av Nordens största aktörer inom företags- och varumärkesprofilering.

[metaslider id=”217770″]

 

 

 

 

Läs vidare

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Epson trycker på etikett och mikroproduktion

Epson visar flera stora nyheter inom etikettryck under Drupa, men även lösningar för textil samt mikroproduktion och personalisering.
Epson drupa

Bryggerijätte förvärvar tryckföretag i Stockholm

Förvärvet är en del av en satsning på textil- och merchandise inom restaurang- och besöksnäringen.
Spendrups_Swagg-3

Senaste nytt

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2