Förädling med uv-lack i nya DigiCoater

DigiCoater Pro 400 HD LED är den femte generationens maskin i samma serie.

Plockmatic lanserade nyligen DigiCoater Pro 400 HD LED i sitt produktsortiment. En efterbehandlingsmaskin som med en rad olika alternativ för uv-lackering förädlar och skyddar det tryckta arket.

Uv-lack används för att med ett tunt lager av klarlack få fram en fin ytfinish på trycksaken med slätare och glansigare yta, ett sätt att både få en häftig effekt på slutresultatet och skydda arket mot till exempel fukt eller repor. Metoden används för tryck på många olika typer av produkter, och målgruppen för den här maskinen är medelstora och större tryckerier som trycker till exempel gratulationskort, fotoböcker, vykort eller almanackor i relativt höga volymer.

DigiCoater Pro 400 HD LED är den femte generationens maskin i samma serie och kör inline med Canon iX3200-serien. Den rullades ut i England mitt under pandemin och finns sedan oktober månad i Plockmatics utbud av efterbehandlingsmaskiner.

Tommy Jönsson.

Lägre kostnad per ark

Den främsta fördelen, enligt återförsäljaren, är kostnadsbesparingen jämfört med laminering. Och inte bara det, utan även jämfört med andra alternativ som erbjuder uv-lack.

– Det är en stor investering jämfört med en lamineringsmaskin, men kostnaden per ark blir bara en bråkdel, säger Tommy Jönsson, sales manager på Plockmatic.

DigiCoater Pro 400 HD LED är en arkmatad maskin som kommer med flera olika alternativ när det gäller uv-lackering, så som matt, blank och antibakteriell. Applikationen med blankt uv-lack kan användas för att förbättra tryckkvaliteten ytterligare och förstärka färgerna så att de framstår som mer levande, samtidigt som det innebär ett skydd för dokument som hanteras ofta.

Härdning med led-lampor

En annan fördel med uv-lackade material är att de enkelt kan återvinnas, och på så sätt ses de som ett mer miljövänligt alternativ än laminering. Avfallet från själva produktionsprocessen är näst intill obefintligt, i motsats till laminering där man istället har att göra med plastavfall.

Vidare använder DigiCoater härdning med led-lampor istället för traditionella uv-kvartslampor. Detta för att kunna matcha hastigheten i inkjetmaskiner, men även för att det är mer energieffektivt.

– Traditionell används ultravioletta lampor som innehåller kvicksilver och som genererar mycket värme. Led-alternativet är kvicksilverfritt och en kall process. Du kan dessutom använda en viss typ av lack för att uppnå ett högre glanstal, om man jämför med klassiska tekniker, säger Jakob Ekeberg, vice president of products, Plockmatic.

Krävs inte ventilation

Eftersom processen är kall krävs inte heller någon särskild ventilation eller utsug, arket har rumstemperatur när det kommer ut ur maskinen. Led-lösningen har funnits med på de senaste två generationerna av DigiCoater.

Maskinen har ett invändigt fläktsystem som automatiskt anpassar luftflödet till tjockleken på aktuellt media. Den kan köra i en hastighet på upp till 60 meter per minut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *