Planprinter öppnar för nya tryckjobb

PUBLICERAD: 9 december 2021
UPPDATERAD: 9 december
Evelina Wimmercranz, produktionsansvarig, och ägaren Johan Husak ser möjligheter med den nya planprintern. Foto: Claes Nordström

Tvåmannatryckeriet Infront graphic solutions printar 90 procent storformat. Och de gillar att printa med vitt vilket lett till att många kunder är tryckerier. En ny planprinter är nu stommen i produktionen, en Epson SC-V7000, levererad av Color Systems.

Infront graphic solutions i Skogås, Huddinge kommun, är ett typexempel på ett mindre tryckeri som formats efter vad kunderna har efterfrågat genom åren.

– Det är kunderna som har styrt oss. Från början var det mycket digitaltryck i småformat. Sedan växte storformatet otroligt mycket. Vi insåg att vi handlade storformat för otroliga summor på stan, säger ägaren Johan Husak.

Sedan elva år tillbaka har företagsnamnet varit Infront graphic solutions. Historien tog dock sin början flera år tidigare som ett säljbolag inhouse hos ett offsettryckeri. I takt med att kunderna ökade insåg de att de fick en bättre överblick om de själva stod för produktionen. En hybridmaskin, Fujifilm Acuity LED 1600, i kombination med en rullskärare, installerades då. Det blev startskottet för bolaget i nuvarande form.

Tryckeriets ägare Johan Husak har varit i tryckeribranschen sedan 1998. I juni flyttade företaget in i nya lokaler i Skogås i Huddinge kommun. Johan Husak och kollegan Evelina Wimmercranz jobbar med småformat, men det mesta som går igenom tryckeriproduktionen hör till de stora formaten.

Summa-bordet skär och solventskrivaren SC 80600 från Epson printar flitigt på flexibla material. Color Systems har levererat det mesta i maskinväg som står i produktionslokalen. Foto: Claes Nordström

Solventskrivaren SC 80600 printar flitigt i produktionslokalen på flexibla material. Johan Husak som har ett gott öga till Epsons teknik säger att det har varit väldigt värdefullt att kunna printa vitt med både solventbläck och med uv.

– Vi är nog inte ensamma om att säga att det är den bästa solvent-skrivaren. Sedan har vi alltid printat vitt. Det gjorde att vi fick många jobb från andra i branschen.

Epsons planprinter kom lägligt

När det efter sommaren blev dags att uppdatera plantrycket kom Epsons uv-planskrivare med LED-teknik, tillverkarens allra första, väldigt lägligt ut på marknaden.

– När Epson presenterade sin första planskrivare så kände jag utifrån mina ögon att de historiskt sett inte har levererat annat än kvalitet. Då blev jag väldigt nyfiken på den. Jag har kollat ganska gediget vad som finns på marknaden.

En av de första sakerna Johan Husak la på den nya printbädden var dörren in till personalrummet. Den nyprintade dörren har väckt uppmärksamhet bland kunderna. Foto: Claes Nordström

Infront graphic solutions har haft Color Systems som partner gällande de flesta inköp av maskiner som finns att tillgå hos tryckeriet. Redan ända tillbaka till början av 2000-talet när återförsäljaren hette H-data.

– Jag känner gänget där väldigt bra. Vi har köpt det mesta av dem. Det var passande för oss att de har säljuppdraget på dessa Epson-maskiner också.

Lyfte bort väggen

Installationen av planskrivaren Epson SC-V7000 är en liten rolig historia i sig. En hel vägg fick tillfälligt tas väck för att de över huvud taget skulle kunna få in maskinen i sina nya lokaler.

– Hantverkare sågade loss en stor del av väggen och ställde den vid sidan om. Sekunder efter vi rullade in maskinen med hjälp av flyttfirman och Color Systems så lyfte de tillbaka väggen som tagits loss och satte igång att sätta ihop reglarna och spackla. Så från insidan kunde man dagen efter inte se att det hade varit ett hål.

 

Den nya planskrivaren kan producera utskrifter upp till 2,5 x 1,25 meter och skriver ut på ett brett spektrum av underlag, bland annat akryl, polykarbonat, pvc, aluminium, metall, trä och sten. Någon förbehandling av materialen behövs inte.

– Det är det fina med uv, att det egentligen inte finns några begränsningar när det kommer till material. Du kan i princip printa på vad som helst, säger han och berättar att många av deras kunder är kvalitetskräsna. De vill ha den där extra wow-känslan i trycket.

– Vi lever på att vi är snabba och håller hög kvalitet. Det kräver våra största kunder av oss. Därför blev det ett ganska enkelt val när jag fick se vad den här maskin presterade.

Vitt och lack – tio färger

Storformatsskrivaren är utrustad med Epsons micro piezo-skrivhuvud i kombination med ett nytt uv-bläck som består av tio färger. Dessa inkluderar bland annat grå, röd, vit, ljus magenta, ljus cyan och lack. Maskinen kommer också med en joniserare för att minska statisk laddning, vilket annars kan orsaka störningar i utskriftskvaliteten.

[metaslider id=”217565″]

Johan Husak säger att de var vana att trycka med åtta färger med sin forna hybridmaskin. Men stödfärgerna i Epson-maskinen har gett dem en färgrymd som är enormt mycket större.

– Vi kommer upp ett rejält hack både i produktionshastighet och kvalitet, säger han och fortsätter:

– Printkvaliteten är enastående måste jag säga. Jag vet inte hur jag ska beskriva det men om man ska jämföra med någonting så brukar uv-färg ofta bli lite sandpapprig och sträv i ytan. Epson har fått till sin färg så att det blir en slät och fin yta. Man tänker inte uv det första man gör om man nu ska jämföra uv och solvent. De har lyckats göra det slätt.

Epsons planprinter kan skriva ut upp till åtta centimeter tjocka material. När en materialskiva läggs på bordet kan maskinen själv läsa av dess höjd. Vakuumbordet håller fast och fixerar materialet och led-lampor härdar varje färgskikt som läggs på. Utskrifterna härdas direkt. Någon väntan att färgen ska torka behövs inte.

– Den sväljer stora jobb och det går ganska snabbt att printa en hel materialskiva. När vi kör maskinens produktionshastighet så kan vi hålla en kvalitet som är mycket hög. Den går betydligt snabbare än den maskinen vi hade tidigare vilket underlättar livet för oss.

– Vi rullar på riktigt bra. Det här var ett steg vi tog för att kunna hantera den mängd jobb vi har. Det var svårt att hinna med hybridmaskinen vi hade.

Stannar upp vid strul

En annan fördel Johan Husak pekar ut är maskinens driftsäkerhet och kraschskyddsfunktion. En pendel finns på varje sida av skrivarhuvudet. Om till exempel ett kartongmaterial som ligger upplagt på bordet skulle vika sig uppåt när skrivhuvudet svischar fram så slår pendeln i papperet först och stannar printjobbet automatiskt.

– Då tvärnitar maskinen på bara några centimeter. Det är en funktion som gör att man har möjlighet att tejpa ner kartongfliken och kan fortsätta printa utan att något blir förstört. Du behöver inte kassera något.

Vare sig det gäller rullskrivaren eller planprintern är det viktigt för Infront graphic solutions att maskinerna kan producera även när de inte är på plats.

– Vi kan dra på ett jobb, gå härifrån, komma tillbaka och det är klart – utan strul. Det är så himla viktigt för oss för vi har nästan alltid ett kvällsjobb när vi inte är här. Vi skriver ut det på kvällen och tar hand om efterbehandlingen på morgonen.

Evelina Wimmercranz sorterar upp småskyltar som skurits ut i Summa-bordet. Foto: Claes Nordström
”Väldigt trogna kunder”

Infront graphic solutions omsätter årligen någonstans runt 3 miljoner kronor. Fokus ligger i dag främst på produktion av storformatsprodukter och skyltar. 90 procent är butiksdekor och skyltar av olika slag. Ett typiskt jobb för tryckeriet kan inkludera några golvdekaler, ett par skyltar och ett gäng foldrar eller flygblad. Många av kunderna är andra tryckerier.

– Vi har som tur är väldigt trogna kunder som vi har jobbat med i över tio års tid. Vissa kunder till och med 20 år. Vi har en trogen kärna och mycket återkommande kunder. Det är vi otroligt tacksamma för.

Johan Husak säger att de sedan starten inte dragit sig för att printa med vitt, något han menar sticker ut jämfört med andra i branschen. Förr var det knepigare att skriva ut med vitt eftersom den vita färgen klumpade sig i skrivarsystemen. Mycket pigment behövs, vilket kan leda till att färgen skiktar sig i färgpåsar och kassetter. I dag finns det cirkulationssystem i maskinerna, liksom i Epsons lösning, som ser till att det inte uppstår problem. Epsons vita bläckfärg beskriver han som väldigt opak.

– En maskin som printar vitt vill gärna göra det också. Vi använder det hela tiden och det mår maskinen bra av.

Ser fler inredningsjobb

När vi frågar Johan Husak om han ser några nya produktområden växa fram med den nya planprintern så är det inredningskunder som kommer på tal.

– Vi märker att det kommer mer förfrågningar på inredningsjobb. Det hade vi kanske inte riktigt förutspått. Å andra sidan hade vi kanske inte riktigt förutspått att det skulle vara så mycket fart på marknaden nu heller, säger han och syftar på coronapandemin.

De såg ett uppsving på allvar igen i våras. Den nya planprintern kommer kunna köra en stor del av de inredningsjobb de har fått förfrågningar på.

– Vi har exempelvis en kund som är helt inriktad på inredning. Han vill ha möjligheten att printa på diverse möbler. Det kan vara en glasskiva på ett bord som ska ha partiell lack underifrån. Han inreder en del restauranger och gillar att använda metall, trä och lite udda material.

 

Johan Husak och Evelina Wimmercranz ser att förfrågningarna på inredningsjobb ökar.

De har också fått förfrågningar på om de kan printa köksluckor, dörrar samt stänkskivor i transparent plexiglas som monteras över köksbänkar.

– Det finns heller inget som stoppar oss från att också rulla ut ett mjukt flexibelt material på bordet. Vi har faktiskt printat en del vinyl till en kund.

När de på allvar har kommit tillrätta i sina nya lokaler efter flytten är planen att bjuda in kunderna till tryckeriet för att visa upp vad de är kapabla till att göra i produktväg.

– Vi har inte hunnit göra allt vi vill göra än men framåt ska vi försöka göra lite demo av hela stället, säger Johan Husak

Läs vidare

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Framtiden för SPG: "Nu accelererar vi igen"

Det har varit lite tyst kring Scandinavian Print Group (SPG) på sistone. Det finns en förklaring till det – och det kommer att hända saker framöver.
Esben_Mols_Kabell

TAG Reklam: "Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan"

TAG Reklam är en veteran bland Karlstads många profilföretag och uppnådde sin högsta omsättning senaste året 2022/2023. I sitt nattklubbssvarta showroom satsar de på minimalism för att underlätta för kunderna.
– Vi vill ha så lite som möjligt på hyllan, säger Andreas Gustafsson, vd.
DSC_5547

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w