Tidsvinster kan skönjas i Nybro

PUBLICERAD: 14 december 2021
UPPDATERAD: 14 december
Hela gänget på Tryckpartners i Nybro – Marcus och Anette Pettersson, Niklas Ekander och Jannis Kougioumtsidis. Foto: Claes Nordström

Tryckpartners i Nybro har tidsbesparingar i sikte när de nu kan printa direkt på material som glas, akryl och metall. Det lokala tryckeriet har valt den kinesiska hybridprintern Handtop som arbetshäst för sin skylt- och storformatsproduktion.

Tryckpartners i Nybro fick ett erbjudande de inte kunde tacka nej till. Inte bara sett till priset utan också sett till möjligheterna det medför. Återförsäljaren Primotek gav dem ett paketpris på en hybridprinter från kinesiska tillverkaren Handtop och ett demoexemplar av en Xerox Versant. Kinesiska Handtop är än så länge ett ganska oprövat kort på den svenska tryckeribranschen. Det hindrade dock inte Nybrotryckeriet från att slå till efter att ha fått se dess möjligheter i drift hos ett annat tryckeri.

– För vår verksamhet känner vi att den passar bra. Vi gör lite av varje. Vi har inga stora volymer. Och har vi fullt i våra andra rullmaskiner så kan vi köra samma i hybridmaskinen. Den har en flexibilitet som vi är ganska säkra på kommer att passa oss, säger säljaren Niklas Ekander som delar ägarskapet i tryckeriet med paret Marcus och Anette Pettersson.

I Handtop-serien finns flera maskiner. Tekniken är inkjet och storformatsskrivaren Nybrotryckeriet valt att satsa på är modellen HT2500UV. Den har 2 500 millimeter printbredd, skriver ut med CMYK plus vitt och härdar bläcken med uv.

– Nu har vi möjligheten att trycka direkt på skivor vare sig det är glas, metall, akryl, plast och pappersbaserade tjocka skivor, säger Marcus Pettersson.

– Vi kände att vi ville utvecklas på lite nya grejer, men det gör också att vi får en tids- och materialbesparing.

Storformatsskrivaren Handtop gör att tryckeriet nu kan printa direkt på mediaskivor. Foto: Claes Nordström

Maskinen detekterar höjden på mediet som läggs upp på bordet, och avståndet mellan skrivhuvudet och materialskivan kalibreras automatiskt för att uppnå bästa bläckdroppsplacering och bildkvalitet. I produktionsläget med Ricoh Gen6-huvud i två rader skriver den ut 44 kvadratmeter per timme. Om Tryckpartners vill kan de framåt bygga på med fler skrivhuvuden för att öka hastigheten ytterligare. Maskinen är också kompatibel med Kyocera-huvuden för de kunder som önskar.

Sparar in på material

Rullmaterialen har fram tills nu skrivits ut i en Mutoh- eller HP-skrivare för att sedan skäras ut för hand eller i ett Summa-bord. Marcus räknar med att de kommer spara in en del på vinylmaterial och inte behöva laminera allt eftersom de kan printa direkt på mediaskivorna i Handtop:en. Maskinen kan också komma att fungera som ett komplement när de andra storformatsmaskinerna är fullbelagda med jobb.

– Uv har längre livslängd och torkar direkt. Det ska gå snabbare och vi ska kunna ta fler jobb.

– Vi har lagt ut en del jobb på andra tidigare men nu räknar vi med att vi ska kunna producera dessa själva, säger han och nämner mäklarskyltar som ett exempel.

– Vi gör ganska mycket skyltar till idrottsarenorna häromkring, Det är skyltar som vi tidigare har fått foliera, exempelvis en Forex-skiva på 200 x 60 centimeter. Nu kan vi printa dem direkt i Handtop:en, säger Niklas.

Marcus nämner även Lintex, en stor tillverkare av Whiteboard-tavlor i Nybro:

– Vi är en underleverantör till dem och stripar spegelvänt på glasskivorna i dag. Sedan lackas de med vitt på baksidan och blir whiteboardtavlor. Nu tänker vi att vi ska slippa skära ut stripen och istället printa direkt på glaset. Det blir lite volymer ibland och nu tror vi att det ska gå mycket snabbare.

Sign&Print kom på besök hos Tryckpartners när Hans Öberg och de andra Primotek-medarbetarna installerade den nya Handtop-maskinen.
”Kan komma hit och få allt”

Tryckeriverksamheten har funnits på orten i 30 år. Men sedan elva år tillbaka med de nuvarande ägarna under namnet Tryckpartners i Nybro AB. De kallar sig ett typiskt reklamtryckeri som främst använder den digitala trycktekniken. Det trycks på papper och kuvert, det folieras bilar och produceras storformatsprodukter och skyltar.

– Vi är breda. Våra lokalkunder kan komma hit och få allt, säger Marcus. Tryckeriet erbjuder även promotionartiklar och profilkläder med transfertryck. Vi återkommer till nyheterna i den affärsdelen. 80 procent av tryckeriets kunder är från kommunen. 20 procent finns i närliggande kommuner. Även om tryckeriet vanligen inte befattar sig med de riktigt stora volymerna så försöker de alltid vara flexibla och vara där för kunden:

– Vi kan hjälpa kunder med det mesta för vi har så många ben att stå på. Och gör vi det inte i huset så har vi en extern samarbetspartner. Vårt mål är att kunder alltid ska ringa oss först och oftast löser vi det åt dem själva.

Marcus Pettersson ser möjligheter med nya Handtop-printern. Foto: Claes Nordström
Tonermaskin och fyrkantsrygg

Niklas säger att leverantören Primotek har varit väldigt tillmötesgående, serviceinriktade och ställt upp med demonstrationer ända sedan de började fundera på att uppdatera maskinparken.

– Jag tycker det har varit en väldigt bra servicenivå och vi har haft en väldigt bra relation med Hasse (Hans Öberg, reds anm.).

I Handtop-affären ingick även en Xerox Versant-maskin. Den gör nu att tryckeriet ännu enklare än förr kan skriva ut broschyrer och diverse trycksaker och se till att de trimmas runt om i efterbehandlingen.

– Man kan köra långa ark och fyrkantsrygg. Vi har kört digitaltryck väldigt länge men inte haft så mycket efterbehandling som vi har nu.

Tryckpartners har utöver de tre ägarna en anställd. Alla fyra hjälper till lite varstans i verksamheten när det behövs. Företaget omsatte fem miljoner kronor i senaste bokslutet. Förhoppningen är att kunna trygga försäljningen framöver och att kunna anställa ytterligare en person i produktionen.

– Det känns just nu som vi är en halv person för lite, men samtidigt vill vi inte bli alltför stora. Men vi vill såklart ha en lukrativ verksamhet.

Förvärv inom profilkläder

Tryckpartners stärker också sitt erbjudande inom profil- och arbetskläder. Nyligen blev det klart att tryckeriet förvärvar Nybro Kommissionsaffär, en satsning de tror mycket på.

– Nästan alla företag har arbetskläder till sina anställda – tillverkande industrier, byggföretag och åkerinäringen för att nämna några. Det finns mycket vi ska kunna plocka på det tycker jag. Och Nybro Kommissionsaffär har befintliga kunder som jag hoppas vi ska få med i köpet, säger Marcus och Niklas flikar in att de ska satsa på att bli bättre på att marknadsföra sig som leverantör av arbetskläder och klädtryck.

– Vi löser det snabbt och elegant. Det är bara att vi måste bli bättre på att tala om det. Men vi jobbar rätt hårt med detta, säger Niklas.

Jannis Kougioumtsidis gör några av dagens skärjobb. Foto: Claes Nordström

Läs vidare

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för lådtryck

EFI presenterade lagom till Drupa en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpapplådor, men även andra inkjetnyheter.
EFI 3

Senaste nytt

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett

”Det känns verkligen som vi växlar upp”

Efter en förrädisk vattenläcka har materialåterförsäljaren KA Olsson & Gems i Mölndal fått en nystart. Lokalerna har renoverats, flera nyrekryteringar har gjorts och man tror starkt på den prisvärda inredningsfolien CoverStyl som är ny i sortimentet.
DSC_6159

HP lovar nyheter inom storformat till hösten

I HP:s monter under Drupa var det nyheter inom Indigo- och PageWide-serierna som fick stå mest i rampljuset. Men inom kort utlovas nyheter även inom storformatssegmentet.
HP Paula

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)