Dubbelt upp för effektiv skärning

PUBLICERAD: 17 december 2021
UPPDATERAD: 17 december
TB Printsolutions har effektiviserat skärningen av tyg och mediaskivor. Foto: Claes Nordström

TB Printsolutions i Västerås skär tyg och plana skivor som aldrig förr i produktionshallen. Två optimerade skärbord från Zünd kör nu sida vid sida med både tyg och ark i fullbredd.

I runda slängar är det 60 procent skivmaterial som trycks och bearbetas hos TB Printsolutions i Västerås. 40 procent är tygmaterial.

– Vi har mycket retail-kunder och kör mycket kampanjer, förklarar platschefen Magnus Eriksson. När Sign&Print besöker tryckeriet är det fullt blås i produktionen. Det är mycket som ska hinnas med månaderna innan jul. För att snabba på efterbearbetningen har Västeråsföretaget investerat i ett nytt skärbord från Zünd. I samma veva uppgraderade de även sitt befintliga skärbord med ett mer helautomatiserat flöde för skärning av tyg. Båda borden är av modellen G3 3XL-2500.

– Nu har vi två stycken i fullbredd så att vi kan köra 3,20 meter i bägge, säger han och tillägger att de även känt stort förtroende för Henrik Larsson Hedblom hos Zünd Scandinavia som har bistått med mycket hjälp.

Automatisk sträckning av tyg

Det äldre skärbordet har uppgraderats med Zünds kamerateknik Eye in the sky för att ge mer precision i skärningen av tyg. Systemet identifierar automatiskt alla skär­märken på bordet i jobbet som ska göras och jobb som står i kö.

Magnus Eriksson, platschef hos TB Printsolutions i Västerås, ser ökad kapacitet i skärning av tyg och mediaskivor. Foto: Claes Nordström

Magnus Eriksson säger att operatören nu i princip bara behöver lägga i tygrullen, trycka på startknappen och köra igång. De har även införskaffat en motoriserad rullmatare som automatiskt matar fram tyget och håller det sträckt.

– Vi har installerat en rulliläggare som gör att du sträcker tyget vilket ger bättre precision i skärningen. Innan vi uppgraderade maskinen så var den en allt i allo-maskin.

– Fördelen med tyg när det skärs är att produktionshastigheten är snabbare eftersom det hela tiden rullar med mycket automatik. Där matar man undan 100 meter ganska snabbt. Materialskivor å sin sida ska alltid plockas av. Mikael Eriksson poängterar dock att det är många steg att ta i beaktande när man arbetar med tyg. Dels ska tyget igenom en skrivare från en rulle till en annan. Ett printhuvud åker fram och tillbaka för att lägga på bläck vilket gör att tyget blir varmt och kan dra ihop sig eller stretchas ut som följd. Vissa textilier har fler bomullsfibrer än andra vilket gör att de uppför sig olika. Därför blir tygiläggaren en viktig del i skärningen.

– När det är dags att skära läggs tyget upp på ett vakuumbord och hålls fast. Har du då inget som matar tyget och styr sträckningen så är det lätt att skärningen missar på en millimeter. Att kunna skära tyg med precision är viktigt till exempel när det ska användas till ljuslådor som sys med gummilist. Annars blir problemet att tyget inte passar eller att tyget hänger och blir sladdrigt.

Kan göra komplexa skärningar

I det nya bordet, där de plana skivorna går igenom, har tryckeriet inte bara kameraavläsning ovanifrån utan även underifrån. Det Zünd kallar EIS Load Table – för att göra mer komplexa skärningar. Även om det mesta i produktionen handlar om att trycka på en sida av arket och skära ovanifrån blir det allt vanligare att producera speciallösningar och konstruktionsjobb i exempelvis tjocka pappersbaserade materialskivor från Swedboard. Det innebär att de många gånger måste skära på undersidan av materialet.

[metaslider id=”217596″]

– I den gamla världen var operatören tvungen att lägga upp arket, mäta ut banan och skära ut prickarna, sedan vända på arket och skära från baksidan. Ska du skära ut en låda så måste du göra v-cut på den sida som inte är tryckt. Det gör att du som operatör får stå och lyfta allting. Då tar ett ark jättelång tid. Nu kan vi vända på det på en gång. Arket skjuts in med trycket nedåt, maskinen mäter ut och läser av skärmärkena och börjar skära underifrån.

– Det tjänar vi extremt mycket tid på och operatörerna slipper lyfta alltför mycket.

Att kapaciteten i efterbearbetningen har ökat är det ingen tvekan om. Exakt hur mycket de tjänar in i tid har de ännu inte hunnit räkna på:

– Just nu har vi extremt mycket jobb så det är svårt att se exakt hur mycket snabbare det går. Men rent krasst slipper operatören att stå och titta på varje fil om varje nummer är rätt – kameran gör jobbet. Det är annars en fjärdedel av jobbet en operatör gör vid en maskin. Denne kan nu koncentrera sig på att lasta av och på materialet på bordet.

– Vår kapacitet ökar med minst en fjärdedel eftersom vi nu har Eye in the sky som gör att vi inte behöver läsa. Dels har ställtiden på maskinerna blivit snabbare, dels minimeras riskerna för att det blir fel.

Mikael Nilsson syr upp tyg. Foto: Claes Nordström

– Det är en helt annan setup på maskinerna vilket gör skärningen säkrare. Fördelen som jag ser är att vi får mindre slitage. När vi väljer ett material så måste setup:en vara rätt. Operatören är inne och pillar mindre i skärjobben. Det blir mer standardiserat och maskinen väljer själv kniv efter vilket material och vilken tjocklek det är på det som läggs på bordet.

Plock och skärning samtidigt

För det nya skärbordet som hanterar de rigida mediaskivorna har de också investerat i ett förlängningsbord. När maskinen har skurit arket kan det skjuta ut arket en bit, och börja skära nästa ark medan operatören plockar bort det som är utskuret.

– Det är också en tidstjuv. Nu finns det plats på bordet för att göra dessa saker samtidigt.

– Skärbordet är effektivast när det står med kniven i mattan och skär. Inte när det får stå och vänta på att nästa materialskiva ska läggas upp på bordet.

På frågan om det finns planer på att installera robotar i på- och avläggningen av skivor på pall så finns det i åtanke.

– Vi tittar på alla möjligheter, även för våra skrivare, men än är inget konkret. Vi måste först känna att vi får det här att lira bra.

Ny hybrid i huset

Bland maskinerna på trycksidan har Västeråsföretaget bland annat arbetshästen och planprintern HP Scitex 11 000 och en fem meter bred rulle till rulle skrivare med uv-led härdning, EFI Vutek 5r+. Durst-skrivaren P10 har varit med några år och ligger nu ute till försäljning. Istället är de mitt uppe i en installation av den senaste modellen av tillverkarens hybridmaskin. Valet föll på Durst P5-serien som ger dem ökad printhastighet, fem pikoliter i bläckdroppsstorlek och 3,5 meters bredd.

– Eftersom det mesta tyget du köper är 3,20 meter går det att sätta i hela rullar.

Precis som föregångaren kommer P5-skrivaren att fungera som en komplementmaskin till både den större planskrivaren och rulle till rulle-skrivaren.

– Det som är fördelen med P5:an är att den är väsentligt snabbare än P10:an och vi får en möjlighet att faktiskt köra lite större jobb också.

Henrik Gunnarsson printar tjocka pappersbaserade materialskivor i planprintern HP Scitex 11 000. Foto: Claes Nordström
Tillbaka på 2019 års nivå

TB Printsolutions omsatte drygt 80 miljoner kronor i senaste bokslutet. Magnus Eriksson säger att det stora tappet under pandemin kom i maj och juni, därefter började de få ”hugg på olika saker”.

– Vi hjälpte till att skära förkläden till sjukvården och gjorde avdelare till butikskassor. Där fick vi vara med och kunde vända upp det litegrann. Vi försökte vara innovativa så att vi skar två förkläden i varje skär. Sedan byggde vi om så vi körde två rullar på varandra samtidigt så att vi fick ut fyra stycken.

– Vi tjänade egentligen inte så mycket pengar, men maskinerna gick och personal kunde vara här. Vi jobbade tre skift enbart med förkläden. Så maskineriet var igång och vi behövde inte hålla på med permitteringar. Det tror jag också var moralhöjande för hela företaget.

Han säger att de ändå måste vara nöjda med 2020 sett till omständigheterna.

– Vi har lyckats hålla oss ganska starka ändå. Vi tappade drygt 18 procent i omsättning för fjolåret jämfört med året innan. Nu 2021 är vi tillbaka och nosar på samma siffror som vi hade 2019. Vi har också haft lite flyt och skicklighet med olika saker, säger han och betonar att det är hårt arbete som ligger bakom. Det är sällan det bara handlar om att ha tur när det gäller att få ordrar.

Bygga egna flöden

Automation är det viktigaste att utveckla i produktionen framåt för att bli effektiva och för att få så lite handpåläggning som möjligt på varje order.

– Vi är mycket för att bygga egna flöden, och tweaka det så att det blir så effektivt som möjligt. Att kombinera automation med en mix av olika kundjobb så att det fungerar hela vägen. Det är det som är mest spännande.

Magnus Eriksson säger att de som företag hela tiden försöker ligga i framkant. Det tycker han också att de visar med sina senaste maskininvesteringar.

– Det är våra utmaningar. Vi har också en ägare som inte är rädd för att satsa. Det är oerhört kul. Vi försöker ligga i toppen sett till vår maskinpark och ligga i framkant för att kunna tjäna pengar.

 

Läs vidare

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS