Chris Ottander har avlidit

Foto: Privat

Ph.D. Chris Ottander har avlidit i en ålder av 88 år. Han sörjes närmast av hustru Inger, barn och barnbarn.

Chris disputerade 1967 vid Psykologiska institutionen vid Uppsala universitet på en avhandling med titeln On Sensory Interaction in Judgement of Velocity and Its Measurement by Psychophysical Scaling Methods: Inauguaral Dissertation. Det var två år efter att han tillträtt som rektor för IHR – Institutet för högre kommunikations- och reklamutbildning – efter att tidigare ha undervisat vid GI – Grafiska Institutet. Ytterligare några år senare, 1973, tillträdde Chris som rektor även för GI. Chris var därefter rektor för GI och IHR fram till sin pensionering 1998, en total rektorsperiod löpte således under hela 33 år. 2017 blev Chris jubeldoktor vid Uppsala universitet.

Det är inte bara den långa tiden som rektor som gjorde Chris till en legend, det var framför allt hans enastående förmåga att hålla briljanta föreläsningar och tal, såväl vid GI och IHR som i många andra sammanhang. Ofta utgjordes det av en sammanfattning av den senaste av alla böcker han läst, som han gjorde till en svindlande och intresseväckande historia, där han alltid lyckades komma tillbaka till utgångspunkten och knyta ihop säcken med en insiktsgivande slutsats eller poäng – eller talen som slutade med ett rungande skratt från åhörarna. Under många år föreläste Chris också tillsammans med Evert Medbo – föreläsningar som få kunde glömma.

 

Chris var oerhört beläst och tycktes minnas allt han läste. Hans barnbarn brukade säga att morfar/farfar vet allt. Han hade ett brinnande intresse för det mesta och det karakteriserade också det han läste – i princip allt han kom över. Detta allmänintresse fick honom även att engagera sig i många olika uppdrag i samhället, t.ex. i många utredningar i olika samhällsfrågor såsom tobaksrökning, högre utbildning inom Bild- och form, samhällsinformationens problem, kommunikation i Svenska kyrkan m.m.

 

Några andra framträdande egenskaper hos Chris var hans förmåga att se människan, få folk att känna sig sedda, kunna ge goda råd och inte minst att roa i stora sällskap. Privat älskade han samtidigt att vara på landet med bara familjen, stå och karva i snickarboden, segla ut ensam i jollen, eller sitta i ett hörn och läsa.

 

Vi är många som minns Chris med både tacksamhet och glädje.

 

På tidigare kollegors och många studenters vägnar,

 

Richard Wahlund

Chris efterträdare som ansvarig för GI och IHR

(Professor vid Handelshögskolan i Stockholm)

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Lackat och klart för arkmatad inkjet

Canon har i samarbete med Plockmatic tagit fram en sömlös integration mellan Canons arkmatade digitala tryckpressar i varioPRINT iX-serien och Plockmatics DigiCoater Pro 400 HD LED efterbehandlingsmaskin. Kombinationen ska göra att kunderna kan producera högkvalitativa uv-lackade produkter i hög hastighet i ett automatiserat flöde.

Publicerat av: 

Integritetsinställningscenter

Google Analytics

Used to distinguish users in google analytics.

_ga, _gid

User login

WordPress uses cookies, or tiny pieces of information stored on your computer, to verify who you are. There are cookies for logged in users and for commenters.

wordpress_logged_in_, wordpress_sec_, wordpress_test_cookie, wp-settings-5, wp-settings-time-5

Site setting

To store a the logged in user's username and a 128bit encrypted key. This information is required to allow a user to stay logged in to a web site without needing to submit their username and password for each page visited. Without this cookie, a user is unable to proceed to areas of the web site that require authenticated access.

PHPSESSID

GDPR Consent

GDPR – check for consent types.

gdpr[consent_types]