Lackat och klart för arkmatad inkjet

PUBLICERAD: 22 januari 2022
UPPDATERAD: 22 januari
Tryckerier som använder tryckpressar i Canons varioPRINT iX-serie kan nu efterbehandla med uv-lack tack vare ett samarbete med Plockmatic. Foto: Pressbild

Canon har i samarbete med Plockmatic tagit fram en sömlös integration mellan Canons arkmatade digitala tryckpressar i varioPRINT iX-serien och Plockmatics DigiCoater Pro 400 HD LED efterbehandlingsmaskin. Kombinationen ska göra att kunderna kan producera högkvalitativa uv-lackade produkter i hög hastighet i ett automatiserat flöde.

Canons varioPRINT iX-serie med arkmatade inkjet-skrivare lanserades i april 2020 och bara under det första året såldes runt hundra enheter, särskilt till kommersiella tryckföretag och onlinetryckerier som tillverkar vanliga trycksaker som broschyrer, gratulationskort, flygblad, vykort och böcker.

Plockmatic presenterade i höstas DigiCoater Pro 400 HD LED, en efterbehandlingsmaskin som både förädlar och skyddar det tryckta arket från bland annat nötning, vatten och smuts. Det är en arkmatad maskin som kommer med flera olika alternativ när det gäller uv-lackering, så som matt, blank och antibakteriell. DigiCoater härdar med led-lampor istället för traditionella uv-kvartslampor. Detta för att kunna matcha hastigheten i inkjetmaskiner, men även för att det är mer energieffektivt.

 

Canons varioPRINT iX-serie med arkmatade inkjet-skrivare släpptes för snart två år sedan. Foto: Pressbild
Färre flaskhalsar

Tryckerier i EMEA-området som använder tryckpressar i varioPRINT iX-serien kan nu alltså förädla sina trycksaker genom att integrera DigiCoater Pro 400 HD LED i produktionslinjen. Integrationen innebär att behovet av manuellt arbete elimineras liksom risken för flaskhalsar i produktionen. Tryckerierna kan producera professionella, glansiga tryck av hög kvalitet samtidigt som produktionstiden förkortas.

– Den höga utskriftskvaliteten hos varioPRINT kombinerat med efterbehandlingsfunktionen hos Plockmatic Digicoater Pro 400 HD LED, utgör en vinnande kombination för kommersiella tryckerier som vill dra fördel av den ökande efterfrågan på förädlade produkter på marknaden. Detta ger våra kunder möjlighet att utöka sitt produktsortiment och öka vinstmarginalerna, samtidigt som produktkraften maximeras och produktionskostnaderna sänks, säger Hayco Van Gaal, Vice President Sales and Service, Commercial Printing EMEA, Canon Europa, i ett pressmeddelande.

Johan Mikaelsson, Plockmatic. Foto: Arkiv/Peter Ollén
Mindre färgförbrukning

Tack vare uv-härdningsprocessen förbrukas endast 2–4 gram färg per kvadratmeter jämfört med traditionella teknologier som har en färgförbrukning på 15–30 gram per kvadratmeter. Den färdiga produkten levereras i rumstemperatur, utan ojämnheter eller krympning, och är därför omedelbart redo för ytterligare efterbehandling.

– Med den innovativa tekniken i Digicoater Pro 400 HD LED kan kommersiella tryckerier nu öka värdet på sina tryckprodukter och sänka produktionskostnaderna. Vi tror att kombinationen av Digicoater Pro 400 HD LED och Canon varioPRINT iX-serien är en perfekt matchning som underlättar tillväxt och ökad kundnöjdhet, säger Johan Mikaelsson, affärsområdeschef för inlinesystem hos Plockmatic Group.

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Summa släpper ny version av mjukvara för flatbäddsskärare

Nu kommer en ny version av programmet Go Produce Flatbed Edition 3.0 som är skräddarsytt för skärmaskiner av flatbäddsmodell i F-serien.
_DSC0105

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)