Lackat och klart för arkmatad inkjet

PUBLICERAD: 22 januari 2022
UPPDATERAD: 22 januari
Tryckerier som använder tryckpressar i Canons varioPRINT iX-serie kan nu efterbehandla med uv-lack tack vare ett samarbete med Plockmatic. Foto: Pressbild

Canon har i samarbete med Plockmatic tagit fram en sömlös integration mellan Canons arkmatade digitala tryckpressar i varioPRINT iX-serien och Plockmatics DigiCoater Pro 400 HD LED efterbehandlingsmaskin. Kombinationen ska göra att kunderna kan producera högkvalitativa uv-lackade produkter i hög hastighet i ett automatiserat flöde.

Canons varioPRINT iX-serie med arkmatade inkjet-skrivare lanserades i april 2020 och bara under det första året såldes runt hundra enheter, särskilt till kommersiella tryckföretag och onlinetryckerier som tillverkar vanliga trycksaker som broschyrer, gratulationskort, flygblad, vykort och böcker.

Plockmatic presenterade i höstas DigiCoater Pro 400 HD LED, en efterbehandlingsmaskin som både förädlar och skyddar det tryckta arket från bland annat nötning, vatten och smuts. Det är en arkmatad maskin som kommer med flera olika alternativ när det gäller uv-lackering, så som matt, blank och antibakteriell. DigiCoater härdar med led-lampor istället för traditionella uv-kvartslampor. Detta för att kunna matcha hastigheten i inkjetmaskiner, men även för att det är mer energieffektivt.

 

Canons varioPRINT iX-serie med arkmatade inkjet-skrivare släpptes för snart två år sedan. Foto: Pressbild
Färre flaskhalsar

Tryckerier i EMEA-området som använder tryckpressar i varioPRINT iX-serien kan nu alltså förädla sina trycksaker genom att integrera DigiCoater Pro 400 HD LED i produktionslinjen. Integrationen innebär att behovet av manuellt arbete elimineras liksom risken för flaskhalsar i produktionen. Tryckerierna kan producera professionella, glansiga tryck av hög kvalitet samtidigt som produktionstiden förkortas.

– Den höga utskriftskvaliteten hos varioPRINT kombinerat med efterbehandlingsfunktionen hos Plockmatic Digicoater Pro 400 HD LED, utgör en vinnande kombination för kommersiella tryckerier som vill dra fördel av den ökande efterfrågan på förädlade produkter på marknaden. Detta ger våra kunder möjlighet att utöka sitt produktsortiment och öka vinstmarginalerna, samtidigt som produktkraften maximeras och produktionskostnaderna sänks, säger Hayco Van Gaal, Vice President Sales and Service, Commercial Printing EMEA, Canon Europa, i ett pressmeddelande.

Johan Mikaelsson, Plockmatic. Foto: Arkiv/Peter Ollén
Mindre färgförbrukning

Tack vare uv-härdningsprocessen förbrukas endast 2–4 gram färg per kvadratmeter jämfört med traditionella teknologier som har en färgförbrukning på 15–30 gram per kvadratmeter. Den färdiga produkten levereras i rumstemperatur, utan ojämnheter eller krympning, och är därför omedelbart redo för ytterligare efterbehandling.

– Med den innovativa tekniken i Digicoater Pro 400 HD LED kan kommersiella tryckerier nu öka värdet på sina tryckprodukter och sänka produktionskostnaderna. Vi tror att kombinationen av Digicoater Pro 400 HD LED och Canon varioPRINT iX-serien är en perfekt matchning som underlättar tillväxt och ökad kundnöjdhet, säger Johan Mikaelsson, affärsområdeschef för inlinesystem hos Plockmatic Group.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449