Nytt stortryckeri i Norge med 400 anställda

PUBLICERAD: 23 januari 2022
UPPDATERAD: 23 januari
Helge Gabriel Lundeby blir styrelseordförande i den nya tryckerikoncernen. Foto: Peter Ollén

Bokbindarfamiljen Lundeby och tryckarfamiljen bakom Bodoni köper tillsammans 07-Gruppen och bildar Norges största grafiska koncern med knappt 400 medarbetare. Till skillnad från motsvarande strukturer i Sverige, där Exakta och Åtta.45 väger tyngst inom tryck, så hamnar tonvikten i Norge på logistik.

Bokbinderiet Lundeby ligger några kilometer från svenska gränsen, när man kommer in i Norge från Karlstad. Närheten märks genom att många av de anställda dagpendlar och pratar svenska.

Efter att ha sett volymerna minska under många år, tog Lundeby ett lyckosamt grepp och lade sitt fokus på logistik. Samtidigt som all binderiutrustning finns kvar så har de nu byggt en mycket stor hall för att hantera lager och distribution. Den hallen hann knappt invigas förrän bygget av en ännu större hall påbörjades – något som ska vara färdigt vid midsommar 2022. Samtidigt har ett helt robotstyrt system skapats för att plocka varor för e-handelsföretag.

Foto: Peter Ollén
Fast i investering

Bodoni har sitt huvudsäte i Bergen, men har också viss produktion i Oslo-området. Det är också där och på Aurskog som 07-Gruppen har sin tryckeriproduktion. 07-gruppen etablerades av ett investmentbolag som i mitten av 00-talet började köpa upp tryckerier, för att konsolidera branschen och sedan dra sig ur. Men de lyckades aldrig hitta någon köpare och därför har de blivit fast i många år med sin investering.

Två ägarbolag

Både Bodoni, 07-gruppen och Lundeby är lönsamma företag, så ingen har haft något akut behov av en förändring. Men till slut lyckades parterna enas så att investmentbolaget drar sig ur och de två familjeföretagen står kvar som ägare. Koncernchef blir Bodonis Bjarte Hordnes medan Helge Gabriel Lundeby går in som styrelseordförande. De fortsätter också ta ansvar för sina egna enheter. Samma gör Kjetil Amundsen, som sitter kvar som vd i 07-Gruppen.

Foto: Peter Ollén

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Summa släpper ny version av mjukvara för flatbäddsskärare

Nu kommer en ny version av programmet Go Produce Flatbed Edition 3.0 som är skräddarsytt för skärmaskiner av flatbäddsmodell i F-serien.
_DSC0105

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)