Sverigepremiär för förpackningstryck i korta serier

PUBLICERAD: 23 januari 2022
UPPDATERAD: 23 januari
Maskinen printar wellförpackningar on demand med inkjet– PKG-675i. Foto: Pressbild

Flaggskeppet för arkmatad tonerproduktion i höga volymer och en kompakt inkjetmaskin för att skriva ut wellförpackningar on demand i korta serier. Båda kommer att demonstreras i Konica Minoltas show på Sign&Print-mässan.

Förpackningar och etiketter är ett framtidsområde. Det visade sig inte minst för Konica Minolta på den norska Sign&Print-mässan i slutet av september. De blev nästan lite tagna på sängen av alla leads som strömmade till och affärerna som gjordes. ”Den succén ska vi bygga vidare på nu”, säger marknadsföringsansvarige Carina Allfors förväntansfullt om utställningen på Sign&Print Scandinavia, 5–7 april.

Sedan ett bra tag erbjuder tillverkaren rulle till rulle-system för att digitaltrycka etiketter. Den senaste modellen Accurio Label 230 kom för drygt två år sedan och lanserades med ett antal produktivitets- och kvalitetsförbättringar samt ökad hastighet, upp till 23,4 meter per minut.

Inkjet och wellpapp

I våras öppnade tillverkaren dörren för konverterare och varumärkesägare att kunna producera wellförpackningar on demand med inkjetmaskinen PKG-675i. Den är främst anpassad för wellpapp och kartong, från 0,15 till 15,8 millimeters tjocklek. Affärsområdeschef Roy Spennare säger att maskinen kan användas för att printa till exempel pizzakartonger eller e-handelslådor vare sig det gäller hela ark eller färdigstansad brun eller vit bestruken och obestruken kartong. Inkjetprintern visas för första gången publikt i Sverige på Sign&Print-mässan.

Maskinen är anpassad för att trycka diverse e-handelslådor och pizzakartonger. Foto: Pressbild

PKG-675i-printern är utvecklad av Konica Minoltas partner MTEX NS och använder vattenbaserade bläck – FDA-godkända för indirekt livsmedelskontakt. Maskinen är konfigurerad med fyrfärgstryck, CMYK, men också en extra färgkanal med svart för att förbättra skuggor och svärta i utskriftsprocessen som sker i ett pass. Fem av Memjets Versapass-printhuvuden – över 70 000 munstycken i vardera – sitter i maskinen. Memjets skrivhuvud har 1,2 picoliters droppstorlek. Utskriftshastigheten är 150 millimeter per sekund, alternativt 300 millimeter per sekund, beroende på om utskriften sker i den högre upplösningen 1600 x 1600 dpi eller i den lägre, 1600 x 800 dpi.

Digitaltryckta förpackningar i små serier

Affärsområdeschef Roy Spennare framhåller att det är en prisvärd maskin som gör att företag kan bortse från mycket dyrare lösningar:
– Det som utmärker maskinen är att man kan köra digitaltryckstänkandet i små serier med hög kvalitet.

Affärsområdeschef Roy Spennare ser Konica Minoltas inkjetprinter för att skriva ut förpackningar som en prisvärd lösning, exempelvis för civilgrafiska tryckerier som vill ta steget in på förpackningsområdet. Foto: Pressbild

Vilka ser ni har ett behov av den här maskinen?
– Ett vanligt civiltryckeri som vill bredda sin verksamhet, men också de lite mer specialiserade förpackningsföretagen. De stora förpackningsföretagen skulle också kunna ha den som ett komplement för att erbjuda mindre serier till sina befintliga kunder.

Operatören matar in ark i PKG-675i-printern för hand. Foto: Pressbild

I praktiken lägger operatören upp arket på inmatningsbältet där det sedan fixeras och matas in för att skrivas ut. Bredden på media som kan köras i maskinen är 1,2 meter och själva printbredden sträcker ut sig till 1 067 millimeter. Instegsmodellen levereras med en ripp-lösning från Caldera.

Arkproduktion med toppmodell
Mats Pettersson, produktchef hos Konica Minolta understryker vikten av produktivitet och automation i dagens utskriftsprocesser. Foto: Pressbild

Inom arkmatad tonerproduktion demonstrerar Konica Minolta högvolymspressen AccurioPress C14000. Tonertekniken har varit synonymt med Konica Minolta i snart två decennium. Med flaggskeppet C14000 visar tillverkaren att de är med och tampas om de riktigt stora digitaltrycksvolymerna. Mats Pettersson, produktchef, säger att tonern som används är nyutvecklad. Den kräver lägre smältpunkt och innehåller mer biomassa, men framför allt ger den ett mattare mer offsetlik tryckkvalitet.

– Det är vår mest produktiva tonermaskin. Mest intressant är att vi valt att sätta fokus på två enheter i den här konfigurationen, säger han och inleder med trimmerenheten TU-510.
– Vi är först i världen med en sådan inlinelösning. Den gör allt ifrån att fyrkantstrimma ett ark, rundskära alla sidor och biga uppåt och nedåt säger han och fortsätter:
– Förut har man talat om sexsidiga, men den här kan göra åttasidiga broschyrer med fullt utfall, säger han och tillägger att den kan skära ner SRA3 till två a4-sidor eller till antal mindre kort. I ett annat utförande kan den producera 200 visitkort på under två minuter.

Förenklar vardagen för tryckaren

Den andra enheten i AccurioPress C14000 som demonstreras på mässan är IQ-501. Denna enhet automatiserar processer som bildposition, registrering och färgkontroll i högvolymsprintern. Sverige är ett föregångsland när det gäller hög produktivitet och många väljer att satsa på lösningar för att minska det manuella arbetet, enligt Mats Pettersson.
– En sådan vad ska vi kalla det ”enkel sak” som att justera passet av fram och baksida – det gör den här enheten helt automatiskt. Så det behöver man inte fundera på längre. Den gör också all form av färgjustering automatiskt. Det är annars något som operatören traditionellt sett får lägga ganska mycket tid på att göra inför varje jobb, säger han och tillägger att med ett knapptryck bort görs inställningarna och maskinen skriver under processen endast ut ett tiotal provark.
– Du kan vara trygg med att maskinen levererar det den ska leverera.

Konica Minoltas högvolymspress AccurioPress C14000. Foto: Pressbild

Maskinen skriver ut på ett stort utbud av olika medier, från tunt till tjockt papper (upp till 450 gram per kvadratmeter), präglat och strukturerat papper, kuvert, polyester och etikettark med flera. Även långa ark upp till 1 300 millimeter eller 900 millimeter dubbelsidigt. En materialsensor känner automatiskt av papperskvaliteternas typ, vikt, tjocklek och yta.

Konica Minolta fokuserar som sagt på att demonstrera två maskiner på mässan. Men den som letar efter andra lösningar lär inte bli besviken. Tillverkaren har mycket mer att tillgå i sin stora portfölj och kan berätta om etikettskrivare, digitala arkmatade maskiner, programvara och digital efterbehandlingsutrustning från partnern MGI.

Fotnot: Sign&Print Scandinavia, 5–7 april, arrangeras på Kistamässan i Stockholm. Alla besökare och utställare behöver visa upp ett giltigt vaccinationsbevis för att kunna delta på mässan. Besökare registrerar sig gratis till mässan på mässans sajt.

Läs vidare

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera