Allvaret i finska papperskonflikten

PUBLICERAD: 7 februari 2022
UPPDATERAD: 7 februari
Sign&Prints publisher Peter Ollén

KRÖNIKA | Sedan 1 januari strejkar arbetarna på UPM:s pappersbruk i Finland. I dag gav de besked om att strejken förlängs till den 12 mars. Det hela leder till en mycket allvarlig situation för tryckerierna, där kunderna tvingas tänka om och bli digitala. Det är både tidskriftstryckerier och boktryckerier som hotas, medan mindre tryckerier löser situationen genom att köpa papper från andra bruk.

Vad handlar konflikten om?

För alla utomstående ser det ut som en helt meningslös strejk. Bakgrunden är att arbetsgivareorganisationen Skogsindustrin för 1,5 år sedan meddelade att de inte vill sluta centrala avtal utan individuella med varje företag. På UPM ville man gå ett steg längre och ha separata avtal för UPM Pulp (cellulosa), UPM Biofuels (biobränslen) UPM Communication Papers (tryckpapper), UPM Specialty Papers (specialpapper) och UPM Raflatac (självhäftande material).

Facket vill dels förhandla för hela bolaget, dels att representanter från andra bolag ska få vara med och förhandla. UPM menar att det ger andra insyn i deras affär och accepterar inte. Och där står man.

Strejken kostar UPM motsvarande 20 miljoner kronor per dag. Vad den kostar Europas tryckerier är mycket svårt att svara på, men det är förmodligen en väsentligt högre summa.

Läs vidare

Gop blickar framåt med nya pappersskivor för print

Gop har tagit fram två nya pappersskivor för den grafiska industrin. Den ena passar för utomhusbruk och den andra gör sig bäst inne. GoBond Ecopaper består till 60 procent av återvunnet material medan Paperboard by Oppboga består helt av träfibrer.
Gop collage

Utlovar stabila papperspriser resten av året

Papperstillverkaren Sappi Europe meddelar att de kommer att hålla sina priser på samma nivåer under resten av 2023.
paper-gdc69834db_1920

Banbrytande trycksaker med Danish Connection

Ett återkommande och uppfriskande inslag på Sign&Print-mässorna är den glada Janne Høgshøj från Danish Connection, som tar med sig trycksaker och sätter upp utställningar avsedda att inspirera både tryckare och kreativa själar om vad som är möjligt.
DC Janne

Papperstillverkare vidtar kraftiga nedskärningar

UPM planerar att minska sin kapacitet för obestruket tryckpapper för att anpassa sig till efterfrågan på lång sikt. Kapacitetsminskningar väntas ske i Tyskland och Österrike.
UPM_Schongau

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449