Så gick etikettsatsningen i Tingsryd

PUBLICERAD: 11 februari 2022
UPPDATERAD: 11 februari
Per Carlsson, vd och delägare på Tingsryds tryckeri, ser att etikettsidan står för en stor del av omsättningshöjningen. Foto: Privatbild

För snart ett år sedan investerade småländska Tingsryds Tryckeri i digital etikettproduktion. Per Carlsson, vd, berättar hur det nya produktområdet fallit ut.

I maj 2021 gjorde Tingsryds tryckeri slag i saken att börja producera etiketter efter att förfrågningar hade börjat trilla in från kunderna. En breddning av verksamheten, för att kunna erbjuda fler produkter utöver allt annat som går i tryckeriets pulsåder – offsettryck, boktryck och digitaltryck.

Företaget valde Konica Minoltas Accurio Label 230 för att skriva ut de självhäftande etiketterna. Det är en digital rulle till rulle-skrivare anpassad för utskrifter i små till medelstora volymer. Hastigheten uppgår till 23 meter i minuten. Efter trycket satsade de på en fristående efterbehandlingsmaskin, DC330MINI, från Grafisk Maskinfabrik som står för stansning och uv-flexo-lack i en enda plattform.

Hur har det gått?

– Det har gått bra. Vi är långt ifrån fullbelagda men har en stor kund där vi är måna om att se till att de avtalen sköts. Sedan ska vi växa efterhand när vi blir mer varma i kläderna. Maskinerna bar sig redan det första halvåret så det var bättre än vad jag hade kunnat hoppas på, säger Per Carlsson, vd och delägare.

Tryckaren Bo-Inge Svensson, redo att hugga in på nästa jobb i produktionen. Foto: Privatbild

Den större kunden de har i dag verkar i förpackningsindustrin.

– Vi kör åt dem, 1,5–2 miljoner etiketter på årsbasis. Befintliga kunder i det civilgrafiska segmentet har också börjat lägga ordrar på etikettsidan.

– Det är blanka stansade etiketter men givetvis också färdiga tryckta etiketter.

Marknadsföra etiketter mer

Per Carlsson säger att förfrågningar om etikettjobb fortsätter komma, men att startsträckan av olika anledningar kan vara ganska lång till att man kommer igång och börjar producera.

– Och än har jag kanske inte gjort så mycket reklam för mig, men det är något som kommer här nu. Där ska vi gasa.

Han säger att de i högre utsträckning framåt ska försöka marknadsföra sitt nya produktområde.

– Jag sprider budskapet hela tiden att vi kan göra etiketter när jag pratar med mina kunder. Men sedan är det så att man som kund inte byter leverantörer så snabbt heller utan det krävs lite övertalan innan man är där. Det är väl bra att man är lojal mot de aktörer man har, men samtidigt är det en öppen marknad.

Tingsryds tryckeri har offsettryck, boktryck och digitaltryck i produktionen. Foto: Privatbild

– Vi är bara i startgroparna. I grunden är vi ett traditionellt tryckeri med offset, boktryck, digitaltryck och all efterbehandling i huset. Vi är solida när det kommer till våra leveranser. Det vi inte gör är lim- och trådbindning. Annars gör vi det mesta själva.

Förädling av etiketter

För närvarande kan Tingsryds tryckeri erbjuda lackade etiketter. Om de i framtiden fyller på med folieringsverk återstår att se.

– Det finns möjligheter om förfrågningarna skulle uppgå till en sådan mängd att det är lönsamt för oss att investera i.

– Det går ju skicka rullen till andra tryckerier för förädling om vi skulle behöva det i dag. I senaste bokslutet som stängde vid årsskiftet ökade Tingsryds Tryckeri omsättningen från cirka 7 till ca 8 miljoner kronor.

Vad ligger bakom er ökade omsättning?

– Etiketterna står givetvis för en stor del av omsättningshöjningen. Samtidigt så har vi jobbat hårt med befintliga kunder och även fått in lite större jobb. Vi är väldigt måna om våra kunder och att hålla en hög service. Det har blivit så i dag att det är ett serviceyrke. Det gäller att vara lyhörda på vad kunden behöver och framför allt när de behöver det. Vi är ett mindre företag och behövs det så jobbar vi in på kvällarna för att kunna leverera på morgonen därpå.

Senaste investeringen är Horizons Stitchliner 5500 för att skapa färdiga broschyrer och häften. Foto: Privatbild
Har köpt broschyrhäft

Det sker även andra saker i tryckeriet. Senaste maskininvesteringen är en begagnad sadelhäft och plockmaskin i ett från Horizon – Stitchliner 5500 – för att skapa färdiga broschyrer och häften. Systemet har en hög automatiseringsgrad och enligt Per Carlsson betyder tillskottet att de nu själva kan köra tyngre produktioner i stället för att vara beroende av andra tryckerier.

– Ska man skicka iväg det så försvinner två dagar i transporten. Nu blir det lättare för mig att hålla vad jag lovar. – Det är för att vi ska kunna hålla koll på våra leveranstider, att kunna leverera kataloger och sådant på utsatt tid. Vi kan köra 80-sidiga häften.

Har ni kommande investeringar på gång?

– Det som ligger närmast på näthinnan är att vi ska försöka köpa loss fastigheten från kommunen för att få ner våra fasta utgifter och för att få bättre kontroll.

Läs vidare

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

Franskt högtryck i Sörmland – kan laminera direkt på bordet

När nystartade inDekor skulle investera i ett monteringsbord så fastnade de för franska Kala. Tillverkaren skapar ett högt och jämnt tryck i bommen med hjälp av elmotorer vilket gör att det går att laminera direkt på bordet.
inDekor-Kala-applicator

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R