Försäljningssuccé direkt för VBS

PUBLICERAD: 14 februari 2022
UPPDATERAD: 14 februari

VBS har rivstartat året som nybliven leverantör av arkmatade skärbord från kinesiska tillverkaren Iecho. Det tog bara en månad, sedan var sex maskiner sålda. Och fler har det blivit.

I september berättade vi om att VBS påbörjade satsningen på att sälja efterbehandlingsutrustning, närmare bestämt arkmatade skärbord. Det tog sin början med italienska Valiani. Nu adderar de ytterligare till sortimentet – Iecho. En riktig guldklimp, enligt vd:n Björn Olsson, som först fick nys om den kinesiska tillverkaren för 1,5 år sedan av finska branschkollegor. Ett holländskt bolag, som också säljer skärborden, har också lovordat både hårdvaran och skärkvaliteten.

Skär upp till 70/100-format

Björn Olsson säger att den kinesiska producenten sedan många år tillbaka tillverkat skärbord för stora format. På senare tid har de också kommit med mindre arkmatade skärbord. Dessa har nu tagit plats i VBS skärutbud. Storlekarna på borden är från B3 upp till B1, anpassade för skärning, bigning och perforering.

– Vi har behövt skärbord i lite andra storlekar än vad Valiani erbjuder. Det är jäkligt bra grejer och det finns en stor marknad för det.

Björn Olsson, vd på Visual business systems, VBS. Foto: Peter Ollén

– Nu får vi en större portfölj som kan matcha kundernas behov.

Sålt flera maskiner

Det inledda samarbetet, att VBS representerar Iecho i Sverige, blev klart i början av januari. Försäljningen tog fart direkt.

– Det är rekord för oss. Bara under januari har vi lyckats sälja 5-6 bord.

VBS ställer ut på Sign&Print Scandinavia, 5–7 april. Björn Olsson säger att automatiserad skärning av ark har fått ett kraftigt uppsving. Ekonomiska och produktionsmässiga aspekter, inte minst som skett under de senaste två årens pandemi, har också lett till att fler tittar på automatiserade lösningar, säger han. En annan förklaring är att volymen digitaltryckta ark ökar,  en stor del av det som tidigare gick i offsetproduktionen.

– Digitaltrycket ökar och även behovet att få ett automatiserat flöde där man kan lägga en bunt ark i ena änden och få ut färdigskuret material i andra änden.

Prisvärda maskiner

Vi frågar vad det finns för skillnader mellan de två maskinmärkena de erbjuder. Om Valianis maskin är byggd för en väldigt hård produktion över lång tid är Iecho lite nättare med enklare teknik. Därmed inte sagt att den kinesiska tillverkaren på något sätt har tummat på kvaliteten, säger Björn:

– Det är teknik för företag som kanske inte jobbar treskift med just skärning. Man har en stadig produktion men det kanske inte är huvudtemat.

De arkmatade skärborden från Iecho kommer också till ett billigare pris. VBS erbjuder ett bord i B3-format från 160 000 kronor. För större format blir priset högre.

– Iecho tillför det som vi inte kan erbjuda med Valiani. Det blir en bra mix och vi har nu en väldigt stor bredd, säger Björn Olsson.

Fotnot: VBS ställer ut sina efterbehandlingslösningar på Sign&Print Scandinavia-mässan, 5–7 april.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Color Systems såg ny kundgrupp

Color System har satt tänderna i en ny kundgrupp med UV-storformatsskrivaren från Epson. – Det är jätteroligt, säger Magnus Edfeldt, säljs och marknadsansvarig. Återförsäljaren från Vällingby visade också flera maskiner för Direct to film.
DSC_4386

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449