Försäljningssuccé direkt för VBS

PUBLICERAD: 14 februari 2022
UPPDATERAD: 14 februari

VBS har rivstartat året som nybliven leverantör av arkmatade skärbord från kinesiska tillverkaren Iecho. Det tog bara en månad, sedan var sex maskiner sålda. Och fler har det blivit.

I september berättade vi om att VBS påbörjade satsningen på att sälja efterbehandlingsutrustning, närmare bestämt arkmatade skärbord. Det tog sin början med italienska Valiani. Nu adderar de ytterligare till sortimentet – Iecho. En riktig guldklimp, enligt vd:n Björn Olsson, som först fick nys om den kinesiska tillverkaren för 1,5 år sedan av finska branschkollegor. Ett holländskt bolag, som också säljer skärborden, har också lovordat både hårdvaran och skärkvaliteten.

Skär upp till 70/100-format

Björn Olsson säger att den kinesiska producenten sedan många år tillbaka tillverkat skärbord för stora format. På senare tid har de också kommit med mindre arkmatade skärbord. Dessa har nu tagit plats i VBS skärutbud. Storlekarna på borden är från B3 upp till B1, anpassade för skärning, bigning och perforering.

– Vi har behövt skärbord i lite andra storlekar än vad Valiani erbjuder. Det är jäkligt bra grejer och det finns en stor marknad för det.

Björn Olsson, vd på Visual business systems, VBS. Foto: Peter Ollén

– Nu får vi en större portfölj som kan matcha kundernas behov.

Sålt flera maskiner

Det inledda samarbetet, att VBS representerar Iecho i Sverige, blev klart i början av januari. Försäljningen tog fart direkt.

– Det är rekord för oss. Bara under januari har vi lyckats sälja 5-6 bord.

VBS ställer ut på Sign&Print Scandinavia, 5–7 april. Björn Olsson säger att automatiserad skärning av ark har fått ett kraftigt uppsving. Ekonomiska och produktionsmässiga aspekter, inte minst som skett under de senaste två årens pandemi, har också lett till att fler tittar på automatiserade lösningar, säger han. En annan förklaring är att volymen digitaltryckta ark ökar,  en stor del av det som tidigare gick i offsetproduktionen.

– Digitaltrycket ökar och även behovet att få ett automatiserat flöde där man kan lägga en bunt ark i ena änden och få ut färdigskuret material i andra änden.

Prisvärda maskiner

Vi frågar vad det finns för skillnader mellan de två maskinmärkena de erbjuder. Om Valianis maskin är byggd för en väldigt hård produktion över lång tid är Iecho lite nättare med enklare teknik. Därmed inte sagt att den kinesiska tillverkaren på något sätt har tummat på kvaliteten, säger Björn:

– Det är teknik för företag som kanske inte jobbar treskift med just skärning. Man har en stadig produktion men det kanske inte är huvudtemat.

De arkmatade skärborden från Iecho kommer också till ett billigare pris. VBS erbjuder ett bord i B3-format från 160 000 kronor. För större format blir priset högre.

– Iecho tillför det som vi inte kan erbjuda med Valiani. Det blir en bra mix och vi har nu en väldigt stor bredd, säger Björn Olsson.

Fotnot: VBS ställer ut sina efterbehandlingslösningar på Sign&Print Scandinavia-mässan, 5–7 april.

Läs vidare

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Kongsberg Ultimate: "Det snabbaste skärbordet på marknaden"

Skärbordstillverkaren Kongsberg Precision Cutting Systems var stolta över att deras Kongsberg Ultimate hade utsetts till ”Best Wide Format Cutting Solution” i EDP Awards i samband med en ceremoni på Drupa.
PXL_20240530_121951472.MP

"Solida lösningar som tål hög belastning"

En helautomatisk linje med linjär motor för skärning av skivor i exempelvis wellpapp, en uppgraderad etikettstans med laser och skärbord i olika storlekar. Det är något av det Jwei visade under Drupa.
Primotek 1

Senaste nytt

Konkursat norrlandstryckeri köps upp och flyttas från stan

"Därför har vi beslutat att flytta produktionen" säger nya ägaren.
Niklas Gunnarsson (2)

Bok & Tryck satsar dubbelt på Ricoh

Bollnäsföretaget Bok & Tryck förnyar maskinparken med två nya digitalpressar från Ricoh. Möjligheten att trycka med en femte färg och på tjockare papper var viktiga faktorer i beslutet för tryckeriet som producerar mycket hängetiketter.
Bok Tryck 1

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i en tonerpress.
henrik-beskuren

Parajett byter offset mot rullmatad inkjet

Nyligen stängde tryckerikoncernen Parajett ner sina offsetpressar för gott. Nu investerar företaget istället i en rullmatad press med kontinuerlig inkjet. Detta för att kunna öka såväl effektiviteten som printkvaliteten. 
Parajett