Snabbt servicetryck frodas i kommun

PUBLICERAD: 17 februari 2022
UPPDATERAD: 17 februari
Några exempel på trycksaker som kan komma ur Riso Comcolor GD 7330. Foto: Pressbild

På Södertälje kommuns interna tryckavdelning levereras snabba trycksaker såsom kuvert och dokument till alla som arbetar i den kommunala organisationen. En ny Riso-printer som skriver ut i fullfärg och svartvitt har gjort skillnad.
– Jag är oerhört imponerad av den här maskinen, säger Roger Friman, printansvarig.

Sedan i maj har Södertälje kommun en intern tryckavdelning som går under namnet Printservice. En avdelning som snabbt ska kunna bistå alla anställda i den stora kommunala apparaten med snabba utskrifter av kuvert och dokument som de kan tänkas behöva i sin vardag. För andra typer av större tryckjobb har kommunen i dag tryckavtal med tryckerier i regionen.

Roger Friman, printansvarig på kommunen, säger att den interna maskinparken är i en uppbyggnadsfas och att de har gjort ett omtag med en satsning på instegsmodeller.

– Vi printar alla kuvert som går genom Södertälje kommun. Vi printar storformat och småformat, det vill säga allt under A2. Allt som folk efterfrågar – foldrar, affischer etcetera.

En inkjetprinter har lagt grunden

De har också en skärmaskin samt möjligheter att laminera, falsa och biga. Tanken är att de anställda i kommunen ska kunna knacka på dörren till tryckeriet, lägga en beställning och få sitt material levererat inom ett par timmar. I 90 procent av fallen löser de det i dag.

– Vi ser oss inte som ett tryckeri, utan som en serviceenhet. Det är så jag ser det, säger Roger Friman och tillägger:

– Vi har väldigt mycket att göra just nu.

En printer för att skriva ut kuvert och ark i olika storlekar har blivit särskilt viktig för den nya tryckverksamheten – Riso Comcolor GD 7330.

Riso Comcolor GD 7330 skriver ut 130 A4-ark i minuten. Foto: Pressbild

– Jag är oerhört imponerad av den här maskinen. Jag vill säga att det är den som är orsaken till att vi har ett tryckeri i dag, just för att den bara levererar. Och den levererar när den behöver leverera som bäst.

– Den är väldigt ekonomisk när det kommer till att skriva ut vanliga kontorsdokument.

Färg och svartvitt

Riso Comcolor GD 7330 skriver ut 130 A4-ark i minuten. Dubbelsidigt är hastigheten densamma, med skillnaden att antalet ark som skrivs ut halveras. Inkjetmaskinen hanterar SRA3+ i gramvikter från 46 till 400. I simplex skriver den ut 650 sidor i fullfärg på cirka fem minuter. Roger Friman säger att en stor fördel är att den både skriver ut färg och svartvitt.

– Vår förra kuvertprinter som servade kommunen i alla år skrev bara ut i svartvitt. Nu kan vi plötsligt printa vår kommunlogga i färg som den ska vara. I Risos maskiner är skrivhuvudena fixerade på rad och rör sig inte när de lämnar ifrån sig bläckdropparna. Det som rör sig är papperet. Riso använder ett oljebaserat pigmentbläck vilket är en av anledningarna till att arken kommer ut helt torra ur maskinen. Utskrifterna sker i en kall process. Arken utsätts inte för fukt och det uppstår inte någon statisk elektricitet eller att papperet böjs under processen. Det gör skrivaren ideal för utskrifter för att till exempel producera kuvert, foldrar eller informationsblad.

Lars Andersson på Riso Europe har bistått i utvecklingen av Södertälje kommuns printavdelning.

– Den är oerhört mångsidig även för annat än kuvertryck. Den har impat hårt på mig den här maskinen.

– Det är flexibiliteten, att jag kan printa så många olika format. Jag är inte bara låst till kuvert i C4 eller C5 utan jag kan printa massor med dokument som jag inte trodde från början. Det andra är att den är oerhört snål när den printar i färg.

Tittar på fler finesser

Vidare klarar Riso-maskinen att kant- och rygghäfta ark. Den kan också blada in och häfta omslag som skrivits ut i andra maskiner.

– Jag ser den som väldigt billig för vårt tryckeri. Alla som aspirerar på att trycka kuvert eller väldigt ekonomiska kontorsdokument bör titta på en sådan här skrivare.

Roger Friman säger att han än så länge bara har skrapat på ytan vad gäller maskinens möjligheter:

– Jag vet att det finns mer finesser som jag kan låsa upp och jag är väldigt intresserad av att titta på de här grejerna framåt om vad jag mer kan få ut, säger han och tillägger att han exempelvis funderar på att uppdatera CMYK-trycket med en ripp-funktion för att få ännu tajtare färgåtergivning i postscript och ett bredare användningsområde.

– Det finns potential att växa i den här maskinen. Den fyller absolut sitt syfte här i kommunen.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1