Ricoh lanserar växtbaserat bläck

PUBLICERAD: 22 februari 2022
UPPDATERAD: 22 februari
Ricoh lanserar ett biologiskt nedbrytbart bläck. Foto: Pressbild

Ricoh har utvecklat ett växtbaserat bläck som ska ge förbättrad lönsamhet i utskrifter av tryckta produkter och emballage.

Det nya biologiskt nedbrytbara och snabbtorkande Ricoh-bläcket bidrar till både energi- och kostnadsbesparingar för användaren, enligt Ricoh. Det växtbaserade bläcket ska vara det första i sitt slag för att skriva ut trycksaker och förpackningar.

Bläcket är ett derivat av det oljebaserade bläcket som tillverkas för dekorbranschen i ett samarbete mellan Ricoh och Olbrich,  en tysk tillverkare av maskinutrustning. Ricoh skriver i ett pressmeddelande att bläcket är utvecklat för att ge utmärkt friktionsmotstånd och avsättningsprestanda på brun och vit wellpapp och kartong.

Luktfritt och snabbtorkande

En av bläckets utmärkande egenskaper är att det är snabbtorkande – ingen värme krävs för att fixera eller torka bläcket. Oljan tränger in i porösa substrat och lägger pigmentet på ytan. Detta eliminerar behovet av att behöva ett torksystem och minskar således även energiförbrukningen, enligt Ricoh. Andra egenskaper är att bläcket är biologiskt nedbrytbart och luktfritt. Inga monomerer används i tillverkningen vilket förbättrar kompatibiliteten med livsmedel. Eftersom bläcket inte  är vattenbaserat så innehåller det heller inga biocider.

Reducerad bläckförbrukning

Enligt tillverkaren ska bläcket även göra att skrivhuvudena blir lättare att rengöra men också att de blir mindre benägna att täppas till. Det leder till förbättrad tillförlitlighet, prestanda och livslängd på skrivhuvudena. En annan fördel som pekas ut är den låga bläckförbrukningen, samma optiska densitet ska kunna uppnås trots att 50 procent mindre bläck används.

Kan minska miljöpåverkan

Graham Kennedy, chef för affärsområdena industriellt tryck och grafisk kommunikation hos Ricoh Europe, säger att varumärkesägare och tryckproducenter allt mer fokuserar på att minska sin miljöpåverkan och tillämpa hållbara metoder där det är möjligt.

– Med våra nya växtbaserade bläck kan de sömlöst införa positiva förändringar som gör stor skillnad utan att påverka deras utskriftsresultat av hög kvalitet, avslutar han.

Bläcket är redan tillgängligt på marknader i hela EMEA.

Läs vidare

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

Nu lanseras Ricohs B2-inkjet: "En ny nivå av prestanda"

Nu står det klart att Ricoh är redo att lansera sin Pro ProTM Z75. Det är den första B2-perfekterade, arkmatade vattenbaserade bläckstrålepressen. Den spås accelerera den digitala transformationen för tryckföretag, enligt tillverkaren.
Commercial-printers-preview-the-RICOH-ProTM-Z75-B2-sheetfed-inkjet-press-designed-to-enab_tcm96-46409

De vill erbjuda professionell tryckteknik för små företag

Roland DG vill demokratisera professionell grafisk produktion genom att ge hemmakontor och småföretag tillgång till avancerad utskriftsteknik. Det gör företaget genom flera nylanseringar.
versastudio-bn2-20

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera