Mimaki släpper nya flaggskepp

PUBLICERAD: 1 mars 2022
UPPDATERAD: 1 mars
Mimaki höll pressträff och presenterade maskinnyheter inför företagets kundevent Innovation Days, 2–4 mars. Från vänster; Peter Keijzer, moderator under pressträffen, Arjen Evertse, general manager för försäljning inom EMEA, Danna Drion, general manager marketing för Mimaki i Europa och Mark Sollman, produktchef EMEA. Foto: Skärmdump från Mimakis presskonferens

Mimaki breddar produktportföljen med maskinnyheter för skylttillverkare och producenter av visuell kommunikation. Under ett pressevent i samband med företagets virtuella innovationsdagar gavs en försmak på toppmodeller i nya 330-serierna.

I april i år släpps femte generationens storformatsskrivare på marknaden. Det aviserade den japanska tillverkaren Mimaki på ett pressevent. Sedan tidigare har kunder kunnat välja på ingångsmodellen ”100-serien” och standardmodellen ”300-serien”. Nu introducerar Mimaki toppmodeller i skrivarserierna JV330 och CJV330 som kommer med inkluderad skärning. Med utskriftsbredder upp till 160 centimeter och uv-led härdning ska det rimma med kunder som ser ett behov av högre produktivitet och bildkvalitet i mellan- och högvolymssegmentet. De kommer likt tidigare i maskinserien även finnas tillgängliga i modell mindre – 130 centimeters bredd.

Produktivitet och nya funktioner

Mark Sollman, Mimakis produktchef för EMEA-regionen förklarar att den första siffran, trean i 330-serierna, står för hög kvalitet, stabilitet och innovation. Mimaki har haft flera maskinarvtagare sedan de introducerade sin första eko solvent bläckstråleskrivare JV3. Det var för tjugo år sedan. I närtid, 2019, var det senaste släppet, JV300 plus. En lansering som gjordes efter succén med JV300-maskinerna, säger han. Nu adderas alltså nya toppmodeller till portföljen.

– Vi är väldigt stolta att kunna introducera 330-serierna. Och varför? Jo, på grund av responsen från marknaden. Vi  erbjuder maskiner med unika funktioner samtidigt som de möter efterfrågan på hög kvalitet och produktivitet. Vi har gjort maskinerna i en helt ny design och snabbast möjliga när det kommer till hastigheter.

Foto: Skärmdump/Mimaki
Upp till åtta färger

I standardläget med CMYK-färger är utskriftshastigheten 21 kvadratmeter i timmen. När åtta färger (C, M, Y, K, Lc, Lm, Lk, Or) printas når hastigheten 13,2 kvadratmeter i timmen, enligt Mimaki. 330-serierna är utrustade med bläcktekniken Mimaki Weaving Dot Technology (MWDT) som anpassar placeringen av bläckdroppar (ner till 3 pikoliter) beroende på vad som ska skrivas ut.

Skär alla sidor

För att ge användaren ökad produktivitet har Mimaki adderat nya funktioner i 330-serierna. Dels klassisk integrerad inline skärning, men CJV-maskinen finns också en X/Y-slitter som automatiskt skär alla sidor av mediet efter utskrift i maskinen för att få ut färdiga produkter. Detta görs utan att materialet först behöver tas ut. Enligt tillverkaren kommer detta avsevärt snabba på efterbearbetningen och även ta mindre plats i en produktionslokal jämfört med att behöva stå och skära manuellt på ett avsatt utrymme.

Simon Nyman, business area manager för affärsdelen print hos återförsäljaren Signcom, berättar att 330-maskinen kommer att få premiärvisning i deras utställning på den grafiska mässan Sign&Print Scandinavia, 5–7 april. Det är första gången rullskrivaren demonstreras för den europeiska publiken.

– Det här är väldigt spännande. Det är första gången den visas i Europa. Det är inte någon annan på marknaden i dag som inkluderar en X/Y skärare, säger han och tillägger att det är en game changer för branschen.

Den andra nyheten är ett nytt rullsystem. Med en nyutvecklad ”Media Changer” ryms upp till tre mediarullar. Dessa ska enkelt och snabbt kunna bytas ut genom att vrida på ett handtag.

Nyheterna i JV330-skrivaren. Foto: Skärmdump/ från Mimakis pressevent

Mimaki har också tänkt om när det gäller enheten som står för bläckförsörjningen i maskinen. Dels ombesörjer den omrörning av bläck i tvålitersbehållare utan att dessa behöver tas bort från enheten. Dels finns nu drivmotorn monterad på både höger och vänster sida av mediavalsen för att ge en mer driftsäker inmatning av mediet.

Läser av streckkod och skär

Oavsett vilken rulle till rulle-skrivare man är intresserad av så erbjuder alltid Mimaki alternativet integrerad skärning (Print & cut) om användaren så önskar. Mimaki har på senare år arbetat med att addera funktioner i sina maskiner för att effektivisera produktionen ytterligare. Likt tidigare använder de nya rullskrivarna Mimakis egenutvecklade ID Cut-funktion. En teknik som bygger på streckkodsavläsning. ID- streckkoder följer med i Mimakis RasterLink6 Plus RIP där layouten för print- och skärjobben färdigställs. Genom att sensorn för skärmärken läser varje unik streckkod, utförs skärningen automatiskt.

De nya modellerna i 330-serierna är kompatibla med ”Mimaki Remote Access (MRA)”. Det gör det möjligt för användaren att fjärrstyra sin maskin och kontrollera dess driftstatus från en smartphone eller dator uppkopplad i ett LAN-nätverk.

Tre robusta skärplottrar finns i nya CG–AR-serien som öppnar för att efterbearbeta ett större urval av applikationer. Foto: Skärmdump

Ett signum för Mimaki har alltid varit skärplottrar, något företaget också startade med innan de började tillverka bläckmaskiner. I april släpps även en ny serie skärplottrar i tre storlekar. Den nya CG-AR-serien har även den automatisk skärning och streckkodsavläsning men kan också skära till rigid media.

Lite längre fram i juni släpper Mimaki även en nyhet för textilmarknaden och modeindustrin. Det handlar om en instegsmodell med 1,6 meters utskriftsbredd i form av sublimeringsskrivaren TS-330. För att öka produktionen ytterligare kan den utrustas med 10 liters bläckbehållare och en inmatningsenhet.

Arjen Evertse. Foto: Skärmdump
Utnyttja tekniker och innovationer

Arjen Evertse, general manager för försäljningen inom EMEA-området underströk under presseventet att Mimaki arbetar för att alltid utnyttja sina kärntekniker och innovationer till fullo – för alla segment de är verksamma i.

Han gav tre signifikativa exempel på företagets produktutveckling och hur dessa har banat väg för nya produkter; Mimakis första eko-solvent bläckstråleskrivare, ”JV3-130S/160” som kom 2002 och att Mimaki var först ut på marknaden med en uv-skrivare som kunde printa med vitt. 3D-printing är ett annat affärsområde för Mimaki där de var först att erbjuda en printer som kunde printa i fullfärg med över tio miljoner färger.

– Det visar att vi försöker få en hävstångsverkan – att utnyttja våra produkter och dra nytta av våra tekniker mellan våra olika segment. Det gör vi genom att använda oss av befintliga tekniker och innovationer från ett produktområde till ett annat. Ett exempel är vårt produktområde inom 3D-printing som i grunden bygger på vår utskriftsteknik inom uv-print. Men det handlar också om att göra tekniker tillgängliga för en bredare kundkrets. Vi reserverar inte en teknik för ett speciellt segment.

Läs vidare

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1

Dubbeltema i nya numret av Sign&Print

Årets sista nummer av Sign&Print har landat i brevlådorna. Den här gången har vi tittat närmare på hur de mindre tryckerierna jobbar, men det blir även extra mycket läsning om olika efterbehandlingslösningar.
IMG_0694

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1