Skyltproduktion: Både 3D-printat och frigolitskuret

PUBLICERAD: 8 mars 2022
UPPDATERAD: 8 mars
Markus Ryberg, vd Signtools, vill gärna få fler skyltmakare att upptäcka 3D-printing. Foto: Pressbild

En uppvisning med 3D-printing av skyltar, frigolitskärare för skylttillverkning och pvc-fria folier för textiltryck väntar i återförsäljaren Signtools mässutställning.

Signtools säljer maskiner, material och verktyg till företag som arbetar med grafisk produktion. ”Handplockade och hållbara produkter som vi själva känner lite extra för”, säger Markus Ryberg, vd på företaget.

Företaget kommer till Sign&Print-mässan, 5–7 april, och olika typer av skyltproduktion är i fokus.

– Vi kommer att 3D-printa skyltar i vår monter, visa tillverkning av frigolitskyltar och senaste nyheterna inom värmetransfertryck.

3D-skrivare i storformat, Tractus T2000.
Utökar sortimentet av 3D-skrivare

Med sig tar de en 3D-skrivare för storformat, T2000 från Tractus3D. T2000 arbetar med den så kallade filament-tekniken FFF, Fused Filament Fabrication, och kan printa 68 centimeter i diameter och en meter i höjd. Med sig har de även desktopmodellen T1250.

– Vi utökar sortimentet från Tractus 3D med tre modeller i serien för storformatsskrivare. Den största modellen, Tractus 3500, har en byggvolym på 2,1 kubikmeter, berättar Markus Ryberg och fortsätter:

– Vi vill visa hur kunderna kan ta sin skyltproduktion in i framtiden. Det finns flera fördelar med att använda 3D-printing för att tillverka skyltar. Det sparar mycket material och manuellt arbete, och det är möjligt att göra former som är svåra att få till med traditionella tillverkningssätt.

”Fortfarande i sin linda”

Han säger att det trots fördelarna är få företag inom skyltbranschen som gett sig på att använda 3D-printing, eller additiv tillverkning som det också kallas.

– Det är fortfarande i sin linda i Sverige. Vi tror det finns en stor potential och ett behov av stora 3D-skrivare i Sverige.

 

Produktion av 3D-printad profilbokstav.
Pvc-fria folier för textiltryck

Företaget visar också sin senaste frigolitskärare i sortimentet, Next, samt tillhörande skärprogramvara, från Obelisk Foam Plotter. Maskinen är anpassad för att tillverka skyltar, profilbokstäver och dekorationer i frigolit.

Frigolitskärare Obelisk NEXT.

På materialsidan visas värmetransferfolier från B-flex. Enligt Signtools handlar det om pvc-fria folier för textiltryck och unika lösningar framtagna för softshellplagg och uv-print.

– Är man intresserad av att kunna erbjuda unika lösningar för sina kunder, eller om man vill lära sig mer och är nyfiken på nya produktionsmetoder för att tillverka profilbokstäver och skyltar ska man komma och prata med oss på mässan.

Stort intresse att besöka mässan

Vad har ni för förväntningar på mässan?

– Vi är riktigt taggade, äntligen mässa i Sverige igen! Förutom vår egen personal kommer vi att ha produktspecialister på plats inom varje område. Bland annat kommer grundaren av Tractus 3D från Nederländerna.

– Vi har ringt runt till våra kunder för att stämma av intresset inför mässan och har fått väldigt positivt gensvar. Det är många som säger att de ska besöka mässan och att de ser fram emot det, säger Markus Ryberg.

Läs vidare

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)