Fixade blågul trappa inför matchen

PUBLICERAD: 24 mars 2022
UPPDATERAD: 24 mars
Det färdiga resultatet utanför nationalarenan Friends i Solna. Redo för tusentals supporterfötter.

För att få till den rätta stämningen inför Sveriges VM-kval i fotboll mot Tjeckien den 24 mars dekorerades trappan utanför Friends Arena. En boll som Screenbolaget tog på volley utan att blinka, efter en passning från Expohouse.

– Det har varit ett roligt uppdrag att jobba med eftersom det är många som får se det färdiga resultatet, säger Teemu Kuismaa, projektledare på Screenbolaget.

Under arbetets gång. Monteringen gjordes på en dag.

Det var snabba ryck som gällde för att få trappan klar innan matchdagen. Teemu Kuismaa berättar att de fick originalet till bilden som skulle tryckas på måndagen innan matchen och på onsdagen var det dags för montering.

Materialet som använts är ”Coala Walk & Wall” från Antalis. Folien har printats i företagets EFI Vutek 3r storformatsskrivare.

Printade med variabeltryck

Själva monteringen tog en heldag och det krävdes fyra-fem man för att foliera den 175 kvadratmeter stora trappan. Varje trappsteg är 20 meter långt och totalt är det 57 trappsteg.

– Istället för att printa 20 meter långa remsor så printade vi dem fem meter breda med variabeltryck så varje del hade ett nummer. Det var väldigt viktigt efter skärningen att allt packades sektion för sektion, så att montörerna kunde ta materialet i rätt ordningsföljd.

Efter ett par veckor med sol och uppehåll var väderförhållandena för montering optimala.

– Det största bekymret annars är vädret. Det måste vara torrt och helst några plusgrader, så vi hade verkligen tur. Däremot fick trappan städas från grus och sand innan vi kunde påbörja jobbet.

Stjärnspäckad entré

Vid monteringen var det många nyfikna förbipasserande som stannade för att ta en bild. I den färdiga bilden finns några av Sveriges fotbollsstjärnor med, så som Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Victor Nilsson Lindelöf.

– Det var någon som undrade varför inte Zlatan var med. Och det kan man ju undra, men det är inte vi som bestämmer hur bilden ska se ut. Vi gör bara uppdraget åt Expohouse som i sedan tur har kontakt med slutkunden som beställer uppdraget, berättar Teemu Kuismaa.

Zlatan eller inte. För den som vill se den blågula trappan så finns det möjlighet några dagar efter den 24 mars. Annars kan det tänkas att det blir fler chanser framöver.

– Vi har gjort liknande uppdrag några gånger tidigare och jag hoppas att det blir fler tillfällen. Kunden har varit nöjd med det vi gjort och det är ett kul lite annorlunda projekt.

Läs vidare

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)

Canon inför Drupa: ”Nu kommer ju allt!”

Canon presenterar teknik- och affärsinnovationer på Drupa och har en lång rad nya skrivare att visa upp.
Matteus-Celinski

Swissqprint visar hela produktlinjen

Mycket vatten har flutit under broarna sedan Drupa arrangerades senast för åtta år sedan. Swissqprint, som har sitt huvudkontor vid Rhens västra sida i Schweiz, kommer på årets mässa att visa de innovationer som utvecklats under de åren.
swissqprint-fespa

Plockmatic firar jämnt med all time high

I år är det 50 år sedan Plockmatic startades. Sedan dess har företag växt till en stor global spelare inom dokumenthantering med en bred produktportfölj. Sign&Print har intervjuat vd:n Jan Marstorp om den resan och vägen framåt.
Plockmatic kollage

Senaste nytt

Storbildsbolaget vill synas mer mot detaljhandeln

Storbildsbolaget har under många år producerat olika typer av mässmaterial. Nu är det dags för Helsingborgsföretaget att själva ställa ut.
Jonas-Hellke

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex