Fixade blågul trappa inför matchen

PUBLICERAD: 24 mars 2022
UPPDATERAD: 24 mars
Det färdiga resultatet utanför nationalarenan Friends i Solna. Redo för tusentals supporterfötter.

För att få till den rätta stämningen inför Sveriges VM-kval i fotboll mot Tjeckien den 24 mars dekorerades trappan utanför Friends Arena. En boll som Screenbolaget tog på volley utan att blinka, efter en passning från Expohouse.

– Det har varit ett roligt uppdrag att jobba med eftersom det är många som får se det färdiga resultatet, säger Teemu Kuismaa, projektledare på Screenbolaget.

Under arbetets gång. Monteringen gjordes på en dag.

Det var snabba ryck som gällde för att få trappan klar innan matchdagen. Teemu Kuismaa berättar att de fick originalet till bilden som skulle tryckas på måndagen innan matchen och på onsdagen var det dags för montering.

Materialet som använts är ”Coala Walk & Wall” från Antalis. Folien har printats i företagets EFI Vutek 3r storformatsskrivare.

Printade med variabeltryck

Själva monteringen tog en heldag och det krävdes fyra-fem man för att foliera den 175 kvadratmeter stora trappan. Varje trappsteg är 20 meter långt och totalt är det 57 trappsteg.

– Istället för att printa 20 meter långa remsor så printade vi dem fem meter breda med variabeltryck så varje del hade ett nummer. Det var väldigt viktigt efter skärningen att allt packades sektion för sektion, så att montörerna kunde ta materialet i rätt ordningsföljd.

Efter ett par veckor med sol och uppehåll var väderförhållandena för montering optimala.

– Det största bekymret annars är vädret. Det måste vara torrt och helst några plusgrader, så vi hade verkligen tur. Däremot fick trappan städas från grus och sand innan vi kunde påbörja jobbet.

Stjärnspäckad entré

Vid monteringen var det många nyfikna förbipasserande som stannade för att ta en bild. I den färdiga bilden finns några av Sveriges fotbollsstjärnor med, så som Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Victor Nilsson Lindelöf.

– Det var någon som undrade varför inte Zlatan var med. Och det kan man ju undra, men det är inte vi som bestämmer hur bilden ska se ut. Vi gör bara uppdraget åt Expohouse som i sedan tur har kontakt med slutkunden som beställer uppdraget, berättar Teemu Kuismaa.

Zlatan eller inte. För den som vill se den blågula trappan så finns det möjlighet några dagar efter den 24 mars. Annars kan det tänkas att det blir fler chanser framöver.

– Vi har gjort liknande uppdrag några gånger tidigare och jag hoppas att det blir fler tillfällen. Kunden har varit nöjd med det vi gjort och det är ett kul lite annorlunda projekt.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Affär hos Marabu under mässan

Allmedia i Malmö har förstärkt maskinparken med en flatbäddsskrivare från Vanguard. Under Sign&Print Scandinavias andra dag blev det en handskakning i Marabus monter och affären var i hamn.
Marabu 1

Senaste nytt

Hexis ger kunderna makten över laminaten

I Hexis monter var det stort fokus på skyddsfilmer i serien Bodyfence under Sign&Print. Företaget hade bilar både utanför och innanför entrén till Kistamässan. De visade också inredningsvinyler, folier och laminat. 
FotoJet

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449