Mässpremiär för lasergravyr och utskrift direkt på textil

PUBLICERAD: 24 mars 2022
UPPDATERAD: 24 mars
Christian Stjärnerud, vd på Indukta. Foto: Claes Nordström

För första gången på en mässa kommer Indukta visa upp sitt flaggskepp Kornit Storm HD6 för utskrifter direkt på textil. Vidare blir det brodyr i utställningen och en nykomling i företagets sortiment – lasergravyr från Aeon.

Indukta visar upp Melcos modulära brodyrsystem på mässan Sign&Print Scandinavia. Det är enhuvudsmaskiner som kan seriekopplas, något som rimmar bra med dagens brodyrproduktioner som går mot mindre serier, enligt Christian Stjärnerud, vd på Indukta.

Direkt på textil

Det blir också digitalt textiltryck on demand i montern. Företaget kommer att demonstrera ett helt produktionsflöde för att trycka exempelvis t-shirts och tröjor on demand. Det är första gången de visar flaggskeppsmodellen Kornit Storm HD6 på en mässa. Christian Stjärnerud säger att DTG-tekniken har stora möjligheter.

– Det vi pushar för med den här maskinen är att gå över till digitalt textiltryck. Största fokus är miljöaspekten. trycktekniken har certifieringarna ecotex och GOTS (Global organic textile standard). Det andra benet är digitaliseringen av hela textiltrycksbranschen och att det är on demand-tryck.

– Den trycker utefter kundens behov direkt och med hjälp av workflow-lösningar kan du koppla kunders webbshoppar direkt mot printern.

Nytt i sortimentet

En ny produkt Indukta kommer också premiärvisa gravyr- och laserskärning från Aeon.

– Lasermaskiner har vi sålt länge. Men Aeon är ett nytt märke för oss som vi precis har tagit upp. Maskinen har väldigt mycket fokus på hög hastighet med laser.

Hur ser du på möjligheterna för den produkten på marknaden?

– Det är en perfekt produkt om man vill ha en kostnadseffektiv maskin med snabb laser, Den placerar sig väldigt bra på marknaden för de som vill ha den här tekniken, snabb till ett bra pris. ”Nu kör vi hundra procent”.

Indukta tar med sig lasermaskinen Aeon till Sign&Print Scandinavia, 5–7 april. Foto: Pressbild

Indukta bestämde sig bara några veckor inpå för att delta på mässan. Christian Stjärnerud säger att det hänger ihop med att de från början inte riktigt visste om de kunde få fram alla maskiner till utställningen. Det oroliga världsläget, och pandemin var andra faktorer.

– När vi fick klart att vi fick hem alla maskiner så kändes det klart. Då ville vi hoppa på. Nu kör vi hundra procent.

Vad är dina förhoppningar på mässan?

– Det är att knyta nya kundkontakter och att få möjlighet att visa de här teknikerna live. Det är det man verkligen vill – att få kunder att se teknikerna och känna på maskinerna. Det är det viktiga, säger Christian Stjärnerud.

Fotnot: Sign&Print Scandinavia-mässan arrangeras 5–7 april på Kistamässan i Stockholm. Besökare registrerar sig gratis på mässans sajt.

Läs vidare

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Högpresterande inkjetpress i strålkastarljuset hos Kodak

Kodak kommer visa upp en mängd produkter som är konstruerade för att hjälpa tryckerier att bli mer lönsamma när branschen förändras.
Kodak_drupa-2024-booth_

Vilda maskinnyheter från Ricoh

Med en drake, en örn och en jaguar låter Ricoh besökarna få en virtuell och högteknologisk naturupplevelse i österländsk miljö i sin monter på Drupa.
webb-ricoh

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

Senaste nytt

Textiltryck utan för- och efterbehandling

Epson lanserar nu Monna Lisa ML-13000, en direct-to-fabric-skrivare som kan printa direkt på tyget i en enda process utan separat för- eller efterbehandling.
ML-13000 ver 2

Horizon vänder blad med tre nya samarbeten

Efterbehandlingsleverantören Horizon skriver nya kapitel med tre färska samarbeten. Nu kan de hjälpa tryckerier från tryck till färdig bok i både mjuk- eller hårdpärm.
FotoJet-(82)

Helautomatiskt skärsystem som förflyttar gränserna

Elitron bjuder under Drupa in till en förhandstitt på den uppgraderade Kombo TAV – ett anmärkningsvärt framsteg inom digital skärteknik.
elitron_01

Mjukvarusamarbete för bättre flyt

ECO3 och eProductivity Software (ePS) har ingått ett strategiskt partnerskap med målet att ta automationen hos tryckerierna till nästa nivå.
ECO3 ePS