Brommaföretag säkrar upp printavdelning

PUBLICERAD: 25 mars 2022
UPPDATERAD: 25 mars
Henrik Tomczyk, vd, och print­operatören Rickard Jonsson vid sin nya latexskrivare från Epson, levererad av Color Systems. Foto: Claes Nordström

Hos Mediaformat är det print av folier som gäller. På den interna printavdelningen har de valt Epsons senaste storformatsskrivare med resinbläck. Ekonomi, hastighet och kvalitet var avgörande i valet av maskin:
– Vi känner att den här maskinen har alla tre faktorerna, säger vd:n Henrik Tomczyk.

Företaget Mediaformat är en helhetsleverantör av visuella kommunikations- och brandingkoncept och har hela landet som arbetsfält. Det kan handla om att förändra inredningen i en butik i linje med ett företags senaste koncept eller identitet oavsett om det handlar om att foliera möbler, applicera vägg- och golvgrafik eller att klä ramper med folier.

– Vi förverkligar de koncept som våra kunder kanske tar fram med varumärkesbyråer. Vi kommer in när de har ett bestämt koncept i form av vilket material de ska välja, och vilken typ av lösning vi ska göra för det de vill få fram. Sedan ser vi till att få fram detta och montera upp det, säger vd:n Henrik Tomczyk. Företaget har egna projektledare och en egen montagestyrka med tolv anställda.

– Det gör att vi blir väldigt framgångsrika i det vi gör och är väldigt leveranssäkra.

En mindre printavdelning finns i Bromma, all annan tillverkning läggs ut på entreprenad.

– Det vi printar själva är folier. För allt annat har vi underleverantörer – hårda skyltar, digital signage, storformatstryck. Vi har ett samarbete med ett antal stycken i Sverige och utlandet. Det är just för att se till att kunden får rätt kvalitet till rätt prisbild samt att vi säkrar upp leveranserna.

Latexprinter med resinbläck

Mediaformat blev först i Sverige med att installera Epsons latexprinter med resinbläck, SureColor SC-R5000.

– Vi behövde utöka vår kapacitet för att kunna printa mer. Men också för att kunna printa med latex så att vi kan hålla på med foliering av bilar.

– Det är för att leverera till våra medelstora kunder. Men också om något går fel, leveransproblem, att en våd går sönder, eller om det är svårt att få fram grejer fort.

På Mediaformats mindre produktionsavdelning i Bromma är det print av folier som gäller för hela slanten. Foto: Claes Nordström

Ekonomi, kvalitet och hastighet var avgörande värden i valet av maskin, enligt Tomczyk.

– Det är det som avgör och helst vill man ha så mycket av alla de tre faktorerna som möjligt. Ibland får något ge vika. Men vi känner att den här maskinen har alla tre faktorerna. En annan bidragande faktor till investeringsbeslutet var supporten och kompetensen från Color Systems som levererade maskinen.

– Det är viktigt att kunna få bra support när man kör igång med en helt ny maskin, säger han och tillägger att de också uppskattade upplägget att de fick möjlighet att provköra maskinen i några månader innan de slog till.

Mediaformat är ISO-certifierade inom miljö och kvalitet. Därför var det också viktigt att välja en printer som lever upp till de kraven.

– Eftersom efterfrågan från våra kunder ökar så behövde vi en maskin, en latexskrivare, för att kunna producera den typen av produkter. Rent investeringsmässigt kontra vad maskinen ger så är det en väldigt bra investering för oss. Inte minst med tanke på hastigheten – vad den kan trycka ut i kvadratmeter.

”En liten produktionsenhet”

I tryckproduktionen finns sedan tidigare en uv-skrivare och skärare från Mimaki samt ett lamineringsbord från Rollsroller. Epson-skrivaren är nu grundbulten i verksamheten:

– Den är fullbelagd. Det vi inte hinner med kör vi i vår uv-skrivare, Mimaki, där vi också kan printa vitt.

– Vi är en liten produktionsenhet. Det är inte så att vi spottar ur oss tusen kvadratmeter per dag. Men den är en jättebra början för vår storlek som företag, för vad vi producerar och för den kvalitet som vi vänder oss till våra kunder med. I förlängningen, om vi skulle öka kapaciteten, så ser jag det inte alls som omöjligt att vi skulle investera i en till likadan.

SureColor SC-R5000 är Epsons första storformatsskrivare med resinbläck. Den kan skriva ut med sex färger på ett brett spann av flexibla material, exempelvis vinyl, texilier, canvas, tapeter och tunna transparenta filmer. Det vattenbaserade bläcket är luktfritt och de färdiga utskrifterna kan användas i känsliga miljöer såsom skolor och sjukhus. De kan också användas för utomhusbruk.

Printoperatören Rickard Jonsson arbetar med den nya storformatsskrivaren från Epson dagligen. Han ser stora fördelar med maskinens användarvänlighet, tryckkvalitet men också att folieutskrifterna härdas direkt. Foto: Claes Nordström
Direkt till laminering

Printoperatören Rickard Jonsson arbetar med storformatsskrivaren dagligen. Han lyfter fram maskinens användarvänlighet, tryckkvalitet men också att folieutskrifterna härdas direkt.

– Vi tar utskrifterna direkt ur maskinerna och sedan in med dem i laminatorn så att de lamineras i väg till kund. Det är väldigt smidigt. Förutom att utskrifterna torkar snabbt och är reptåliga ser Rickard Jonsson en fördel med latextekniken när det kommer till montering och bilfoliering.

– Jag har monterat en hel del i mitt liv och jag känner att när vi använder den här tryckmetoden med resin så blir materialet följsammare och lättare att jobba med. Det blir en superkvalitet när vi printar. Tidigare har vi kört med uv, där färgen hamnar ovanpå. Då är det lätt att folien spricker och att det blir lite svårjobbat. Han upplever även maskinen som väldigt driftsäker.

– Vi har inte haft några driftstopp alls sedan vi installerade maskinen.

– Vissa servicegrejer går att göra själv. Annars är det bara att ringa Color Systems. Det är så fantastiskt bra för de svarar direkt. De har jättebra support – det ska de ha kredd för.

Vuxit i rask takt

Mediaformats resa startade 2010, sedan dess har de vuxit i rask takt. Lönsamheten har varit god.

– Vi har växt successivt varje år i en sund takt. VI har inte jagat omsättning utan vi har sett till att göra ett bra jobb till våra befintliga kunder för bra utförda jobb leder också till nya jobb.

Företaget arbetar mot kunder i fem branscher – dagligvaruhandeln, fastighetsbranschen, byggbranschen, detaljhandeln och till regioner och kommuner.

– Vi har väldigt många stora kunder i fastighetsbranschen och dagligvaruhandeln. Det är vi riktigt duktiga på och vi förstår kunden.

– Vi har väldigt många stora kunder i fastighetsbranschen och dagligvaruhandeln. Det är vi riktigt duktiga på och vi förstår kunden, säger Henrik Tomczyk. Foto: Claes Nordström
Satsar på digital skyltning

Mediaformat har i dag 24 anställda och är nu inne på sitt tolfte verksamhetsår. I bokslutet för 2020 omsatte företaget drygt 50 miljoner kronor. När räkenskapsåret 2021 stänger uppskattar Henrik Tomczyk att det blir ”några miljoner lägre”. Ett mellanår.

– Vi tvingades slimma organisationen något under förra året för att möta en mindre efterfrågan hos våra större kunder. Innevarande år ser betydligt bättre ut. Ordervolymen är fem gånger större än när de gick in i 2021.

– Vi märker att det är fler investeringar nu, att företag bygger om, förändrar eller förädlar sina butiker. Att bredda erbjudandet inom digital skyltning blir viktigt framåt:

– Den största nyheten för i år som vi började med i fjol är att vi håller på att erbjuda våra kunder digitala lösningar i form av digital signage-lösningar. Det håller vi på att utveckla, först och främst mot fastighetssidan. Det är det affärsområdet vi ser att vi kommer att växa mest i om man tittar på en treårsperiod.

– Många digitala installationer blir inte bra om du inte har ett bra innehåll – det du kommer att visa. Där kommer vi också erbjuda produktion och publicering av innehåll till skärmar, säger Henrik Tomczyk och tillägger att de ser ett behov av att nyanställa under året.

– Jag tror vi kommer att växa med 20 procent i år.

Läs vidare

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Ricoh lanserar snabb inkjet: "Ny standard inom automation"

Ricoh sätter stor fokus på automation med sin nya bläckstråleskrivare ProTM VC80000. Bolaget lovar framsteg och utveckling på parametrar som presstart, utskriftshastighet, kvalitetskontroll och färgkonsistens.
Ricoh

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R