Etikettbrist kan få stora konsekvenser

PUBLICERAD: 28 mars 2022
UPPDATERAD: 28 mars
Branschaktörer flaggar för att bristen på etiketter kan få stora konsekvenser. Foto: Arkivbild/Claes Nordström

Den finska pappersstrejken på UPM, en av världens största papperstillverkare, har ännu inte nått en lösning. Strejken som pågått sedan 1 januari kan få dramatiska konsekvenser för svenska företag och riskerar även att drabba konsumenter, rapporterar Ekot.

Rikard Ahlin, vd för Etiketto. Foto: Pressbild

Konflikten handlar om att UPM vill genomföra en förändring av den centrala förhandlingsordningen. Företag, en av världens största tillverkare av etikettpapper, vill avskaffa de centrala förhandlingarna och i stället splittra upp förhandlingarna på varje del av företaget. Det kan inte facket acceptera och UPM:s fabriker i Finland står för närvarande stilla.

Risk för etikettbrist

Etiketter är av stor betydelse för en rad branscher. De används för att märka upp pallar i transport- och logistikkedjan, för att sitta på butikshyllor, på förpackningar och produkter med mera. Branschaktörer som Ekot talat med säger att strejken riskerar att drabba såväl svenska företag som konsumenter. Rikard Ahlin, vd för Ettiketto group:

– Problemet kommer i nästa led, när Volvo måste stänga för att de inte har några etiketter. När du inte kan skicka ut prickig korv i butiken för att det inte finns några etiketter. Det är det stora problemet, säger han till Ekot.

Patrik Jenemark, vd för Nordvalls etikett:

– Jag tycker det är beklämmande. Jag har lite förståelse för såväl företagsledningen som för fackföreningarna eftersom strejken börjar bli samhällsfarligt.

Kritisk situation
Eva Glückman, vd på Grafiska Företagen.

Enligt Grafiska Företagen har de fått flera samtal från medlemsföretag om att situationen börjar bli kritisk. Vd:n Eva Glückman:

– Den finska strejken, kombinerat med höga energipriser och konsekvenserna från kriget i Ukraina har skapat en akut pappersbrist. Primärt slår detta hårt mot våra medlemsföretag men sekundärt är det ett problem för många branscher, till exempel kräver nästan all industriproduktion tryckta etiketter för att kunna genomföras.

 

 

Läs vidare

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Nordvalls Etikett i partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Han satsar 100 miljoner kronor på ny etikettproduktion

I det lilla samhället Kattarp, drygt en mil norr om Helsingborg, händer något märkligt. På en idyllisk lantbruksgård byggs en helt ny etikettproducerande verksamhet, helt från scratch, och stora pengar satsas.
sten

De släcker promotiontörsten med profilvatten

Adwaters profilprodukter exponerades från kylskåpet under mässan Nordic Profile Fair i Jönköping. De släcker företagens törst att profilera sig – med vatten.
Adwater

Senaste nytt

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Zünd visar lösningar för ökad automation

Digitalisering, automation och innovation sammanfattar det skärbordstillverkaren Zünd visar under Fespa. Bland nyheterna finns ett kameratillval till deras största skärbord.
Zund Fespa 1 w