Textiltryckaren får DTG och DTF i ett

PUBLICERAD: 5 april 2022
UPPDATERAD: 5 april
Patrik Zetterström hos Ricoh Sverige berättar om tillskottet med DTF. Foto: Claes Nordström

Utbudet av textilier breddas när Ricoh nu adderar DTF-möjligheten till sina skrivare för utskrifter direkt på textil (DTG). Fler applikationer och materialval, exempelvis vattenavvisande sådana, kommer med den nya konfigurationen.

Direct to film-tekniken innebär att man trycker på en speciell PET-film. Filmen appliceras sedan i nästa steg på plagget med hjälp av värmeöverföringsteknik, utan behov av förvärmning. Tekniken är i ropet och enligt Ricoh vidgar den möjligheterna för skräddarsydd on demand-produktion av plagg i korta serier.

– DTF har sina fördelar när det gäller små detaljer, man kanske vill ha en liten logotype för att framför allt kunna trycka polyestertygen. Det är där DTF:en har sin starka sida och även på funktionskläder, där inte riktigt DTG:n är i dag. För vattnet ska in i fibrerna och fästa sig och på polyestertyger så fäster det inte riktigt lika bra, säger Patrik Zetterström hos Ricoh Sverige när vi träffar honom på Sign&Print-mässan.

För olika applikationer

DTF-tekniken är inte bara användbar när det kommer till t-shirtar och tröjor. Även promotionprodukter såsom paraplyer, kepsar och ryggsäckar kan exempelvis prydas med företagsmönster och logotyper. DTF-tekniken öppnar även dörren för fler materialval. Det inkluderar bland annat vattenavvisande materialytor som läder, nylon och gore-tex. Enligt Ricoh har trycket hög beständighet även vid mer krävande tvättcykler och höga gradantal av polyesterbaserade arbetskläder och sportkläder.

Skriver ut tvärtom

DTF-tekniken, där den tryckta filmen appliceras på plagget i efterhand, är nu möjlig att få med Ricohs befintliga DTG-skrivare Ri 1000 och Ri 2000. Istället för att först printa vitt och sedan CMYK så blir utskriftsprocessen spegelvänd med DTF-konfigurationen. Den skriver ut ett CMYK-lager först och lägger till ett vitt lager ovanpå. Ricoh-skrivarna styrs med programvaran ColorGATE Textile Productionserver V21.1.

– Ska du bara producera och fokusera DTF så har vi andra lösningar i våra tonermaskiner. Men det är ett bra komplement med en DTG-maskin som även kan producera billig DTF, säger Patrik Zetterström.

 

 

Läs vidare

Epson vill ändra spelreglerna för små tillverkare

Under temat 'Precision, kompakt och energibesparande' lanserar Epson sina planer för Drupa. Det finns flera spännande nyheter att se fram emot.
Epson_Drupa

Hon startar ny era för Kaffe Skog & Tryck

Mia Vindelhed kommer senast från skidbranschen. Nu glider hon in och tar över tryckeriet och pappershandelns Kaffe Skog & Tryck i Västerbottniska Vindeln norr om Umeå.
mia1

Summa automatiserar arbetsflödet för skärning inline

Summa visade bland annat inlinelösningar med iläggare till sina digitala skärbord och textillaserskärare under Fespa.
_DSC0109

Epson går i personaliseringens spår

Mindre serier med kundanpassade produkter, det är en tydlig trend i den grafiska branschen. Epson lanserade två nyheter inom detta segment på Fespa: en UV-skrivare och en DTF/DTG-skrivare. Båda instegsmodeller av desktopstorlek.
Epson 1

Senaste nytt

Anrikt tryckeri i konkurs

Nu hoppas företagsledningen att någon annan vill ta över.
FotoJet-(80)

Epson satsar på fotoskrivare på Drupa

Bland annat kommer nya vattenbaserade storformatsskrivaren SureColor SC-P20500 att visas.
P20500

ECO3 visar prepresslösningar

ECO3 vill vara en partner för kundernas resa mot högre produktivitet, lägre kostnader och grönare resultat.
Arkitex

Kraftiga annonstapp för tryckta tidningar och direktreklam

Papperstidningar och direktreklam backar kraftigt som kanaler för annonsinvesteringar. Madeleine Thor, vd på Institutet för reklam- och mediestatistik tror att det tvåsiffriga tappet för tryckta tidskrifter kommer att fortsätta.
FotoJet-(79)