
Offsettryckeri, digitaltryck och storformat. Stansning, sortering och packning. Logistik som håller koll på precis var alla jobb befinner sig. Och allt med stor precision. Det är vad Ica kräver och det är vad IT Grafiska i Göteborg erbjuder.
– Vi har mycket lojala kunder, men det är för att vi varje dag ser till att förtjäna kundernas lojalitet. Vi ser till att hela tiden sy kostymen så att den passar oss och våra kunder. Därför kan vi också stolt säga att vi ännu inte haft ett år med förlust, säger IT Grafiskas vd Torgny Johansson, när Sign&Print kommer på besök.
Han pratar om ett 21 år gammalt bolag där han själv kom in för 15 år sedan och i dag är en av fyra delägare. Sprunget ur Icas interntryckeri och fortfarande med Ica som en mycket viktig kund. De 14 medarbetarna producerar, sorterar och packar varje vecka butiksmaterial till många av landets 1 300 Ica-butiker. Nästan alla medarbetarna har tidigare varit egna företagare, så de har lätt att identifiera sig med kunderna och tar stort ansvar för att det som levereras är rätt och i tid. Disciplinen och strukturen som de lever med är något som med åren kommit att uppskattas av betydligt fler kunder. I dag är det många andra butiker och kedjor som också använder IT Grafiska för sin produktion och distribution.
– Nyckeln till att vara rätt är att ha rätt personal och göra rätt investeringar. Att inte sitta med utrustning som man inte tjänar pengar på. – Kvalitet, hastighet och pris konkurrerar vi med i dag. Kunderna vill ha en bit av alla tre bitarna och det är svårt. Hastighet och kvalitet är det viktigaste. Kunderna är lojala men det är för att vi ständigt är på tårna för att hålla dem lojala.
Reste sig ur svårigheter
För tio år sedan gick IT Grafiska igenom en otroligt tuff period. Hälften av medarbetarna fick sluta och många räknade ut företaget. Men genom det stålbadet och det kundfokus som skapades så har företaget sedan klarat sig, när nästan alla andra tryckerier i Göteborg har fått gå samman eller lägga ner.
– Vi ser väldigt ljust på framtiden. Vi har haft det tufft under många år men nu rest oss och satt på oss skorna. När andra brottas så ser vi nu att omsättningen ökar. Nu kan vi konkurrera med de utländska tryckerierna. Vi ser en marknad för grafiska tryckerier i Sverige i framtiden också. Det gäller att hitta sina nischer och hitta kunder som efterfrågar dem. Det har inte varit lätt att hitta och bygga upp förtroende hos nya kunder, men nu ser vi frukten av det arbetet.

75 procent av trycket hos IT Grafiska är offset, producerat i den femfärgs Manroland 70 x 100 centimeter press som står i produktionen. 15 procent är skyltproduktion, som till stora delar produceras i en helt ny Agfa Anapurna med led-teknik och möjlighet att både trycka fasta material och rullar. Om offsetproduktionen säger Torgny Johansson så här:
– Vi är nog enda 70×100-tryckeriet i Norden som bara kör dagskift. Det var något vi bestämde oss för 2012 när vi gick igenom elddopet. Vi tyckte tvåskift blev för mycket industri. Och vi vill vara ett tryckeri som kan erbjuda servicen. Men vi har 16 timmar ledig trycktid i dygnet och det händer att vi kör extra när det behövs. Dum vore man annars. Och kunderna vet att det alltid finns kapacitet om det är kris.
En noggrann analys
Nya investeringar hos IT Grafiska föregås av noggranna analyser. Även om företaget gjort vinst varje år, så har den ibland varit liten. En felaktig investering kan skapa bekymmer under flera år. När de därför köpte den Agfa Anapurna H2050i LED skrivare som stod på Sign&Print mässan i Oslo i höstas, så var det efter mycket analyserande.

De använder redan mjukvaran Agfa Apogee för alla arbetsflöden till offset och storformat, så det har gått snabbt att få ordning på färgprofiler och flödet, oberoende av slutstation. Anapurna är en hybrid storformatsskrivare, vilket innebär att den både kan matas av materialrullar och med fasta material. De senare får vara maximalt 45 millimeter tjocka och 320 centimeter långa, medan materialbredden inte kan vara över 205 centimeter.
För IT Grafiska, som även tidigare hade en äldre Agfa maskin, har det betytt mycket att den nya arbetar med led. Det innebär att i stället för att färgen härdar med en generell uv-lampa, så är den skapad för att härda vid en specifik våglängd, som man utsätter den för med koncentrerat led-ljus. Skillnaden i energiförbrukning är dramatisk, förutom att man sparar att byta dyra uv-lampor.
– Vi kände att läget var nu. Vi har Svanenmärkning och det gör att vi hela tiden tittar på miljö. Att då byta till uv-led gjorde mycket på elkostnad och den startar upp mycket snabbare. Den förra skulle värma upp lampor. Här har du inte de mellantiderna utan du drar i gång direkt.
– Den vita färgen fungerar nu riktigt bra. Vitt först eller vitt sist fungerar lika bra. Anapurna pumpar runt färgen på ett annorlunda sätt jämfört med tidigare, så det fungerar även om det kan gå tid mellan jobben som använder vitt. Skippade uv-färgen

IT Grafiska tittade även på att byta till uv-färg i sin offsetpress, så att även det trycket härdades med en gång. Men där landade man i ett helt annat beslut som givetvis är grundat på att man i offsetpressen hanterar så väldigt många fler ark.
– Jag är glad att vi inte satsade på uv i offsetpressen, för den färgen har blivit så dyr, samtidigt som vanlig offsetfärg i dag torkar snabbt. Det är bara obestruket som får ligga några timmar extra. Ett bestruket papper kan jag börja efterbehandla efter 3–5 timmar, för vi har arbetat extra hårt med underfärgsborttagning.
Skär i egen regi
I montern bredvid Agfa på Sign&Print i Oslo låg Kongsberg, som producerar skärbord. Ett professionellt skärbord var något som IT Grafiska funderat på att köpa, eftersom man lade ut mycket skärjobb. Både i offset och digitalt körs en hel del kartong som sedan ska göras till skyltar, skyltställ, cirklar och andra produkter.

– Skärjobben lade vi tidigare ut till kollegor. I Göteborg råder ett nära samarbete mellan många av de grafiska företagen. Men vi kände att vi behövde investera så att vi hade det i huset. Därav satsningen på Kongsberg bordet.
– Vi köpte till alla verktyg som fanns, så att vi inte ska behöva stoppa för något. Lägger vi över en miljon på ett skärbord så ska vi också kunna skära och fräsa allt på det.
– Vi har satt gränsen vid 100 exemplar. Är det under det, så skär vi ut produkterna på Kongsberg-bordet. Är upplagan större så tittar vi på om vi i stället kan göra en stansform och stansa i vår cylinder eller vinge. Är det stora volymer kan vi även stansa i tryckpressen. I det fallet köper vi rundstansar och sätter dem i det femte tryckverket i stället för gummiduk, så att vi trycker och stansar i en arbetsgång. Men det kräver stora volymer för att vi ska göra den omställningen. Vi har satt gränsen neråt vid 50 000 exemplar. Men vi har upplagor som är väldigt mycket större än så och då är det här en bra lösning, även om vi får sänka pressens hastighet något 1000-tal tryck i timmen jämfört med de 12–13 000 vi annars kör med.

Ska det tryckas i små upplagor men inte i storformat, så har IT Grafiska även ett digitaltryckeri. Där står två Konica Minolta A3+skrivare, nämligen en Bizhub Press C1100 och en C700.
– I de maskinerna kör vi mindre serier och mycket manualer. Den matta tonern är lockande. Våra kunder gillar oss och sedan gillar vi Konica Minolta, avslutar Torgny Johansson.
