Ökad automation med nytt färgmätningssystem

PUBLICERAD: 19 april 2022
UPPDATERAD: 19 april
Den nya generationens Prinect Image Control 4 ska ge optimal kvalitetssäkring vid utskrifter av etiketter och förpackningar. Foto: Pressbild

Under parollen ”The Power of Color” introducerar Heidelberg nu omfattande tillägg till sina färgmätnings- och kontrollsystem i Prinect-arbetsflödet. Detta ska öka graden av automation och nyttjandet av artificiell intelligens.

Lanseringen är ett svar på de växande kraven på effektiv och tillförlitlig kvalitetskontroll inom såväl kommersiellt tryck som förpacknings- och etiketttryck. Inom Prinect Easy Control, Prinect Axis Control, Prinect Image Control och Prinect Inpress Control erbjuder Heidelberg marknaden fyra spektrala mätsystem för skrivare av alla storlekar och arkoffsetpressar i alla prestandaklasser.

End-to-end-spektralmätning, patenterad färgkontroll och ett ytterligare förbättrat Prinect-färgarbetsflöde möjliggör, enligt Heidelberg, snabba jobbbyten med lite spill samt kvalitetsövervakning och loggning för produktionskörningar på alla Speedmaster-tryckpressar. Färgkontroll baserad på uppmätta spektralvärden är den mest lovande metoden för att uppnå de önskade färgerna så snabbt som möjligt  när det gäller kommersiellt tryck samt etikett- och förpackningstryck. Just därför har Heidelberg kontinuerligt utvecklat sin spektrala färgmätningsteknik.

 

Nya Prinect Easy Control är en instegslösning för spektral färgmätningsteknik.
Prinect Easy Control

Sedan Prinect Easy Control rullades ut för första gången 2010 har programmet installerats på mer än 800 arkoffsetpressar av Speedmaster-modell. Nu lanserar Heidelberg lanserat en uppdaterad version av detta mätsystem. Kärnan är en spektral mätenhet som kan tas ur hållaren och användas för andra ändamål, såsom kalibrering i prepress. En nyhet är att Prinect Easy Control nu även kan mäta den lilla Dipco Micro printkontrollremsan (3,25 x 4 millimeters mätfält). En annan ny funktion är Netprofiler-alternativet för kolorimetrisk kalibrering.

Prinect Axis Control

Prinect Axis Control har fått en liknande uppdatering. Mätsystemet kan mäta 200 millimeter per sekund och är lämpligt för såväl applikationer inom kommersiellt tryck som förpackningstryck. En autofokusfunktion kompenserar automatiskt för olika underlagstjocklekar under den beröringsfria mätningen. En ny funktion är att Axis Control nu stöder mätläge M1 (med hänsyn till optiska ljusmedel i papperet). Enheten känner automatiskt av kvalitetskontrollremsan på utskriftsarket och det vita papperet. Tack vare sin spårningsfunktion stödjer Prinect Axis Control en exakt mätprocess, även när utskriftsarket inte är rakt.

Prinect Image Control

Den nya generationen av Prinect Image Control 4 mäter både kvalitetskontrollremsan och hela utskriftsbilden. Detta mätsystem är särskilt lämpat för etikett- och förpackningstryck då färghanteringen måste vara helt identisk för flera repetitioner utspridda över arket. Solida områden, halvtonsbilder och dekorfärger mäts alla på samma sätt för färgkontroll och kvalitetsutvärdering. Prinect Image Control har funktionerna för bildfelsigenkänning och PDF-inspektion. Mätning av off-white är integrerad som standard. Det individuella mäthuvudet stöder nu även mätläge M1. En annan standardfunktion gör det möjligt för användare att överföra data till Prinect Color Toolbox i Prinect Production Manager eller till mjukvarulösningar från tredje part.

Prinect Inpress Control

Det spektrala inline-färgmätsystemet Prinect Inpress säkerställer att installationsprocesser kan slutföras snabbt med minimalt slöseri och enhetlig, stabil färghantering. Inpress Control justerar färghantering och register under utskrift och på bara några få utskriftsark. När toleransvärdena som är lagrade i Quality Assist följs, startar själva produktionskörningen automatiskt.

Presenteras i slutet av april

Prinect Inpress Control 3 kan nu mäta och kontrollera off-white på mörka, metalliska och transparenta ytor. Detta utökar omfattningen av förpackningar och etikettutskrifter.

– Det har inte tidigare funnits en lösning för att styra off-white – förrän Heidelberg gjorde det möjligt för första gången med Prinect Image Control. I framtiden kommer vi även att kunna erbjuda denna patenterade styralgoritm för inline-styrning med Prinect Inpress Control 3, säger Jürgen Mittmann, Senior Product Manager för Sheetfed på Heidelberg, i ett pressuttalande.

Den nya funktionen ska integreras som standard i mät- och kontrollsystemet i slutet av 2022, och kommer att presenteras för första gången i slutet av april 2022 på Label Days på Print Media Center i Wiesloch.

Läs vidare

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Roland DG blandar stort och smått

Roland DG fokuserar på senaste släppen på årets Fespa-mässa med såväl mindre skrivbordsvarianter som storformatsskrivare med ”print and cut”-funktion.
Roland

Etikettmarknaden föll 25 procent

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Arbetshästar och neonutskrifter hos Swissqprint

Flatbädden Kudu och rullprintern Karibu tillsammans med iögonfallande neonutskrifter ska dra blickarna till Swissqprints monter under Fespa.
SQP trade fair

Senaste nytt

NI Solutions blir återförsäljare för Flora

NI Solutions och Flora har skakat hand om ett nytt samarbete på den nordiska marknaden.
Floraweb

Västerbottnisk tryckerikoncern går bra i Umeå – tappar i Lycksele

Original tryckeri i Umeå gör ett starkt 2023 men dotterbolaget Original tryckeri i Lycksele har det svårare. Orsaken är minskad annonsförsäljning till bolagets annonsblad.
FotoJet-(50)

Summerar nyttan med automation

Summa demonstrerar inte bara en utan två arbetsflödeslösningar under Fespa. Detta för att visa kunderna hur de kan effektivisera sina processer.
Summa

Storformatstryckeri gör rekordresultat

Oron för minskande volymer visade sig var obefogad. Storformatsspecialisterna Ackert Reklam gör sin högsta vinst på tio år. 
DSC_6055-2