Canon lanserar tonerpress: ”Höjer ribban för produktivitet”

PUBLICERAD: 26 april 2022
UPPDATERAD: 26 april
Matteus Celinski under Canons kundeventdagar i Poing, Tyskland, där den nya tonerpressen ImagePRESS v1000 presenterades. Foto: Claes Nordström

En nykomling väntar i imagePRESS-familjen. Den arkmatade tonerpressen sätter enligt Canon en ny standard för produktionstryck. Maskinen skriver ut 100 sidor i minuten oavsett mediatyp och har flera automatiserade funktioner för att frigöra tid för operatören. Samtidigt har urvalet av utskriftsmaterial blivit bredare.

Sign&Print var på plats under Canons kundevent ”Make It 2022” i Poing utanför München där företaget har hela sitt register inom production print. I den stora utställningshallen fick kunderna demonstrationer av Canons väldiga ark- och rullmatade högvolymspressar med inkjetteknik såsom Varioprint iX, Colorstream och Prostream. Andra produktionsmaskiner i ett urval var flatbäddsskrivaren Arizona, etikettpressen Labelstream 4000 samt storformatsskrivare i Colorado-familjen och imagePROGRAF-serien GP.

– Det här visar på vår fortsatta vilja att vara nummer ett inom production print. Det handlar om att skapa möjligheter för våra kunder att utveckla affärer och skapa nya affärer och möjligheter för sina kunder. Det är det vi försöker representera här under hela MakeIt 2022-eventet, säger Matteus Celinski, Sverigechef för Canons affärsområde production print.

Ny tonerplattform

Den stora nyheten kom på tonersidan och stavas ImagePRESS v1000. De senaste 16 åren har Canon vidareutvecklat sin maskinserie med digitala arkmatade tonerpressar. Den nya maskinmodellen som släpps på marknaden i juni placerar sig i mellansegmentet och bygger på en helt ny plattform. Den skriver ut 100 sidor i minuten på många olika utskriftsmaterial i ytvikter från 52 till 400 gram per kvadratmeter. Det inkluderar även syntetiska och magnetiska mediatyper samt automatisk dubbelsidig utskrift på långa ark upp till 1,3 meter. En kompakt maskin, enligt Celinski:

– Dels ökar tryckkvaliteten ytterligare, dels får du ett större mediautbud. Flexibiliteten i maskinen gör att du kan trycka med samma tryckhastighet på många olika material.

Tonermaskinen drog åt sig många blickar och gästerna bjöds på ingående demonstrationer av Sara Milani och Jelle Krijnders. Foto: Claes Nordström

För att öka kapaciteten i pappersinmatningen finns tillval som pappersmagasin i kombination med arkmatningsfack samt den nya överföringstekniken POD XL. Tekniken gör att färgdistributionen fördelas jämnt och inte kladdar vid växling mellan utskriftsmaterial med olika ytvikter. Canon har också integrerat ny fixeringsteknik (POD-SURF) som syftar till att kontrollera fixeringsbandets temperatur och ge en jämn utskriftshastighet. Ett kylsystem kyler ner papperet direkt efter fixeringen.

Inbyggd spektrofotometer

Enligt Canon sker pappersöverföringen i en optimal transportbana för varje ark under utskriftsprocessen. Detta genom att den sekundära överföringsvalsen och stödbladet är ställbara och ändras utifrån utskriftsmaterialets ytvikt. Vidare har tonermaskinen en inbyggd spektrofotometer för kalibrering, färgjustering och kvalitetskontroll. Detta kan maskinoperatören styra med ett enda knapptryck.

För den som önskar finns avkänningsenheten Sensing Unit som tillval. Enheten upptäcker och korrigerar automatiskt utskrifter som inte matchar jobbets registrerings- och färginställningar. Fördelen blir enligt Canon att operatören sparar tid och kan upprätthålla produktiviteten under hela körningen.

Sara Milani vecklar ut en folder och visar upp det 1,3 meter långa arket som har skrivits ut i digitalpressen. Foto: Claes Nordström

 

Hur positionerar sig den här maskinen på marknaden?

– Traditionellt sett när man pratar om tonerbaserad teknologi blir maskinerna antingen ganska små eller ganska stora. Den här vi nu lanserar ger den stora pressens möjligheter i ett ganska litet avtryck. Den är ganska kompakt, men har ändå en produktivitet som en riktig produktionsmaskin.

– Den har hittat ett segment på marknaden där det finns ett behov av stora volymer men där man kanske ändå inte har platsen. Den passar för de mindre eller mellanstora företagen, antingen som en komplementmaskin eller som en huvudsaklig produktionsmaskin.

Inkjet – och toner

Inkjet en framtidssatsning för Canon och många av de nya teknologiska plattformarna framgent kommer att baseras på inkjet. Men tonertekniken är i högsta grad fortfarande levande, enligt Celinski.

– Våra tonermaskiner är så pass högt efterfrågade på marknaden och levererar så pass hög produktivitet och kvalitet att det finns en efterfrågan på denna typen av produkter i marknaden. Jämfört med inkjet är det också en lägre investeringströskel och du har flexibiliteten i marknaden med ett stort pappersutbud och en stabil produktionsmetodik. Det är en känd kvalitet så det finns en efterfrågan på marknaden, säger han och poängterar:

– Vi är stolta över den tonertekniken vi har och så länge efterfrågan finns kommer vi att fortsätta tillgodose marknaden med den typen av produkter.

Canons Jennifer Kolloczek, senior marknads- och innovationschef i Europa, höll det inledande anförandet innan det var dags att premiärvisa maskinnyheten. Foto: Claes Nordström
Svar på kunders behov

Matteus Celinski förklarar vidare i ett pressmeddelande att imagePRESS V1000 ”höjer ribban för produktivitet”.

– Vi har svarat på våra kunders behov genom att ta fram ett nytt designperspektiv för digitala tonerpressar och utvecklat innovativa sätt att lösa dagliga produktionsproblem. Allt för att utskriftsverksamheter ska kunna jobba bättre, snabbare och ha en spännvidd som erbjuder kunderna kreativa tryckta produkter. imagePRESS V1000 har mängder av funktioner som övervinner tryckeriernas gemensamma utmaningar, hanterar ett bredare urval av utskriftsjobb och bemöter krävande tidsramar.

Den nya imagePRESS V1000-serien kommer att finnas tillgänglig från juni 2022, hos Canon och ackrediterade partner.

Läs vidare

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera