Designtävling: ”Jag ville skapa något oväntat”

PUBLICERAD: 9 maj 2022
UPPDATERAD: 9 maj
Tävlingens grundare är branschföreningen Fespa, ett nätverk för screen- och specialtryckare. Foto: Pressbild

Printpower Awards är tävlingen för elever från Sveriges ledande design- och konstskolor. Tävlingen anordnas av Grafiska företagen och Fespa-föreningen sedan över 20 år tillbaka, och går ut på att plocka fram den bästa printidén utifrån ett specifikt tema. En av vinnarna blev Agnes Dalunde, vars provokativa design föll juryn i smaken.

Syftet med PrintPower Awards är att lyfta fram fördelarna med att använda print som konstform såväl som kommunikationsmedel. Tidigare gick tävlingen under namnet Screen.

Nytt för i år var ”Folkets röst”; ett pris som tilldelades det bidrag som fått flest röster av allmänheten genom Instagram. Linda Eiwander, student på Berghs School of Communications, tog hem vinsten med sitt bidrag ”Stay in Contact”.

Tio vinnare totalt
Forsbergsstudenten Agnes Dalunde skapade provokativa verket Morality . Foto: Privat

Årets tema ”kontakt” lockade 127 bidrag, som efter en hård gallring av branschjuryn (se nedan) gav tio vinnare. En av dem blev Forsbergsstudenten Agnes Dalunde som är kreatören bakom affischen ”Morality”.

Hon säger att hon ville ta fram ett bidrag som stod ut i mängden och provocerade.

– Jag har ingen direkt personlig relation till print, men jag ville skapa något oväntat på temat.

Innanför stängda dörrar

När hon fick temat ”kontakt” handlade det först om att experimentera fram olika möjliga vägar att jobba vidare med.

– Jag hade ingen klar bild av vad jag ville göra från början, så jag testade runt med olika idéer och spår. Ett av dem var religion, som jag verkligen grottade ner mig i och fastnade för. Vad händer bakom stängda dörrar när ingen ser? Oavsett religion har alla en sexuell drivkraft och en äganderätt till sin egen kropp.

Dröm att bli art director

Agnes Dalunde studerar just nu grafisk design och reklam på Forsbergs, med en pågående praktik som art director på reklam- och kommunikationsbyrån Anr+1.

– Det är en lärorik miljö med ett högt tempo, vilket jag tycker är superkul. Min dröm efter studenten är att kunna fortsätta jobba som art director på byrå, avslutar hon.

Text: Mette Rosencrantz

Jury:

Martin Frostner, Frostner Studio
Sandra Praun, Grafisk designer
Lars Liljendahl, Art Director

Tekniska experter:
Johan Soovéer, vd AARE Grafisk Produktion
Jenny Moberg, vd All in Screen

 

Alla vinnare i Printpower Awards:

Elsa Ivarsson, Yrgo Namn på verk: Linked(in)
Moa Nilsson, HDK Valand Namn på verk: Förbindelse
Linnea Kvammen, Yrgo Namn på verk: Out of body, out of mind
Siri Gyllstad Wester, Forsbergs skola Namn på verk: Längtan
Simon Strandh, Berghs School of Communications Namn på verk: Den Riktiga Kontakten
Linda Eiwander, Berghs School of Communications Namn på verk: Stay in Contact
Klara Genberg, Yrgo Namn på verk: First Contact
Micaela Gyllerström, Forsbergs skola Namn på verk: Turn me on
Samuel Thalin, Yrgo Namn på verk: Sibling-rivalry
Agnes Dalunde, Forsbergs skolan Namn på verk: Morality

 

Läs vidare

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Signcom startar inspirerande evenemangsserie

Den grafiska återförsäljaren Signcom startar en serie med sammankomster för att inspirera skylt- print- och dekortillverkare till utveckling. Första temat handlar om hur UV-print kan revolutionera företagens arbete med fönsterdekor.
Simon-Nyman

Hexis nya skärprogramvara tillgängliggörs på marknaden

Nu finns Hexis egenutvecklade programvara för skärning av självhäftande skyddsfilmer tillgänglig för kunderna. Matmak gör det enkelt att förskära delar i företagets Bodyfence-sortiment.
Joachim Wallgren

Interiör allt viktigare för Storbildsbolaget

Storbildsbolaget ser stor potential inom interiör och tillverkar flera egna produkter. Nyligen gjorde de om konceptet för en välkänd smyckesdesigners butik i hemstaden Helsingborg. Men de lägger lika mycket krut när de står för butikskonceptet i en helt ny City Gross-butik.
FotoJet-(2)

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera