Offset: Ny prepress-teknik för att trycka förpackningar

PUBLICERAD: 11 maj 2022
UPPDATERAD: 11 maj
En ny unik algoritm anpassad för prepress-arbetet inför offsettryck ger optimerad färgförbrukning, enligt Agfa. Foto: Pressbild

Agfa introducerar den färgbesparande tekniken SolidTune där en unik algoritm optimerar tryckprocessen i samband med offsetbaserad förpackningsproduktion.

Den nya tekniken använder en unik algoritm för tonplattor och text efter att motivet har rastrerats för tryck. Processen minskar den totala färgförbrukningen med i genomsnitt 3 procent och förbättrar distributionen av färg, enligt Agfa.

I utvecklingen av SolidTune har Agfa speciellt haft utmaningarna med förpackningstryck i offset i åtanke. Tekniken bygger på element från InkTune och PressTune, som ingår i Agfas ECO3-program för hållbar innovation.

Reducerar färgförbrukning

Agfa skriver i ett pressmeddelande att den färgbesparande algoritmen används efter rastreringen. På grund av punktspridningen kommer ytan fortfarande att uppfattas som en täckyta och färgmättnaden blir nästan identisk med fullton. Däremot utlämnas färgreduceringen längs kanterna för att behålla en skarp kontur.

Torkar snabbare

Detta nya tillvägagångssätt ger färgbesparande fördelar och förkortar den totala produktionstiden, enligt tillverkaren, eftersom ett tunnare färgskikt tar mindre tid och energi att torka. I och med att SolidTune förbättrar distributionen av tryckfärger blir också en mindre belastning av färg på underlaget, vilket minskar risken för att fibrerna slits av från det översta papperslagret. Och med snabbare torkning kan processer i nästa led som efterbehandling och stansning ske snabbare. Det möjliggör snabbare leverans och sparar lagringskostnader.

Kompatibel med flera

SolidTune är tillgängligt under licens i Agfas prepress-arbetsflöden Apogee och Amfortis men kan också användas med vilken annan rastreringsteknik som helst. Så även Agfa SPIR@L som vidareutvecklades under fjolåret från kommersiellt tryck till att även kunna användas för förpackningstryck.

Läs vidare

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storaffär: Åtta45 köper flera nya Canon-pressar

Åtta45 genomför stora investeringar i både nya digitala toner- och inkjet-pressar från Canon. Bolaget räknar med att satsningarna kommer ge betydande konkurrensfördelar.
åtta45-webb

Tårtbiten större än någonsin – digitaltrycket knaprar in på offset

Offset och storformat håller omsättningen nere för finpapperstryckerierna under årets tre första kvartal. Samtidigt är digitaltryckets del av kakan större än någonsin. Mer än en tredjedel av försäljningsvärdet är tryckt digitalt.
gluckamn tårta

Heidelberg justerar strategin efter ett positivt år

Heidelberg överträffade sina egna förväntningar under det utmanande räkenskapsåret 2022/2023.
GallusOne

Senaste nytt

Ensam är stark på vältrimmat digitaltryckeri

Trots pandemins effekter och en vattenläcka som forsade ner i verksamhetens Ricoh-maskin, står Exellent starkt. Med nya lokaler och en optimerad maskinpark ser framtiden ljus ut för enmanstryckaren Ola Alm i Stockholm.
1-Exellent

Ricoh ingår partnerskap för att utvidga storformatsportföljen

Ricoh Europe har ingått ett strategiskt partnerskap med Flora Digital, en kinesisk tillverkare av flatbädds- och bläckstråleskrivare i storformat. Tillsammans kommer de att fokusera på att utöka och diversifiera Ricoh Europes produktportfölj med smidiga storformatsystem för grafik, interiörer och industriella marknader.
Ricoh-Flora

Muller Martini köper Hunkeler

Efter noggrant övervägande har familjerna bakom de två företagen beslutat att slå samman Hunkeler Group med Müller Martini Group.
MM-Hunkeler

Hasler vill erbjuda toppkvalitet till vettig prislapp

Skärbordstillverkaren Hasler har som motto att leverera produkter av högsta kvalitet till ett rimligt pris. Under hösten blev det klart att Marabu är ny försäljningspartner i Skandinavien. Sign&Print har intervjuat grundaren och vd:n Marc Hasler om företagets inträde på den skandinaviska marknaden.
Hasler 1