Offset: Ny prepress-teknik för att trycka förpackningar

PUBLICERAD: 11 maj 2022
UPPDATERAD: 11 maj
En ny unik algoritm anpassad för prepress-arbetet inför offsettryck ger optimerad färgförbrukning, enligt Agfa. Foto: Pressbild

Agfa introducerar den färgbesparande tekniken SolidTune där en unik algoritm optimerar tryckprocessen i samband med offsetbaserad förpackningsproduktion.

Den nya tekniken använder en unik algoritm för tonplattor och text efter att motivet har rastrerats för tryck. Processen minskar den totala färgförbrukningen med i genomsnitt 3 procent och förbättrar distributionen av färg, enligt Agfa.

I utvecklingen av SolidTune har Agfa speciellt haft utmaningarna med förpackningstryck i offset i åtanke. Tekniken bygger på element från InkTune och PressTune, som ingår i Agfas ECO3-program för hållbar innovation.

Reducerar färgförbrukning

Agfa skriver i ett pressmeddelande att den färgbesparande algoritmen används efter rastreringen. På grund av punktspridningen kommer ytan fortfarande att uppfattas som en täckyta och färgmättnaden blir nästan identisk med fullton. Däremot utlämnas färgreduceringen längs kanterna för att behålla en skarp kontur.

Torkar snabbare

Detta nya tillvägagångssätt ger färgbesparande fördelar och förkortar den totala produktionstiden, enligt tillverkaren, eftersom ett tunnare färgskikt tar mindre tid och energi att torka. I och med att SolidTune förbättrar distributionen av tryckfärger blir också en mindre belastning av färg på underlaget, vilket minskar risken för att fibrerna slits av från det översta papperslagret. Och med snabbare torkning kan processer i nästa led som efterbehandling och stansning ske snabbare. Det möjliggör snabbare leverans och sparar lagringskostnader.

Kompatibel med flera

SolidTune är tillgängligt under licens i Agfas prepress-arbetsflöden Apogee och Amfortis men kan också användas med vilken annan rastreringsteknik som helst. Så även Agfa SPIR@L som vidareutvecklades under fjolåret från kommersiellt tryck till att även kunna användas för förpackningstryck.

Läs vidare

TMG investerar i sin fjärde HP Indigo

I oktober installerade Visutech den fjärde HP Indigo 15K hos Taberg Media group, TMG, denna gång i deras lokaler i Bromma.
HP-indigo-Tomas-eklund

Heidelberg vill slå världsrekord – lanserar uppdaterad offsetpress

Med målet att slå rekord i antal producerade ark har Heidelberg uppdaterat sin arkmatade offsetpress för att få den snabbare och effektivare.
SM_XL_106_21_k_1

Ny uppdatering får Kodaks plåtsättare att öka takten

Den nya uppdateringen T-speed Plus gör att Kodaks plåtsättare Magnus Q800 kan trycka 84 B1-plåtar per timme, vilket enligt företaget gör den till det snabbaste CTP-systemet på marknaden.
Magnus Q4800 with XPL 4 pallet stations

Pris för plåtsättare och digital printlösning

Kodak tilldelas 2022 Pinnacle InterTech Award för sin Magnus Q4800 plåtsättare, som erbjuder plattor i extra stora format (XLF), samt en 2022 Pinnacle Product Award i kategorin Digital Press Output för sin Nexfinity Digital Press med utbytbara färgenheter för ökad mångsidighet.
KODAK-NEXFINITY-Digital-Press

Senaste nytt

Standardiserade robotlösningar ska lyfta storformatsbranschen

Under de senaste åren har automatisering stått högt upp på önskelistan hos många skärbordskunder. Zünd Scandinavia har svarat genom att utveckla robotlösningar som kan uppfylla enskilda kunders specifika behov.
robot_zund_01a

Heidelberg Nordic: En kort svacka sen ljusnar det igen

Heidelberg Nordic rustar för en kort lågkonjunktur och förändringar på marknaden, men tror på en snabb vändning.
Heidelberg_01

Nize lägger många planer för 2023

Nize Equipment kom springande in i 2023 efter en hektisk avslutning på förra året. Det betyder att kursen ännu inte är satt för alla planer för det nya året, men en sak är säker, det blir fullt upp. 
nize_01

Screentryckarprofil har gått ur tiden

Jan Enberg, stark profil inom screentrycket i Sverige och internationellt, har gått bort. Föreningen Fespa Sweden minns sin hedersmedlem i en minnestext.
Jan-Enberg