Inkjet den röda tråden

Anders Österberg hos Agfa utlovar riktigt bra uv-skrivare för alla segment på Fespa-mässan. Foto: Claes Nordström

”Tänk inkjet, tänk Agfa”. En slogan som ska sammanfatta det Agfa visar i sin monter under Fespa-mässan.

Anders Österberg, key account manager för storformat hos Agfa Sverige:

– Agfa har växt så det knakar på inkjet-sidan. Från att ha varit en leverantör som för tio år sedan hade lite knaggliga produkter i startsegementet av uv-skrivare, så har vi vuxit och har i dag riktigt bra uv-skrivare i varje segment. Från low-end till super-high-end med full automatik och serverbaserade workflow RIP:ar som flera användare kan vara inne och jobba i samtidigt, vilket spar mycket tid.

När det gäller industriella inkjet-lösningar så kommer Agfa bland annat att visa två system som nyligen belönades med varsin EDP Award som delas ut av European Digital Press Association. Det handlar dels om det vattenbaserade systemet InterioJet, som riktar sig mot inrednings- och interiörmarknaden, dels om Alussa, en toppmodern inkjetteknik för att skapa häftiga och tåliga tryck på läderapplikationer.

Egen bläcktillverkning

Dessutom visar Agfa ett brett utbud av inkjetbläck.

– Vi tillverkar vårt eget bläck nere på huvudkontoret i Belgien och det har också har utvecklats i samma takt som skrivarna. Och det viktigaste är att även vår egen serviceorganisation som har utvecklats sedan starten för att möta kundernas krav på bra service, säger Anders Österberg.

Glättigt eller matt lack? Hela ytan eller partiellt? Agfas 3,3 meter stora hybridprinter Jeti Tauro H3300 HS LED fixar rubbet. Foto: Pressbild

Montern kommer också att utsmyckas med en mängd olika applikationer. Till exempel möjligheten att trycka med lack på skyltmaterial i wellpapp i Agfas 3,3 meter stora hybridprinter Jeti Tauro H3300 HS LED. En maskin som kan trycka såväl matt som glättigt lack, och lacket kan appliceras antingen över hela ytan eller partiellt. En process som både förädlar och skyddar trycksaken.

Tryck för soft signage

Ett annat exempel på applikationer som lyfts fram är soft signage. Med Agfas Avinci CX3200 sublimeringsskrivare kan man trycka på en rad olika polyesterbaserade textiler för såväl inomhus- som utomhusbruk. Det kan handla om skyltar, inredningsdetaljer eller kläder. Det går både att trycka direkt på tyget, till exempel på flaggor för att få ett transparent resultat, eller med transferpapper som lämpar sig för skarpa bakgrundsbelysta applikationer i svart eller på elastiska tyger.

Rulle till rulle-skrivaren Agfa Oberon RTR 3300 klarar såväl flexibla som tunna eller värmekänsliga material. Foto: Pressbild

Handlar det istället om flexibla, tunna eller värmekänsliga media är Oberon RTR 3300 mer lämpad. En rulle till rulle-skrivare med uv led-härdning och vattenkylda tryckplåtar. Även tryckprover från denna visas under mässan.

Slutligen lyfter även Agfa fram sitt arbetsflödesprogram Asanti, som sömlöst ska länka samman hela tryckprocessen och minimera fel och manuellt arbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *