Primotek visade prisvärda skär- och printlösningar

Primoteks Karl Rise, Hans Öberg och Johan Rise hade givande möten på Fespa. Foto: Claes Nordström

Primotek mötte kunder på Fespa för att visa de senaste maskinnyheterna för stora och små produktioner hos leverantörerna Jing Wei och Handtop.

Primotek erbjuder maskiner, mjukvaror och tjänster för den grafiska branschen. I återförsäljarens sortimentet finns bland annat arbetsflödesprogrammet Haikom, digitaltryck för småformat från Xerox samt digitalt storformat från Canon.

När vi möter Primotek på Fespa visar säljchefen Hans Öberg nyheterna hos deras två kinesiska tillverkare de representerar – Handtop och Jing Wei. Handtop ställde ut med sin stora 2,5 meter breda hybridmaskin HT2500 Robo för att printa rulle till rulle på flexibla material, eller plana skivor med automatisk arkmatning.

– Den här är extremt snabb och det finns bara en installation i Europa. Handtop är ett erkänt premiummärke i Kina. Det är det bästa Kina kan leverera när det kommer till att printa. Priset sett till dess standardkvalitet är outstanding.

Hybridmaskin HT2500 Robo. Foto: Claes Nordström

Enligt Hans Öberg är maskinen en riktig arbetshäst, utrustad med Kyocera-skrivhuvuden.
– Den här tål att jobba i treskift. En superfin maskin.

3,2 meter bred hybrid

En annan storformatsskrivare i montern var den 3,2 meter breda Handtop Hybrid HT3200E, samma maskin som Primotek för första gången visade upp i april i Sverige på Sign&Print Scandinavia på Kistamässan. Hans Öberg berättar att de nyligen har levererat en maskin till ett företag i Jönköping.

Handtop har även en flatbäddsskrivare i portföljen.

– Det är samma teknologi och printhuvuden även på flatbäddssidan och sedan kan man bygga på med olika rader med skrivhuvuden både på höjden och längden.

– Du kan köra upp till tio centimeter tjocka skivor, säger han och tillägger att det finns flera olika modeller på flatbäddssidan, exempelvis en modell som klarar printa på 40 centimeter höga objekt. En sådan maskin kommer att levereras under juni till Göteborgsregionen.

Handtops skärlösning som matar ark i formatet 1,6 x 2,5 meter och sedan förs över och samlas upp i en höj- och sänkbar stacker. Foto: Claes Nordström

Skärning från Jing Wei

Hos skärbordstillverkaren Jing Wei, som ställde ut sida vid sida med Handtop, visade Hans Öberg ett skärbord som kan mata och skivor i formatet 1,6 x 2,5 meter. Skivorna matas in automatiskt, skärs på bordet och förs sedan ut i en speciell stacker. Istället för att de skurna bitarna lyfts av med sugkoppar så går ett bord in under skivan och transporterar hela det utskurna lagret med de utskurna delarna vidare och som sedan staplas på en höj- och sänkbar pallenhet.

– Den klarar lyfta skivor som väger upp till 15 kilo.

Skärlösning med kameraavläsning från Handtop för att skära textil. Foto: Claes Nordström

På en skärmaskin demonstrerades även skärning av tyg. Där var den stora nyheten kameraavläsning som automatiskt skapar skärbanor i realtid från mönstret i det printade tyget. Sedan tar skärningen tar vid innan de utskurna delarna prydligt kan sorteras på ett avläggningsbord.

Jing Wei visade även skärlösningar för att exempelvis skära ut dekaler och förpackningar med sina arkmatade mindre skärbord, exempelvis LST0806.

Foto: Claes Nordström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *