Elitron skär i alla vinklar

Tommy Andersson på Elitron tillsammans med Carsten och Nicklas Vilain Jensen hos återförsäljaren Convertec. Foto: Claes Nordström

Elitron och nordiska distributören Convertec står i startblocket att på allvar inta skylt- och displaymarknaden i Norden med sina digitala skärsystem. På Fespa var budskapet automation och produktivitet med flera nya lösningar – en automatisk fräsverktygsväxlare, en V-cut-lösning som halverar skärtiden och en automatisk iläggare.

Den italienska tillverkaren av skärsystem, Elitron, har i huvudsak förpackningsföretag som kunder men växer snabbt inom kundsektorn för visuell kommunikation. På Fespa-mässan i Berlin var siktet inställt på att visa upp sitt sortiment för storformatstryckerier och skyltföretag.

Skärbordet Kombo SDC visades upp med Elitrons patenterade högupplösta videoprojektions- och visionssystem Seeker System – kameraavläsning både ovan- och underifrån. Systemet hittar och identifierar automatiskt de tryckta materialen var som helst på skärbordet, lägger dem i en arbetskö och påbörjar sedan jobben i tur och ordning. Till skärbordet demonstrerades en ny automatisk iläggare.

– Vi jobbar mycket med automation och produktivitet, konstaterar Tommy Andersson, ny i rollen att utveckla marknader för Elitron globalt.

Skär från 0 till 90 grader

Tillverkaren visade även upp sin nyutvecklade skärmodul DMD Module (Digital Multi Degree). Den skär i alla vinklar som önskas, från 0 till 90 grader.

– Den kan skära helt plant, men kan också helt steglöst ställas i olika vinklar. Du kan även montera på en fast kniv så att du kan nyttja funktioner med olika vinklar.

Andra produktnyheter på mässan var en automatisk fräsverktygsväxlare med tre olika fräsverktyg vilket gör att operatören inte behöver byta verktyg manuellt mellan jobben. Det bjöds också på V-cut för mer komplexa skärningar i ett pass.

– Normalt skär du V-cut med enbart en kniv. Vi kan skära med två samtidigt – allt i ett svep. Det är en patenterad lösning.

Satsning på skylt- och display

Cirka 70 procent av Elitrons skärlösningar i Norden hamnar i dag i förpackningsindustrin.

– Det ska vi ändra på nu då vi satsar mycket inom Viscom.

– Vi har även vår Kombo TAV som är fullautomatisk. Du kan köra i princip 24/7 utan operatörer. Den är väldigt intressant. Den är väldigt stor inom förpackningsindustrin. Men vi tar nu den även till viscom-sidan, framför allt i de nordiska länderna.

Återförsäljare satsar

I Elitrons monter möter vi även nordiska distributören Convertec. Förutom Elitron representerar de också italienska Neolt Factorys skärmaskiner.

Planen är att utveckla försäljningen av Elitrons skärlösningar till display- och skyltmarknaden kraftigt de kommande åren, enligt Nicklas Vilain Jensen hos Convertec. Serviceorganisation är redan på plats och nu är det dags att satsa på att öka försäljningen och besöka kunder.

– Tanken är att jag ska ta ansvaret och skapa nya affärer inom viscom, säger han och berättar att de har hållit på i två år nu för att lära sig marknaden och om de många företag i Norden som jobbar inom visuell kommunikation.

– Senast på Sign&Print Scandinavia i Kista i Stockholm fick vi en unik chans att vara med och representera både Elitron och Neolt Factory med ett jättefint resultat. Det är mycket tid och pengar som har lagts på det, en stor investering, men det har varit värt det och vi fram emot att utveckla detta vidare.

Vill öka kunders lönsamhet

Carsten Vilain Jensen, vd på företaget:

– Vi ska förbättra lönsamheten för våra kunder, och Elitron har några av de absolut bästa automationslösningarna som vi tror på till hundra procent. Det vill vi ut och förmedla till våra marknader. I stället för bara att satsa på ett vanligt skärbord så får man så mycket mer med Elitrons nya automatiska skär- och automatiseringslösningar. Det ger produktivitet – även i korta serier.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *