Mer exakt färgmätning med video

eXact 2 finns nu tillgänglig i tre olika modeller, beroende på användningsområde. Foto: Pressbild

X-Rite och Pantone lanserar nu nya eXact 2, den första spektrofotometern med integrerad video. Tillverkaren kallar detta för nästa generations färgmätning inom print och förpackningstryck.

I år är det tio år sedan den första generationen eXact presenterades. Sedan dess har den tekniska utvecklingen gått framåt och kundernas krav har ökat. När X-Rite nu lanserar eXact 2 så lovar företaget att den ska kunna mäta dubbelt så snabbt och med en högre exakthet än tidigare modell. Enheten ska hjälpa operatören att strömlinjeforma arbetsflödet, minska avfallet och frigöra kapacitet.

– Det är det mest innovativa färgmätningsinstrumentet på marknaden, säger Cindy Cooperman, Vice President Global Brand Sales på X-Rite i samband med ett digitalt lanseringsevent för eXact 2.

Hitta rätt mätområde

Det som är unikt med den nya enheten är att den är utrustad med Mantis patenterade ”video targeting technology”. Med den högupplösta kameran kan operatören enkelt hitta exakt rätt mätområde och kan även se, zooma och spara varje bild för inspektion på enhetens skärm.

Andra nyheter är att enheten har en trådlös dockningsstation, en integrerad skanningsfunktion och att skärmen är 30 procent större än på tidigare modell. Vidare klarar eXact 2 att mäta färger på flexibla material tack vare en funktion som kallas “Media Flattener” och kan även mäta på substrat där färgen inte hunnit torka.

Dessutom har enheten ett ekosystem av ansluten mjukvara som ska ge operatören en total lösning i en enda handhållen enhet. Det handlar om program så som InkFormulation, ColorCert, PantoneLIVE och den nya molnbaserade plattformen X-Rite Link. Bland funktionerna i nya X-Rite Link kan nämnas att det är möjligt att styra en eller flera enheter från en central plats samt att göra konfigurationer och uppdatera biblioteken.

För alla trycktekniker

En återförsäljare av X-Rites produkter i Sverige är NI Solutions. Thomas Lundgren, produktansvarig på företaget säger att kvalitetskontroll fås oavsett vilken tryckteknik som används, även digitaltryck.

– Den är inte begränsad till någon specifik tryckmetod utan den funkar i alla verksamheter.

eXact 2 finns nu tillgänglig på marknaden i tre olika modeller. Standardmodellen eXact 2 kan mäta färger på substrat som papper, wellpapp och kartong. eXact 2 Xp klarar material så som plast och folie med opak vit. eXact 2 Plus är avsedd för avancerade papper och flexibla filmer, och kan mäta metamerism, opacitet och absolut respektive relativ färgstyrka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *