Kodak kopplar på turbon i digitalt rulltryck

 

Eastman Kodaks styrelseordförande och vd Jim Continenza och Randy Vandagriff, Senior vice president för Kodaks digitaltrycksverksamhet framför den nya toppmodellen Prosper 7000 Turbo.

Inget på marknaden slår Kodaks nya höghastighetsinkjet, utlovar företaget. Prosper 7000 Turbo når tryckhastigheter upp till 410 meter i minuten.

En helt ny toppmodell inom rulle till rulle visades upp för kunder och pressfolk i Dayton, Ohio. Det är hit Kodak allt mer har flyttat sin digitaltrycksverksamhet på senare år. Den nya högvolymspressen med fyrfärgstryck använder Kodak Stream Technology, företagets kontinuerliga bläckförsörjningssystem, som står sida vid sida med tillverkarens andra inkjetteknik Ultrastream.

Med Stream-tekniken menar nu Kodak att de höjt ribban för vilka hastigheter som går att nå med inkjet. Prosper 7000 Turbo skriver ut 410 meter i minuten, vilket motsvarar 5 523 A4-ark. Med maskinen tar Kodak sikte på att visa att det effektivt går att komplettera offset med inkjet så att tryckerier nu kan matcha riktiga volymjobb digitalt.

200 miljoner sidor i månaden

Prosper 7000 Turbo-pressen har en kapacitet att producera 200 miljoner sidor i månaden.

– Vi kan inte säga hur en kund kommer att använda den, men om du skulle köra sju dagar i veckan och 24 timmar om dygnet så har du kapaciteten upp till 200 miljoner sidor. Om kunden väljer inline efterbehandling så kan ju volymen bli lägre, men rent hastighets- och produktivitetsmässigt så vet vi att maskinens upptid är väldigt hög, säger Randy Vandagriff, senior vice president för Kodaks affärsområde Digital Print och ansvarig för R&D-utvecklingen inom inkjet.

Kodaks nya rulle till rulle-maskin ska ge kunderna möjlighet att köra stora offsetvolymer digitalt.

– Tittar man på den produktivitet och hastighet som pressen erbjuder så minskar du helt enkelt driftskostnaderna. Med bara en operatör kan du producera mer i en högre hastighet än vad du gör i en lägre hastighet. Det gör att kostnaderna går ner. Och i de högre hastigheterna kör du med lite lägre bläckförbrukning, vilket gör att bläckkostnaden också blir lägre, säger han och sammanfattar:

– Så om man tittar på direct mailing och transaktionsprint så finns stora möjligheter till hög produktion till en låg driftskostnad.

Bestruket och obestruket

Enligt Kodak är den nya rullinkjetmaskinen snabbast på marknaden – 35 procent snabbare än den konkurrent de nu petar ner från förstaplatsen. Den maximala banbredden är 648 millimeter och den printade rullen har en variabel skärlängd upp till 1 374 millimeter. Det går att blanda friskt mellan olika typer av papperskvaliteter, från 42 till 270 gram per kvadratmeter. Bestruket och obestruket papper, tidningspapper, specialpapper och återvunnet papper är några exempel.

För operatören finns tre olika utskriftslägen och upplösningar att välja på för att kunna pricka rätt mellan upplösning, hastighet och de applikationer som ska skrivas ut. Kvalitetsinställningen (Quality mode), enligt Kodak jämförbar med tryckkvaliteten i offset, kan komma i fråga för att producera till exempel DM-utskick, kataloger och magasin. De övriga två utskriftslägena är för trycksaker som kräver hälften så mycket respektive låg färgtäckning såsom transaktionsprint, textböcker och dagstidningar. Kvalitetsläget ger upplösningen 600 x 900 dpi, prestandaläget 600 x 600 dpi och turboläget 600 x 450 dpi.

Kontinuerlig bläckteknik

Kodak använder kontinuerlig bläckstråleteknik (continuous inkjet) i sina maskiner vilket innebär att bläckdroppar genereras hela tiden. I processen görs ett selektivt val vilka av dessa bläckdroppar som ska användas för att printa med. Det i motsats till drop on demand-tekniken där en bläckdroppe (drop) avfyras på substratet när den efterfrågas (on demand).

Jeff Tabit presenterade möjligheterna med Prosper 7000 Turbo-pressen.

Prosper 7000 Turbo-pressen är utrustad med Kodaks Stream-teknik. Tekniken bygger på luftavledning vilket gör det möjligt att modifiera varje bläckdroppe – vilka som stöts bort och recirkuleras i systemet och vilka som slutligen hamnar på papperet. Kodaks andra teknik Ultrastream, även det ett kontinuerligt bläckförsörjningssystem, bygger på samma princip med skillnaden att urvalet av bläckdropparna sker genom elektrisk laddning.

Bläcktorkning med nära infrarött

CMYK-bläcken i maskinen är vattenbaserade och utvecklade i en sammansättning av pigment-och nanopartiklar. Mellan varje bläckstation finns torkningsenheter monterade. Torkningen sker med elektromagnetisk strålning, nära infrarött (NIR), som förångar vattnet i bläcket.

För att säkerställa att kvaliteten i utskriftsprocessen upprätthålls, från den ena till den andra rullen, är maskinen utrustad med Kodak Intelligent Print System. Det är Kodaks patenterade system för att automatiskt övervaka och optimera trycket, även under långa körningar. Det innefattar bland annat registrering av papperets fram- och baksida, färgkontroll och styrning av tusentals munstycken i varje bläckstation.

Foto: Claes Nordström

Kodaks vd Jim Continenza säger att den höga hastigheten som Prosper 7000 Turbo erbjuder kommer att hjälpa tryckproducenter att öka effektiviteten och ge dem valfrihet i och med att långa körningar nu kan flyttas från offset till inkjet.

– Det hjälper våra kunder att bli mer konkurrenskraftiga.

Vad betyder det här steget ni tar med Prosper 7000 Turbo för Kodak som företag?

– Jag har en stark tro på att vi ska vara störst och snabbast. Kan du vara det så kan du göra alla andra saker också, inleder han och drar liknelsen att han hellre väljer att utveckla en Ferrari än en Toyota Prius:

– Vi fortsätter innovera och slå våra konkurrenter. De är större företag än oss, men teknikmässigt slår vi dem. Så det är viktigt att vi fortsätter utvecklas, innoverar och verkligen visar att vi kan ta vår teknik ut på marknaden.

”Vi ligger 15 år före oss själva”

Med föregångaren i produktfamiljen, Prosper 6000, såväl som med den nya toppmodellen, ligger Kodak i framkant, enligt Jim Continenza. De har lyckats nå längre fram i utvecklingen än vad de själva först trodde var möjligt.

– Vi ligger 15 år före oss själva, och vi har hållit på med det här länge, säger han och Randy Vandagriff flikar in.

– Ur ett rent printperspektiv så var Prosper 6000 verkligen en av de första maskinerna som tog upp kampen med offsetens glansiga tryck och höga färgtäckning på den kommersiella tryckmarknaden.

Prosper 7000 Turbo skriver ut 410 meter i minuten i det snabbaste utskriftsläget. Foto: Claes Nordström

På frågan hur mycket de räknar med att äta på offsettrycket när den nya rullmaskinen nu når marknaden understryker vd:n Jim Continenza att han inte ser det som att offset och digitaltryck ersätter varandra. Han är övertygad att många tryckerier kommer fortsätta använda båda teknikerna. Den nya inkjetpressen blir därför ett bra komplement och skapar nya möjligheter och en mer flexibel produktion. Samtidigt, säger han, talar både trender och statistik för att de digitala volymerna kommer att fördubblas inom 5–10 år.

Offsetplåtar – och inkjet

Jim Continenza sticker dock inte under stol med att de i praktiken konkurrerar med sig själva eftersom Kodak är en stor tillverkare av de kemikaliefria tryckplåtarna Sonora. Han påpekar samtidigt världsläget just nu som leder till osäkra leveranser. Aluminiumpriserna har skjutit i höjden på materialsidan och därtill ska allt tillverkas, packas och skeppas iväg.

– Att få fram alla dessa delar är svårt. Jag vet det för vi är en av världens största plåttillverkare, om inte den största just nu. Och för att dämpa den risken så behövs andra produkter. Det handlar inte så mycket om att eliminera plåtar, vi hoppas att det leder till mer jobb. Men skulle det eliminera plåtar så eliminerar jag faktiskt mina egna plåtar. Tänk på detta. Jag är villig att göra det, för det är samma dollar det handlar om för mig, förhoppningsvis. Men jag skyddar och hjälper mina kunder. För förlorar de kundkonton så förlorar jag också i teorin eftersom jag säljer till dem. Så jag måste förse dem och det här är en maskin som kan ersätta offset.

– Vi tror att digital teknik kommer att växa i betydelse som ett komplement för att kompensera när pågående leveranskedjeproblem fortsätter att öka kostnaderna för prepress. Den här nya pressen återspeglar vårt fortsatta engagemang för att investera i innovation som hjälper våra kunder att lyckas i takt med att branschen utvecklas.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *