Positiva siffror från finpapperstryckerierna

Finpapperstryckerierna har ökat sin omsättning med 19 procent under andra kvartalet, jämfört med samma period förra året. Foto: Arkiv

Grafiska Företagens försäljningsstatistik för andra kvartalet visar att finpapperstryckerierna i Sverige ökar sin omsättning med 19 procent, jämfört med samma period förra året. Trenden att digitaltryck och storformat ökar fortsätter, men även offsettrycket visar på uppgång.

Inom digitaltryck och storformat har omsättningen ökat med drygt 30 procent. För offset är motsvarande siffra 17 procent. Tittar man på både första och andra kvartalet så är den totala omsättningsökningen något lägre, 14 procent. Även på halvårsbasis är ökningen större för digitalt och storformat än för offset.

Den positiva tillväxten visar på en fortsatt uppgång efter pandemin, men enligt Grafiska Företagen är återhämtningen lägre än i omvärlden. Höga energi- och papperspriser samt lönekostnader är ett också ett orosmoln för branschen framgent.

Finpapperstryckerierna som ingår i statistiken består av offset-tryck, digitaltryck samt storformat och producerar exempelvis broschyrer, tidningar och affischer. Kvartalsstatistiken bygger på svar från ungefär tre fjärdedelar av denna marknad.

 

Försäljningsstatistik

Avser andra kvartalet 2022. Förändringen från samma period 2021 inom parentes.

Omsättning totalt: 796 MSEK (+19 procent)

Digitaltryck: 158 MSEK (+31 procent)

Storformat: 124 MSEK (+33 procent)

Offset: 356 MSEK (+17 procent)

Källa: Grafiska Företagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Slut med oadresserad reklam i brevlådan

Postnord avvecklar sin verksamhet för oadresserad direktreklam (ODR) som riktar sig till hushåll. Det är inte längre en lönsam affär för företaget, som pekar på en prispressad marknad och stigande papperspriser som bakgrund till beslutet. Istället ska fokus ligga på mer målgruppsanpassad adresserad reklam.

Publicerat av: 

Planprint: ”En plattform med stora möjligheter för användaren”

Fujifilm har kraftsamlat för att ta fram en helt egenutvecklad storformatsportfölj till marknaden globalt. Spandex är ensam återförsäljare av Fujifilms storformatsskrivare i Sverige och produktansvarige Tomas Källroos ser stor potential för flatbädden Acuity Prime.

Publicerat av: