
I butikerna är det ett myller av varor som möter kunderna. Hur lyfter man fram en produkt så att den inte drunknar bland alla andra? Exakt det hjälper Landskronabaserade ML Display sina kunder med.
Sign & Print träffar vd:n Niklas Dahlin under en av årets varmaste dagar. Även i produktionen är det högtryck.
– Vi märkte av en nedgång precis i början av pandemin, men sedan vände det ganska snabbt igen, säger Niklas Dahlin som varit vd för företaget i drygt ett år.
ML Display utvecklar och tillverkar exponeringslösningar, så kallat POS-material (Point Of Sales), framför allt till butiker i Norden.
– Vår affärsidé är att optimera varumärkesägarnas produktlanseringar och hjälpa dem att vässa sin marknadsföring för att öka deras försäljning.
[metaslider id=”221488″]
Eget pop-up-material
I sortimentet finns bland annat produktställ för golv, disk eller pall, budskapsbärare i form av portaler, jumbos och helfigurer i wellpapp (så kallade standees) och semi-permanenta produktställ som är tillverkade i mer hållfasta material som Reboard eller träfiberförstärkt Reboard som kallas GLS. Dessutom erbjuder företaget tjänster som är kopplade till kampanjer. Det kan handla om packning av varor, lagerhållning, utskick, varupåfyllning, konceptutveckling och grafisk design.
ML Display har även en egen patenterad lösning för pop-up-material som kallas ElipZ.
– Det är en lösning som varken har gummiband eller plastdetaljer och är helt återvinningsbar. Det är bara att fälla upp och ihop den, berättar Niklas Dahlin och demonstrerar hur det fungerar i praktiken.
ElipZ tillverkas med en särskild maskin och varje år produceras ungefär 150 000 exemplar. En viss del exporteras till bland annat Danmark, Norge, Tyskland och Schweiz.
Öka den generella försäljningen
Bland ML Displays kunder finns kända företag som till exempel Panduro, Haribo, Bel, Nestlé, Egmont och Dr. Oetker. Allt som oftast handlar det om skräddarsydda lösningar. Ungefär 85 procent av jobben är unika på något sätt och 15 procent är repeterordrar.
Niklas Dahlin betonar vikten av att synas både, som det heter på branschspråk, ”above and below the line”, det vill säga i media respektive fysiskt i butiken. Oavsett kanal så handlar det om att öka konsumentens medvetenhet om produkten genom kampanjer. Under en kampanj kan varumärkesägarens försäljning öka med 100–300 procent, men det är vad det landar på efter att kampanjen är avslutad som är det intressanta.
– Målet är att kraftigt öka konsumenternas medvetenhet om en produkt eller ett varumärke genom butikskampanjerna så att det även genererar en generell ökning av försäljningen om 1–5 procent jämfört med tidigare. Och det är det vi hjälper kunden med.

Mycket trycks digitalt
När det gäller trycktjänster erbjuder företaget digitaltryck för små upplagor och offsettryck för större serier, där det senare köps in från samarbetspartners. Kontakten med kunder sker både direkt med varumärkesägare samt via tryckerier, byråer och print managers.
Digitaltrycket görs med en HP Scitex 15500 Corrugated Press som installerades för ungefär tre år sedan. Den kan hantera ark i wellpapp med måtten 3,2 x 1,6 meter. Sugproppar på påläggaren gör att materialet hålls plant så att trycket blir jämnt fördelat över hela arket. Mer än 80 procent av det som trycks på ML Display passerar HP-maskinen.
Eftersom det inte går att trycka wellpapp med offset så trycker man istället på så kallade fodringsark som sedan limmas på wellpappen, så kallad kaschering.

Automatiserat system
I produktionen i Landskrona finns i dag två stansmaskiner som används vid stora upplagor, eftersom varje stansform kostar 6 000–10 000 kronor att ta fram.
Handlar det om mindre serier så gör skärbordet Elitron Kombo Tav med dubbla skärhuvuden istället jobbet. Ett automatiserat system med integrerad in- och utmatning där pallar med ark körs in i ena ändan och färdigskurna delar läggs på pall i andra ändan. Delarna limmas sedan ihop och monteras eventuellt med ytterligare komponenter innan leverans till kunden.

Effektiv produktion – för miljön
En hållbar produktion har blivit allt viktigare för ML Display, berättar Niklas Dahlin. Bland annat har lösningar med metall och plast fasats ut och i dag arbetar man i stort sett bara med fiberbaserade lösningar. Andra hållbarhetssatsningar är en övergång till grön el, limreducering i produktionen samt om plast används, till exempel till spjut eller fönster, så prioriteras alltid återvunnet eller förnyelsebart material.
– Hållbarhet handlar inte bara om miljö utan även om en effektiv produktion. Där har vi duktiga konstruktörer som planerar så att vi kan producera på ett sätt som sparar både på resurserna och miljön.
Vill bli marknadsledande
Under pandemin fick e-handeln ett rejält uppsving. Niklas Dahlin tror att kunderna kommer återvända för att fysiskt besöka butikerna igen.
– Jag tror att kunderna gillar att gå runt i butikerna och bli inspirerade, se vad som är nytt. Därför är jag också optimistisk inför framtiden.
Och det finns en ambition att växa:
– Visionen är att bli störst på marknaden. Vi har tre huvudkonkurrenter som omsätter ungefär lika mycket som vi gör, 55–65 miljoner kronor. Vi räknar med att växa 10 procent per år de kommande åren, mer än branschen som helhet som växer ett par procent årligen. Målet är att växa, men med en bibehållen lönsamhet som inte påverkar personalen eller de maskininvesteringar vi vill göra.
ML Display har nyligen anställt en ny säljare som är baserad i Gävle och fokuserar på kunder från Stockholm och uppåt och jobbar framför allt med proaktiv nykundsbearbetning, vilket ML Display historiskt sett inte gjort i så stor utsträckning.

Fler investeringar på gång
På maskinsidan väntar en investering i en mer avancerad limmaskin som ska installeras i höst. Framöver ska produktionen även kompletteras med en effektivare automatisk stans för stora upplagor. Om några år kommer det även bli aktuellt att uppdatera med en ny tryckpress.
– Vi följer utvecklingen när det gäller digitaltrycket, det gäller att hänga med. Jag tror att offset kommer att minska i takt med att digitaltrycket blir allt effektivare.
En annan viktig pusselbit i tillväxtstrategin är att bredda utbudet av tjänster. Företaget vill vara en helhetsleverantör, åt de kunder som önskar det, från idé och design till produktion och leverans.
– Kundens kampanjbehov ska alltid stå i centrum. Vi vill även utveckla vårt nätverk med samarbetspartners för att kunna växa ytterligare.

Följer inte konjunkturen
Trenderna inom branschen är inte alltid så lätta att förutsäga. Niklas Dahlin säger att de inte följer konjunkturerna, det är istället andra faktorer som styr. Det skiftar i långa cykler mellan å ena sidan innovation och kreativitet och å andra sidan standardisering och harmonisering.
– De senaste åren har det handlat mycket om standardisering och harmonisering i Sverige. Länder som Tyskland och England har gjort betydligt mer kreativa kampanjlösningar, men jag tror att det går allt mer åt det hållet i Sverige också. Det handlar mycket om att inspirera kunden i butiken.
Svårt att förutsäga trender
Det skiftar också hur butikerna ser på kampanjmaterial, som något nödvändigt ont som mest är i vägen eller som något som kan lyfta försäljningen.
– Generellt sett så kan vi se att de beslutsfattare som jobbar nära den dagliga verksamheten är de som använder mest kampanjmaterial, till exempel enskilda handlare, och som också har en hög lönsamhet.
– Men det är en ständig dynamik när det gäller butiker och kedjor som gör att det är svårt för oss att förutsäga hur branschen går. Därför måste vi tro på det vi gör och på att vi kan växa, säger Niklas Dahlin.