Rekonstruktion för Arjowiggins

PUBLICERAD: 26 september 2022
UPPDATERAD: 26 september
Pappersbruket Stoneywood i Aberdeen. Foto: Arkivbild/ Claes Nordström

Arjowiggins Group i Storbritannien är på obestånd och har tagits i förvaltning inför en eventuell försäljning. Koncernen äger och driver två pappersbruk i Stoneywood i Aberdeen och Chartham i Kent.

Bruken tillverkar finpapper och specialpapper för en mängd olika tillämpningar, bland annat grafisk design, förpackningar, etiketter och säkerhetsutskrifter. Deras välkända papperssorter är Conqueror, Curious Collection, Keaykolour och Rives.

Under 2019 förvärvades koncernens verksamhet i Storbritannien av den dåvarande ledningen genom ett management buy-out. Detta skedde efter att de franska moderbolagen Arjowiggins och Sequana förklarats insolventa.

Koncernen har sedan dess drabbats av de negativa effekterna av covid-19, vilket har inneburit att den har gått med förlust. Detta har förvärrats ytterligare av den energikris som orsakats av kriget i Ukraina.

Förvaltarna uppger att koncernens ledning har arbetat för att undersöka alla alternativ för att säkra företagets framtid, men har nu valt att placera koncernens brittiska verksamheter under rekonstruktion.

Anställda som sagts upp

Omedelbart efter det att företagen placerades under förvaltning av det finansiella rådgivningsföretaget Interpath Advisory sades 368 av koncernens 463 brittiska anställda upp. Sammanlagt 95 anställda har behållits för att hjälpa till att hålla företaget säljbart.

Blair Nimmo, verkställande direktör för Interpath Advisory:

– Arjowiggins har en historia som sträcker sig mer än 260 år tillbaka i tiden, så detta är en mycket oroande nyhet. De betydande ekonomiska motvindarna, med stigande energikostnader och råvarupriser, har visat sig vara för överväldigande för koncernen.

Undersöka möjligheter för försäljning

Han säger vidare att ledningsgruppen för Arjowiggins framför sitt uppriktiga tack till alla anställda, kunder och leverantörer samt till Scottish Enterprise för deras starka stöd i dessa svåra tider.

– Under de kommande dagarna och veckorna kommer vi att undersöka möjligheterna att sälja tillverkningsanläggningar och tillgångar och kommer att be potentiella intressenter att kontakta oss snarast möjligt, avslutar Blair Nimmo.

Koncernen äger och driver även pappersbruk i Spanien och Kina, men dessa omfattas inte av denna rekonstruktion.

Läs vidare

Onlinetryckeri börjar sälja material

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Konica Minolta ökar flexibiliteten i efterbehandlingen

Den nya hybrida inlinestaplaren – Multi-Purpose Stacker XL – stödjer bland annat stapling av långa ark med lyft och transport av tungt papper.
MPS-XL-Plockmatic

Matilda Iverlund ny vd på Paper Province

Paper Province har rekryterat Matilda Iverlund, som närmast kommer från Billerud, som ny vd.
Matilda-Iverlundx

Antalis stärker på den baltiska marknaden

Antalis som är verksamma inom bland annat förpackning, visuell/grafisk kommunikation och kontorsvaror fortsätter att expandera internationellt. Det franska företaget förvärvar nu Pakella med bas i Litauen, en ledande aktör inom distribution av industri- och livsmedelsemballage i Lettland, Litauen och Estland.
Herve-Poncin-Chief-Executive-Officer-of-Antalis

Senaste nytt

Storaffär för företaget som förlänger livet på tidningspressar

Företaget från Västsverige som tillverkar styrsystem för tidningspressar gjorde en affär på plus 1 miljon euro på Drupa. De sålde också flera kamerasystem under mässan.
FotoJet-(86)

De visade linjer med helautomatisk bokproduktion

Efterbehandlingsexperterna Horizon demonstrerade hur man skapar den smarta fabriken på Drupa.
_DSC0615

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Åtta45 ver 2