Rekonstruktion för Arjowiggins

PUBLICERAD: 26 september 2022
UPPDATERAD: 26 september
Pappersbruket Stoneywood i Aberdeen. Foto: Arkivbild/ Claes Nordström

Arjowiggins Group i Storbritannien är på obestånd och har tagits i förvaltning inför en eventuell försäljning. Koncernen äger och driver två pappersbruk i Stoneywood i Aberdeen och Chartham i Kent.

Bruken tillverkar finpapper och specialpapper för en mängd olika tillämpningar, bland annat grafisk design, förpackningar, etiketter och säkerhetsutskrifter. Deras välkända papperssorter är Conqueror, Curious Collection, Keaykolour och Rives.

Under 2019 förvärvades koncernens verksamhet i Storbritannien av den dåvarande ledningen genom ett management buy-out. Detta skedde efter att de franska moderbolagen Arjowiggins och Sequana förklarats insolventa.

Koncernen har sedan dess drabbats av de negativa effekterna av covid-19, vilket har inneburit att den har gått med förlust. Detta har förvärrats ytterligare av den energikris som orsakats av kriget i Ukraina.

Förvaltarna uppger att koncernens ledning har arbetat för att undersöka alla alternativ för att säkra företagets framtid, men har nu valt att placera koncernens brittiska verksamheter under rekonstruktion.

Anställda som sagts upp

Omedelbart efter det att företagen placerades under förvaltning av det finansiella rådgivningsföretaget Interpath Advisory sades 368 av koncernens 463 brittiska anställda upp. Sammanlagt 95 anställda har behållits för att hjälpa till att hålla företaget säljbart.

Blair Nimmo, verkställande direktör för Interpath Advisory:

– Arjowiggins har en historia som sträcker sig mer än 260 år tillbaka i tiden, så detta är en mycket oroande nyhet. De betydande ekonomiska motvindarna, med stigande energikostnader och råvarupriser, har visat sig vara för överväldigande för koncernen.

Undersöka möjligheter för försäljning

Han säger vidare att ledningsgruppen för Arjowiggins framför sitt uppriktiga tack till alla anställda, kunder och leverantörer samt till Scottish Enterprise för deras starka stöd i dessa svåra tider.

– Under de kommande dagarna och veckorna kommer vi att undersöka möjligheterna att sälja tillverkningsanläggningar och tillgångar och kommer att be potentiella intressenter att kontakta oss snarast möjligt, avslutar Blair Nimmo.

Koncernen äger och driver även pappersbruk i Spanien och Kina, men dessa omfattas inte av denna rekonstruktion.

Läs vidare

"Oväntat kraftig" marknadsnedgång på pappersprodukter

Exportnedgången på massa- och pappersmarknaden är nu ett faktum, skriver Skogsindustrierna i sin senaste kvartalsrapport. Det ekonomiska läget har påverkat efterfrågan på grafiskt papper när annonsmarknaden viker. Men det finns tecken på återhämtning.
pappersindustrierna

Grafiska företagen prisar Berättarministeriet

Grafiska företagen prisar lässatsningen Berättarministeriet. De får branschpriset bland annat för att de lyfter de tryckta böckernas betydelse som läromedel.
berättarministeriet

Färgstarkt samarbete mellan Lessebo Paper och Addbrand

Ett nytt färgstark småländsk samarbete har sett dagens ljus sedan Lessebo paper skrivit ett grossistavtal med den grafiska återförsäljaren Addbrand. En bredare produktportfölj och starkare distributionskanaler ska bli resultatet av att företagen nu vänder blad tillsammans.
Addbrand-Lessebo

Glassbjudning gav samtal om H-trycks behållare

H-tryck tog med sig glassmaskinen till Sign&Print-mässan till många besökares glädje. Det var så klart en bra ice breaker för att få igång samtalet med kunderna om till exempel de glassbägare de producerar för 1-3 kulor.
890D8DCE-330D-4DD5-9B69-08AA07508539_1_100_o

Senaste nytt

Inprint flyttar till större lokaler nästa år

Skylt- och dekorföretaget Inprint i Uppsala står inför en spännande förändring då de flyttar till en helt ny stadsdel. De nybyggda lokalerna erbjuder inte bara dubbelt så mycket utrymme utan också närhet till lokala kunder och motorvägen till klienter i Stockholm.
inprint-efongo-2019-liggande

De höjer ribban för automatiserad tidningsproduktion

ECO3 vill ta automation av tidningsproduktion till nästa nivå med den nya versionen av sin arbetsflödeslösning Arkitex. Nya funktioner gör att system från tredje part bättre integreras i programmet.
Arkitex

Storbildsbolaget tar kampen mot spillet

Storbildsbolaget i Helsingborg minskar spillet med en ny produkt. Arbetssättet är både klimatsmart och sparar pengar för kunden.
FotoJet-(25)

Fujifilm visar upp sin nya torrtonerpress

Fujifilm ska visa upp sin nya tonerpress i Europa för första gången i början på 2024. Revoria Press GC12500 är en digitalpress som använder torrtonerteknologi.
Revoria_GC12500_III_R