Rekonstruktion för Arjowiggins

PUBLICERAD: 26 september 2022
UPPDATERAD: 26 september
Pappersbruket Stoneywood i Aberdeen. Foto: Arkivbild/ Claes Nordström

Arjowiggins Group i Storbritannien är på obestånd och har tagits i förvaltning inför en eventuell försäljning. Koncernen äger och driver två pappersbruk i Stoneywood i Aberdeen och Chartham i Kent.

Bruken tillverkar finpapper och specialpapper för en mängd olika tillämpningar, bland annat grafisk design, förpackningar, etiketter och säkerhetsutskrifter. Deras välkända papperssorter är Conqueror, Curious Collection, Keaykolour och Rives.

Under 2019 förvärvades koncernens verksamhet i Storbritannien av den dåvarande ledningen genom ett management buy-out. Detta skedde efter att de franska moderbolagen Arjowiggins och Sequana förklarats insolventa.

Koncernen har sedan dess drabbats av de negativa effekterna av covid-19, vilket har inneburit att den har gått med förlust. Detta har förvärrats ytterligare av den energikris som orsakats av kriget i Ukraina.

Förvaltarna uppger att koncernens ledning har arbetat för att undersöka alla alternativ för att säkra företagets framtid, men har nu valt att placera koncernens brittiska verksamheter under rekonstruktion.

Anställda som sagts upp

Omedelbart efter det att företagen placerades under förvaltning av det finansiella rådgivningsföretaget Interpath Advisory sades 368 av koncernens 463 brittiska anställda upp. Sammanlagt 95 anställda har behållits för att hjälpa till att hålla företaget säljbart.

Blair Nimmo, verkställande direktör för Interpath Advisory:

– Arjowiggins har en historia som sträcker sig mer än 260 år tillbaka i tiden, så detta är en mycket oroande nyhet. De betydande ekonomiska motvindarna, med stigande energikostnader och råvarupriser, har visat sig vara för överväldigande för koncernen.

Undersöka möjligheter för försäljning

Han säger vidare att ledningsgruppen för Arjowiggins framför sitt uppriktiga tack till alla anställda, kunder och leverantörer samt till Scottish Enterprise för deras starka stöd i dessa svåra tider.

– Under de kommande dagarna och veckorna kommer vi att undersöka möjligheterna att sälja tillverkningsanläggningar och tillgångar och kommer att be potentiella intressenter att kontakta oss snarast möjligt, avslutar Blair Nimmo.

Koncernen äger och driver även pappersbruk i Spanien och Kina, men dessa omfattas inte av denna rekonstruktion.

Läs vidare

Fortsatt försäljningstapp för tryckta böcker – men ett format går mot trenden

Även i år så minskar försäljningen av tryckta böcker, det visar statistik som av Svenska bokhandlareföreningen och svenska Förläggareföreningen sammanställt. De digitala tjänsterna tar alltmer mark – men pocketboken ser ett litet uppsving. 
pexels-pixabay-279222

Antalis tar över portfölj med finpapper

Antalis förvärvar den globala varumärkesportföljen med design- och premiumpapper från Arjowiggins.
Inpage-banner-v2

Lessebo blir medlem i grönt initiativ

Lessebo Paper har gått med i Paper Profile som är ett samarbete mellan distributörer och branschorganisationer samt massa-, pappers- och kartongtillverkare. Tillsammans har de tagit fram en enhetlig deklaration för viktig produktinformation när det gäller miljöpåverkan.
Lessebo

Profilföretag satsar på trycksaker

Voky, tidigare Profilservice, anställer fyra medarbetare för att även kunna erbjuda kunder tryckta pappersprodukter.
Profilservice_portratt_28aug_0089

Senaste nytt

Gibon bjuder in till öppet hus

Gibon i Borås bjuder in till Grafiska dagarna, 6–8 december, och bullar upp med förädlingsmöjligheter och efterbehandling till besökarna.
Gibon

Signcom breddar det pvc-fria utbudet

Signcom blir återförsäljare för Taya Groups pvc-fria bannermaterial i Kavalan-serien. De två parterna har ingått ett distributionssamarbete som börjar gälla omgående.
Signcom Kavalan

Först i Europa med prisbelönt flatbädd

Screenbolaget i Stockholm är först ut i Europa med Vanguards nya flatbäddsskrivare som premiärvisades på Fespa i maj. Investeringen ska möta förändrade marknadskrav och ett ökat behov av digital produktion i hög volym.
Oscar Lagerstedt_media

Gop utökar med pappersbaserat

Kungsbackaföretaget Gop får distributionsrätt i Skandinavien för två av Swedboards pappersbaserade premiumskivor för den grafiska displaybranschen. Avtalet ska innebära ett ännu bredare erbjudande av välkända varumärken inom detta segment. 
Gop Swedboard 2.1