Gröna insatser hos Gafs

PUBLICERAD: 4 oktober 2022
UPPDATERAD: 4 oktober
Anne-Lill Annvik, vd på Värnamoföretaget Gafs Kartong.

Varumärkesskydd, en hållbar produktion och nu även CO2-beräkning av förpackningar. Det var budskap i Gafs Kartongs utställning när de mötte besökarna på Scanpack.

Vi möter Anne-Lill Annvik, vd på förpackningsföretaget Gafs Kartong, i färd med att möta nya och befintliga kunderna under Scanpacks första mässdag.

Fokus på hållbarhet

Den röda tråden i utställningen var trä och skog. Många exempel på olika fiberbaserade förpackningar företaget tillverkat stod uppställda i flera belysta trähyllor som fungerade som skyltfönster.

– Vi har framför allt hållbarhetstänket som vi försöker spegla i mässmontern. Vi kan även berätta att vi kommer att ge våra kunder möjligheten att få CO2-beräkning på sina förpackningar, säger hon och tillägger att de arbetar på ett beräkningsverktyg för detta ändamål.

– Man kan kortfattat säga att vi har valt ut de fem faktorer som har mest påverkan när du ska tillverka en förpackning.

– Vi vill hjälpa kunderna att ta ett vettigt beslut kring transporter och materialval, säger hon och tillägger att de även vill visa att de arbetar aktivt med dessa frågor i den egna produktionen. Bland annat har de nyligen installerat solceller på takets anläggning.

Från start till butik

Hon säger att en annan viktig del de kan hjälpa kunderna med att varumärkesskydda förpackningar:

– Vi hjälper till med konstruktionen och hjälper i princip till med att hela produkten från konstruktion, tryck och design till logistiken – att se till att det ser snyggt ända ut i butik.

Förpackningar i falskartong är Gafs specialitet. Foto: Claes Nordström

Gafs Kartong med drygt 22 anställda i Värnamo producerar förpackningar i falskartong till en rad branscher. I början av året förnyade Gafs maskinparken med Heidelbergs arkmatade offsetpress i 70/100-formatet – Speedmaster CX 104. En tryckpress Gafs blev först i Norden att installera. Något vi tidigare har berättat om i ett längre reportage.

Livsmedelsgodkänt tryck

Pressen trycker i hastigheter som når upp till 16 500 ark i timmen med sex färger plus ett helt nytt lackverk. Anne-Lill  säger att hon är stolt över de kan erbjuda tryck som inte är kontaminerat med något annat än livsmedelsgodkända insatser.

– Den är otrolig, där får du det renaste trycket.

Mässmontern på Scanpack har de själva formgivit:

– Det är alltid en utmaning att få till den hemtrevliga känslan. Det är det Gafs Kartong står för att man ska känna sig hemma när man kommer hit, säger Anne-Lill Annvik.

Läs vidare

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Färska nyheter och försäljningar hos Plockmatic

När Plockmatic summerar årets Sign&Print Scandinavia så omfattar det flera maskinförsäljningar.
– Jag har inte hunnit räkna än, men det är ett gäng, säger Tommy Jönsson, försäljningschef på Plockmatic Sverige.
Plockmatic 1

Skärning med kollaborativa robotar

Automation med robotlösningar. Det står i fokus hos Zünd under Sign&Print Scandinavia.
– Vi vill få fler att inse att det är nästa steg i utvecklingen, säger Henrik Larsson Hedblom på Zünd Skandinavien.
Zund 2

Nyheterna duggar tätt hos Plockmatic

Det bjuds på ett smörgåsbord av produktnyheter i Plockmatics monter under Sign&Print Scandinavia, bland annat inom broschyrhäftesproduktion och automatiserade skärbord.
Plockmatic Tommy 1 webb

Senaste nytt

Vd-byte och produktnyheter hos Horizon

Horizon Nordic kom till Sign&Print-mässan inte bara med produktnyheter utan även med en ny vd vid rodret. Det som var sig likt var fokuset på efterbehandlings- och automationslösningar.
Horizon 4

Jako tryckeri flyttas – nya ägaren centraliserar

Jako tryckeri i halländska Torup ska stängas. I stället ska all verksamhet samlas tio mil bort hos ägaren Nilssons tryckeri i skånska Bjärnum utanför Hässleholm.
DSC_4406

Scandraft hjälper kunderna komma igång med DTF

Återförsäljaren Scandraft visade sitt utbud av material för bild- och dekorproduktion. Men man tryckte lite extra på sitt startkit för att komma igång med Direct to film-tryck på textil.
DSC_4449

Antalis trycker på gröna alternativ

Den grafiska branschen har en del att göra när det gäller klimatpåverkan. Det vill Antalis vara med och ändra på. I sin monter under Sign&Print-mässan var det mycket som kretsade kring hållbara materialval.
Antalis 2