Duplex-utskrifter som aldrig förr

PUBLICERAD: 17 oktober 2022
UPPDATERAD: 3 november
Magnus Jansson, ansvarig för IT-driften på Svea Bank. Foto: Claes Nordström

På nätterna printas det för fullt. På dagarna är det kuvertering som gäller. Vi besöker Svea Banks huvudkontor där allt transaktionstryck sker internt. Nu med en inkjetförstärkning i huset, en Riso Valezus T2100, som de använder för att printa mycket duplex.

Maskinaffären stod klar i samband med att Riso och återförsäljaren Master Office ställde ut Valezus T2100 på Sign&Print-mässan i början av april där den också fick sin nordiska premiär. Direkt efter mässan levererades och installerades den tingade inkjetprintern hos Svea Bank. Banken sköter all sin print- och kuverteringsverksamhet internt på huvudkontoret i Solna.

Magnus Jansson, ansvarig för IT-drift på Svea Bank, säger att de själva producerar de flesta utskicken ämnade för bankens kunder. Till största del är det transaktionstryck – fakturor och påminnelser men också inkassokrav och annan information. Det händer också att det här och där trycks marknadsföringsmaterial.

19 200 A4-sidor per timme

På avdelningen trycks majoriteten av A4-arken i den nya produktionsskrivaren Valezus T2100. Den skriver ut i en kall statiskfri inkjetprocess vilket gör att arken inte kräver någon förbehandling av papperet. Det minskar risken för att papperet curlar sig samtidigt som det ska säkra upp en maximal drifttid. Svea Bank kan nu producera upp till 320 sidor per minut i fullfärg. I duplexläget skrivs 19 200 A4-sidor per timme på de vita pappersarken, svartvitt, fullfärg eller en kombination av båda.

Arkskrivaren arbetar med bläcken CMYK plus en extra grå färg som går in och förstärker i toningar och skuggor. Bläckdropparna avfyras vid behov på arket med on demand-teknik. Risomaskiner är inte obekanta för banken. Sedan tidigare har de skrivit ut med tillverkarens mindre skrivare – ComColor GD 9630.

– Vi var lite oroliga med den första att den inte skulle klara mängden vi printar. Den första printade vi 13 miljoner klick med under lite drygt två år. Det är ganska mycket, men det var inga problem, säger Magnus Jansson.

Svea Bank har valt att satsa på en Valezus T2100 med två printmotorer. Foto: Claes Nordström
Dubbelt så snabb

I Valezus T2100-utförandet Svea Bank har valt finns två GD9630-printmotorer sammankopplade. Magnus Jansson jämför med hur det var tidigare när de hade två GD 9630-maskiner med varsin printmotor. En av maskinerna använder de än i dag.

– Vi visste vad vi kunde förvänta oss. Men den här (Valezus T2100, reds anm) jobbar med dubbla motorer så duplex går dubbelt så fort. Det var det vi sökte. Vi printar mycket duplex så då får vi upp hastigheten på den delen.

Han säger att duplex-utskrifter har blivit allt vanligare.

– Man vill ju få ut mer av papperet – och utnyttja portot, säger han och skrattar.

Förutom snabba utskrifter ökar även kapaciteten att mata papper med maskinen. Den har dubbla pappersmagasin och lika många stackers vilket gör att maskinen inte behöver stå still.

– Den kan gå timmar i sträck utan något stopp.

Erfarenheterna sedan maskinen installerades har bara varit goda. Han säger att Riso-maskinerna fungerar hur bra som helst.

– Väldigt lite service behövs. De strular inte. Och det är snabb service när det behövs, säger han och refererar till Master Office som står för service. Vd:n Staffan Lehr i samarbete med konsulten Johan Widerberg på Widerbergs Consulting har varit med och supporterat Svea Bank på hela Riso-resan.

Fast månadspris

När det kommer till klickkostnaden har banken valt att fixera månadsvolymen till fast pris. I dealen ingår också allt – service, maskin och bläckfärg.

– Jämfört med andra printlösningar så är det billigt. Den är en jättebra lösning för oss.

Kuvertering sker dagtid. Och på nätterna är det printet som tar vid. Foto: Claes Nordström

Magnus Jansson säger att det sedan starten var ett antal tonermaskiner som gällde i huset. I dag står en tonerskrivare kvar för det finare utskrifterna. Alla andra har ersatts med Risos inkjetmaskiner.

I takt med att de har fått ökade printvolymer genom åren kan de se att utskriftskvaliteten är fullgod för all transaktionsdata som ska printas på papper i fyrfärg. Även om det handlar om mycket svart när det kommer till bankens transaktionsprint så finns det ofta färg med i logotyper och dylikt.

– Det är mycket svart text, men det är nästan alltid en färglogga någonstans.

– Vi har drygt en miljon klick i månaden, säger han men tillägger att han då räknar med alla skrivare.

– Vi printar i stort sett allt på nätterna. Så vi har nattpersonal som printar och så kuverteras det på dagarna. Det är för att hinna med posthanteringen.

I användargränssnittet på skrivarens pekskärm finns ett printkösystem för att hantera printfilerna. Detta använder dock inte banken. Magnus Jansson säger att man valt att bygga upp egna flödessystem för att få kontroll.

– Själva hanteringen av datan innan den kommer till print sköts med våra egna system. När vi vill printa så droppar vi egentligen bara in filen och kör.

En låg elförbrukning

Vi ställer frågan om användarvänlighet till arbetsledaren Fabian Gendra som praktiskt taget dagligen handskas med maskinen. Han beskriver den som driftsäker och enkel att arbeta med. Det är bara fylla på papper och bläck.

– Det är lätta maskiner och de printar jättefort. När filerna kommer in så börjar vi printa samma dag. Det är inte så mycket kladd, säger han.

Arbetsledaren Fabian Gendra framhåller att nya Riso-skrivaren är lätt att hantera och driftsäker. Foto: Claes Nordström

Ett samtalsämne på mångas läppar nu är stigande elpriser. Värt att nämna i det sammanhanget är att Valezus T2100 är energisnål. Ingen trefasanslutning krävs för att driva skrivarens effekt på 600 watt. Bidragande till den låga elförbrukningen är att ingen värme används i utskriftsprocessen. Det räcker att koppla in skrivarens elsladd i ett vanligt vägguttag. Enligt Riso är det en bråkdel av vad liknande arkmatade inkjetskrivare på marknaden förbrukar i el.

Enklare med papperspost

Magnus Jansson säger att det har blivit vanligare att få sin bankpost digitalt. Men papperet är fortfarande högst levande för Svea Banks kunder, säger han och hänvisar till studier som gjorts att fysisk post är lättare att ta till sig.

– Det minskar, men inte så fort som vi hade förväntat oss. Vissa vill ha det på papper. Och skickar du en faktura med ett budskap att du till exempel får rabatt på nästa köp, så är en fysisk faktura mycket bättre än att få ett mejl.

Läs vidare

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera

Elitidrottaren som trycker och graverar till bröllop

Jessica Ekvall lämnade tv-branschen för att få vara kreativ på riktigt. I villan utanför Stockholm har 25-åring byggt upp företaget Silver Leaf som trycker på allt från kläder till glas för alla tillfällen. Företaget har en särskild inriktning mot bröllop.
Silver-Leaf-collage

Livet på en pinne för Epson: Lanserar ny fotoskrivare

Epson lanserar en ny foto- och fine-artskrivare som ska höja standarden för användbarhet och kvalitet. Den nya A2-skrivaren är utformad för att uppfylla kraven hos professionella fotografer.
Epson-fotoskrivare

Senaste nytt

Uppdämt behov banade väg för skånska wrapparnas succé

Ystad wrapping har på bara tre år lyckats fylla ett hål på den lokala marknaden och folierar både fordon och interiör. Nu börjar de printa vinylerna i huset.
DSC_5337

Ny prooflösning gör det billigare att provtrycka HP Indigo

GMG har tagit fram en prooflösning speciellt för HP Indigo-användare. Med GMG ColorProof blir processen både billigare och mer pålitlig, enligt företaget.
HP_DesignJet_Z9_Driver_Printer

Brand Factory Printhouse ansöker om konkurs

Brand Factory har de senaste åren haft stora ekonomiska problem och genomgått en rekonstruktion. Nu meddelar bolaget att man ansöker om konkurs för affärsområdet Printhouse. De lönsamma affärsområdena Signs & Graphics Sverige och Norge samt Logistics drivs vidare.
Jakob 1_1600

Lockar med färgbesparingar i ny RIP-version

Den franska mjukvaruutvecklaren Caldera har precis släppt den senaste versionen av Caldera RIP. Från och med nu kommer användare att kunna uppgradera sin RIP till version 17 för att uppleva alla nya funktioner och förbättringar.
caldera